Aardappelsalade

Aardappelsalades zijn lekker bij een koud buffet, bij een zomerse maaltijd en ook heel geschikt bij een picknick of barbecueparty.
Voor deze salades gebruik je het liefst zo stevig mogelijke aardappels. Mocht je eraan kunnen komen neem dan Duitse sla-aardappels, anders voldoen gewoon vastkokende aardappels ook prima. Ik neem verschillende ingredienten, maar let er wel op dat ik er altijd wat groen en wat pittigs bij doe. Voor het groen kunnen dat bv. verse tuinkruiden zijn of een augurkje, en voor het pittige wat (verse) knoflook, een uitje en/of wat mosterd.

De basis voor alle salades is warme beetgaar gekookte aardappels, in plakjes, blokjes, of grove stukjes.
Met 6 Ć  7 ons aardappels heb je voldoende voor 4 personen.

Aardappelsalade 1
Je hebt nodig:
Warme beetgaar gekookte aardappels
2 uien
2 eetlepels fijngeknipt of -gehakt vers korianderblad
3 stengels bleekselderie
Voor de dressing:
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels volle yoghurt
2 eetlepels (balsamico)azijn
2 eetlepels witte wijn
1 eetlepel grove mosterd
1 1/2 theelepel zout
1 theelepel vloeibare honing
paar slagen peper uit de molen

Verder heb je nodig:
een schone lege jampot met deksel, snijplankje, een kom

En zo maak je het:
1. Was de bleekselderie en breek de stelen door zodat je de draden eraf kunt trekken. Snij in dunne stukjes.
Pel de uien, halveer ze en snij ze in fijne stukjes.
2. Doe alle ingredienten voor de dressing in de jampot, draai het deksel erop en schud krachtig tot alles goed vermengd is.
3. Doe de aardappels en uien in een kom. Schud de dressing nog een keer door en schenk over de aardappels en uien. Meng alles voorzichtig door elkaar.
4. Meng vlak voor gebruik de bleekselderie en de koriander door de salade en schep alles nog eens goed door.

Aardappelsalade 2
Je hebt nodig:
Warme beetgaar gekookte aardappels
1 stengeluitje (of een kwart ui)
een halve komkommer
2 eetlepels groene tuinkruiden
Voor de dressing:
3 eetlepels volle yoghurt
3 eetlepels fritessaus
evt. een scheutje water
2 theelepels bouillonpoeder

Verder heb je nodig:
een kom, een snijplankje

En zo maak je het:
1. Maak het stengeluitje schoon en snijd het in ringetjes (gebruik je een gewone ui, snij die dan in kleine snippers). Was de tuinkruiden en hak of knip ze fijn. Was de komkommer (schil hem niet), snij in kleine stukjes.
2. Meng de ingrediƫnten voor de dressing goed door elkaar in de kom. Doe er als je het te dik vind een klein beetje water bij.
3. Voeg nu de aardappels, het uitje en de tuinkruiden toe, meng voorzichtig door elkaar, en laat de salade afkoelen.
4. Roer er vlak voor het opdienen voorzichtig de stukjes komkommer door.

Aardappelsalade 3
Je hebt nodig:
Warme beetgaar gekookte aardappels
3/4 ui (of 1/2 ui en een stengeluitje)
1/2 zure bom, of een grote augurk
1 eetlepel gehakte koriander
ca. 250 gram spek in plakjes (ontbijt-, katen- of zeeuws)
olie of boter om in te vetten
Voor de saus:
2 eetlepels dikke volvette yoghurt
1 1/2 eetlepel fritessaus
zout
versgemalen peper

Verder heb je nodig:
een snijplank, een kom, een koekenpan, een bord

En zo maak je het:
1. Meng in de kom yoghurt met fritessaus. Meng er naar smaak zout en versgemalen peper door.
2. Snij de ui klein. Als je een stengeluitje erbij gebruikt ook het groen zoveel mogelijk opsnijden. Snij de zure bom in kleine stukjes.
3. Doe de warme aardappels met de ui, zure bom en koriander bij de saus en roer voorzichtig alles door elkaar. Zet de kom afgedekt koel weg.
4. Vet de koekenpan in met een klein beetje olie of vet. Bak in de koekenpan de plakjes spek bros. Laat ze op een bord afkoelen. Breek ze dan in stukjes.
5. Meng vlak voor het opdienen de stukjes spek door de salade.

Aardappelsalade 4
Favoriet van menige gast; deze salade maak ik bij voorkeur in grote hoeveelheden bij feestelijke gelegenheiden, en is daarom omgedoopt tot verjaardagsaardappelsalade.

Je hebt nodig:
Lauwwarme beetgaar gekookte aardappels
Voor de saus (per kilo aardappelen):
2 middelgrote uien
2 teentjes zo vers mogelijke knoflook *)
een flinke bos verse peterselie
3 eetlepels dikke volvette yoghurt
2 eetlepel fritessaus
(keltisch zee)zout
versgemalen peper
flinke scheut water

Verder heb je nodig:
een snijplank, een mes, een knoflookpers, een kom,

En zo maak je het:
1. Meng in de kom yoghurt met fritessaus. Meng er naar smaak zout en versgemalen peper door.
2. Snij de ui klein. Pers de knoflook uit. Knip de peterselie fijn.
3. Roer de ui, knoflook en peterselie door de saus, voeg wat water toe zodat de saus wat dunner wordt.
4. Voeg nu de aardappels toe en meng alles voorzichtig door elkaar. Zet de kom afgedekt koel weg.
5. Serveer de aardappelsalade koud.

*) Bij voorkeur gebruik ik vers geoogste knoflook waarbij ik niet de teentjes gebruik, maar het verse groen van de stengel in kleine stukjes gesneden.