Gestoofde blei

Gelegenheid: Milennium-maaltijd van de Oudheidkundige vereniging.
Lokatie: Dorpshuis de Wije Ilp.
Menu: Groentensoep, Blei, Broeder.

Groentensoep kent iedereen. Broeder is misschien wat moeilijker te vatten, maar als je zegt “Jan in de Zak” weten de meesten wel wat daarmee bedoeld word. En wat is dan blei? Dat is nou een mooie blinkende vis. Een zoetwatervis om precies te zijn. Maar dat ga je toch niet eten? Stikt van de graten! Toch klaagde daar tijdens de maaltijd niemand over. Gewoon omdat de bleien waren klaargemaakt door tante Zus die lang geleden van haar moeder had geleerd hoe je dat moest doen. De truc schuilt hierin dat er heel spaarzaam warmte wordt toegevoegd. Theo, de beheerder van het dorpshuis, had dan ook op verzoek van tante Zus petroleumstellen geregeld.
Dus blei eten zonder die lastige graten en graatjes? Maak ze klaar ala tante Zus – die zo lief was om mij te vertellen hoe dat moet.

Je hebt nodig:
Blei, water, azijn, beschuit, evt. ook paneermeel, zout en peper, boter.

En verder heb je nodig:
een petroleumstel, het liefst een-pits, want de bedoeling is dat het tegen de kook aan blijft. Zorg dus dat je over iets beschikt, dat op deze manier de warmte afgeeft.

Zo ga je te werk:
1. Maak de bleien schoon. (schubben eraf en ingewanden eruit – koppen eraf, met water schoonspoelen). Bestrooi ze met ruim zout en flink wat peper.
2. Leg ze in een pan, doe er water en een stevige scheut azijn bij (het moet zurig gaan smaken). Bestrooi het met fijngewreven beschuit.
3. Breng dit voorzichtig aan de kook, en zet de pan dan op het petroleumstel. Niet meer aan de vissen komen, anders gaan ze stuk. Het moet tegen de kook aan blijven, af en toe een prutteltje dus. Laat de vissen minstens een uur of 3-4 gaar en helemaal zacht worden. Op deze manier bereid, verdwijnen al die lastige kleine graatjes.
4. Haal de vissen voorzichtig uit de pan en serveer ze met een klont boter.

 

Dit recept zit in:

Type: stoven, vis