Beignetbeslag

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

30-12-2013   | |   Kookschrift



Beignetbeslag wordt ook wel frituurbeslag genoemd. Het is een beslag waar stukken fruit, groente of vis in gedoopt worden voordat ze gefrituurd worden. Op die manier krijgt het een dun, krokant deeglaagje, wat echter bij afkoelen snel slap wordt. De basis van dit beslag is meel, vloeistof en een rijsmiddel om het deeg iets te laten uitzetten tijdens het bakken. Doorgaans wordt gewerkt met  tarwebloem al kan je ook een frituurbeslag maken op basis van kikkererwtenmeel (ook wel bekend onder de naam besan of besen). Als vloeistof kan melk, water of bier (pils) worden gebruikt, en als rijsmiddel gist, bakpoeder (zelfrijzend bakmeel) of een stijfgeslagen eiwit. In het geval er als vloeistof bier of koolzuurhoudend water wordt gebruikt doet dat ook dienst als rijsmiddel.
Beignets worden in heet frituurvet (180-190 graden C) gebakken.

Ik geef hier twee recepten voor beignetbeslag, het eerste werkt met stijfgeslagen eiwit als rijsmiddel en dit geeft bij mij altijd lekkere vruchtenbeignets op oudejaarsavond. In het tweede recept wordt als rijsmiddel bier gebruikt, dit beslag gebruik ik vaak voor visbeignets.

Beignetbeslag 1 (geschikt voor zoete beignets)
Voor ongeveer 8 beignets heb je nodig:
50 gram bloem (tarwe of spelt)
snufje zout
1 eidooier of 2 eetlepels olie
3-4 eetlepels lauwwarm water
1 eiwit

En zo maak je het:
1. Zeef de bloem en meng het met het zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden.
2. Als je eidooier gebruikt roer je dit met wat van het water tot een vloeibaar papje en giet dat in het kuiltje in de bloem. Als je olie gebruikt giet je de olie samen met 2 eetlepels water in het kuiltje.
3. Roer het tot een egale massa en voeg geleidelijk de rest van het water toe tot een vloeibaar beslag. Is het beslag te dik voeg dan iets extra water toe.
4. Klop vlak voor je gaat bakken het eiwit stijf en vouw dat voorzichtig door het beslag.

Beignetbeslag 2 (geschikt voor bv. visbeignets)
Voor ongeveer 10 stukken vis heb je nodig:
100 gram bloem
mespuntje zout
100 ml bier (pils of witbier)
1 klein ei, losgeklopt
1/2 eetlepel olie

En zo maak je het
1. Zeef de bloem en meng het met het zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden en giet daar het bier in.
2. Roer vanuit het midden het bier door het meel tot een gladde massa. Voeg lepelsgewijs 2/3 van het losgeklopte ei toe en de olie en roer alles goed door tot een dik, glad beslag.