Anijsperentaartje

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

29-09-2014   | |   Kookschrift



2014-1192

Dat peren en anijs goed combineren kan je proeven in dit lekkere herfsttaartje.
Gebruik hiervoor stoofperen, of handperen die net rijp maar nog wel hard zijn.

Voor een taartje met een middellijn van ca. 16 cm (6 puntjes) heb je nodig:
1 recept piedeeg – zie recept 3 bij basisrecepten deeg voor taartbodems
4 stoofpeertjes of 2 grote handperen (nog wel hard)
2 eetlepels bloem (spelt of tarwe)
1,5 eetlepel suiker
1 theelepel gemalen anijszaad

Verder heb je nodig:
een pan, een ovenvaste ronde schaal of een springvorm van 16 cm ∅, kommetje, stukje bakpapier, een vork

En zo maak je het:
1. Schil de peren, snijd ze in partjes 4 tot 8 per peer, afhankelijk van hoe groot de peren zijn), en verwijder de klokhuizen. Zet ze op met een bodempje water. Als het water kookt hittebron laag zetten en en ze een poosje laten pruttelen tot de peren wat zachter zijn. Voor stoofperen ongeveer 20-30 minuten, voor harde (tegen rijp aan) handperen ongeveer 10-15 minuten.
2. Maak ondertussen het piedeeg. Meng in een kommetje de bloem met suiker.
3. Giet de peren af en laat ze afkoelen tot lauw of koud.
4. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
5. Leg een velletje bakpapier in de ovenvaste schaal of springvorm. Rol 2/3 van het deeg uit tot een stevige lap en bekleed hiermee de schaal of springvorm. Strooi  ruim 1/3 van het bloem-suikermengsel over de deegbodem. Schik de helft van de peren in de vorm. Strooi wat van het bloem-suikermengsel over de peren. Leg hier weer een laag peren op en bestrooi met de rest van het bloem-suikermengsel.
6. Rol de rest van het deeg uit tot een dunne lap ter grootte van de bovenkant van de taart. Bedek met deze lap de taart. Druk met de tanden van de vork de deegranden netjes op elkaar zodat er een randjespatroon ontstaat. Snijd evt uitstekende deegstukjes weg. Snij 4 tot 6 gleuven in de deegkorst om stoom te laten ontsnappen, en schuif de vorm in de voorverwarmde oven. Bak 20 minuten op 200 graden C. Verlaag dan de temperatuur naar 180 graden en bak nog 20 à 25 minuten tot het deeg gaar en goudbruin is.

Vergelijkbaar recept: Kwetsentaart.