Basiskookboek Deeg en Beslag

Een van de boeken die bij mij “voor de greep ligt”. Ik kreeg dit boek voor het eerst onder ogen in 1997, toen ik het in de bieb tegenkwam. Ik was zwanger en mijn lichaam floot me terug wanneer ik teveel tarwe en witte suikers at, waar de geraffineerde voeding ook toen al bol van stond; dit boek bracht me op ideeën om anders te gaan koken, bakken en eten. Nadat ik het nogmaals uit de bieb had geleend besloot ik om het zelf aan te schaffen, maar het bleek in de boekhandel niet meer verkrijgbaar te zijn. Na een opruiming verdween het ook van de planken van de bieb.
Dus toen ik het een aantal jaren later bij een tweedehands kookboekenhandel zag liggen bedacht ik me geen moment en kocht het meteen. Het boek zag er bijna als nieuw uit, en de prijs viel nog alleszins mee ook.

Vanaf dat moment begon ik het boek weer af en toe te gebruiken en zette zodoende lekkere en aparte baksels op tafel; het gebruik nam met de jaren toe. Vooral de recepten voor de andere granen dan tarwe zijn verhelderend. In onze huidige westerse maatschappij zouden we bijna vergeten dat er naast tarwe nog zoveel andere graansoorten op onze aardbol groeien.

Dit basisboek (dat halverwege de jaren 80 is samengesteld) behandelt tarwe, maar ook de graansoorten gerst, gierst, haver, mais, rogge en rijst (ook ketan). Daarnaast komen eieren, noten, kikkererwten en aardappelen aan de orde; deze hoofdbestanddelen worden op alfabet in aparte hoofdstukken weergegeven.
Ieder hoofdstuk begint met informatie over het ingrediënt wat voor die deeg- en beslagsoort het hoofdbestanddeel vormt. Hier vind je dus productinformatie, bakeigenschappen en hoe het in de “alternatieve” keuken wordt gebruikt/gezien.
Daarnaast zijn de hoofdstukken opgesplitst in een hartig en zoet deel. De diverse deeg- en beslagsoorten komen hierin op sub-alfabet aan de orde; om een voorbeeld te geven, bij mais is dat o.a. djagoendeeg, polentadeeg, spoon breaddeeg, tamalesdeeg, tortilladeeg, maismuffindeeg en maiszanddeeg. En bij eieren worden recepten gegeven met omeletbeslag (denk daarbij aan de Spaanse tortilla), popoverbeslag, angelcakedeeg, biscuitdeeg, genoisedeeg, zoet omeletbeslag (voor bv. soufflées) en schuimdeeg (voor merinques).

De recepten zijn overzichtelijk samengesteld, waarbij veel vullingen onderling verwisselbaar zijn; dit wordt als varatie-mogelijkheid bij de recepten vermeld.

Van een aantal baksels en gerechten zijn mooie kleurenfoto’s opgenomen, in blokjes van vier fotopagina’s, daarbij wordt aangegeven op welke bladzijde het recept voor het betreffende baksel te vinden is. Het begin van de afzonderlijke hoofdstukken is versierd met enkele kleine zwart-wit illustraties.

Een “gebruikswijzer” als inleidend hoofdstuk gaat in op diverse materialen, hier vind je ook een tabel met ovenstanden en bijbehorende temperatuur, plus een tabel met maten en gewichten.
Een inhoudsopgave en alfabetische index maken het boek compleet.


Basiskookboek Deeg en Beslag

Marianne Moonen (red.), m.m.v. Inger Pelt (dia’s), Riek van Rhijn, Madeleine de Serière, Renee Hoog
Omslagontwerp: Hans Britsemmer
Illustraties: Flip Mulder
Eindredactie: Hennie Franssen
Tekst: Editors Holland/Den Haag
Hardcover, 416 pagina’s
Uitgeverij Tirion, Baarn
© MCMLXXXVII Uitgeversmaatschappij Tirion, Baarn
ISBN 90-5121-020-5 geb.
SISO 629.77 UDC 641.51 Nugi 421
Gekocht 2007 bij een winkelkast voor kookboeken in de Oudemanhuispoort Amsterdam, € 10,00

Dit bericht zit in:

Categorie: Boekenplank

Tag: gebak