Bloedgroepdieet

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

21-11-2013   | |   Dieet en leefstijl , KeukentafelDe meningen over dit dieet zijn verdeeld, de een ziet het als de doorbraak op gezondheidsgebied en zweert erbij, een ander ziet dit in dieet een onverantwoord, zelfs gevaarlijk voedingsadvies.
Of het nou het een of het ander is, je kan daar pas over oordelen wanneer je beschikt over voldoende informatie en bevindingen van mensen uit de praktijk.

De man achter het bloedgroepdieet is Peter d’Adamo. Het is in medische kringen een bekend feit dat verschil in bloedgroep ook verschil in bevattelijkheid voor sommige ziekten met zich meebrengt. Het uitgangspunt van d’Adamo was dan ook dat de bloedgroep een biologisch profiel heeft en de sterkte van het immuunsysteem en het spijsverteringsstelsel bepaalt.
Het bloedgroepdieet steunt niet op wetenschappelijke inzichten, de theorie erachter is gebaseerd op de evolutie van de mens. Heden ten dage onderscheiden we de bloedgroepen O, A, B en AB, welke zijn ontstaan ten gevolge van het veranderende voedselaanbod en leefwijze in dit evolutionaire proces.
We dienen ons dieet en leefwijze dan ook op onze bloedgroep af te stemmen.

Volgens het verloop van onze evolutie hanteren we deze volgorde in de groepen: O, A, B, AB.

Het dieet is bedoeld als gezonde leefwijze overeenkomstig met je bloedgroep. Het is niet bedoeld als afvaldieet hoewel het wel ingezet wordt als een middel tot gewichtsregulatie.

Een nadeel van dit dieet is dat er in sommige gevallen moeilijk mee om te gaan is in de alledaagse praktijk van een gezin.  Als iedereen dezelfde bloedgroep heeft is er niets aan de hand, maar wanneer er verschillende bloedgroepen voorkomen in het gezin kan het lastig worden.
Mijn bloedgroep is anders dan die van mijn man en toen ik dit dieet een jaar of 15 geleden “tegenkwam” was ik aangenaam verrast over sommige voedingsadviezen, zo was ik al mijn hele leven gek op tomaten, terwijl mijn man er geen echte fan van was. Andersom vond hij meloen heel lekker terwijl het mij niet zo kon bekoren en ik er toen ik nog een kind was zelfs van gruwelde! Toen ik zag dat volgens het dieet deze voedingsmiddelen voor verschillende bloedgroepen bestemd waren vielen voor mij een aantal puzzelstukjes op hun plaats.

Bronnen:
DietCetera
Natuurdiëtisten Nederland
http://www.bloedgroepdieet.org/