Boeuf Bourguignon

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

13-12-2013   | |   Kookschrift



2013-6468-vlees

De Franse klassieker met rundvlees. À la bourgignonne betekent dat het bereid is met spek, uitjes, champignons en rode wijn. En die combinatie staat garant voor een heerlijk gerecht.

Voor 4 personen heb je nodig:

500 gram magere runderlappen
75-80 gram spek (plakjes ontbijtspek of dobbelsteentjes mager rookspek)
boter
2 uien
peper
zout
tijm, het liefst een paar takjes verse
300 tot 400 g champignons
4-5 dl. rode (land)wijn
30-40 gram bindmiddel (maizena, rijstemeel of tarwebloem)

Verder heb je nodig:
een snijplank en mes, een ruime pan met dikke bodem

En zo maak je het:
1.  Snij het vlees in dobbelstenen en bestrooi het met peper en zout. Maak de uien schoon en snipper ze. Maak de champignons schoon, was ze en snijd ze in dikke plakjes of in vieren.
2. Smelt de spekblokjes in een braadpan, voeg de boter toe en fruit hierin de ui. Doe het vlees erbij en bak het even aan. Voeg nu de tijm en champignons toe. Roer goed door en laat de champignons even slinken. Voeg daarna de wijn erbij.
3. Stoof het gerecht zeker 2 uur, maar 3 uur is nog beter (tot het vlees bijna uit elkaar valt) met het deksel op de pan op een laag vuur.
4. Meng het bindmiddel met wat water en bind hiermee het vocht.
5. Serveer bij rijst, of brood met een frisse salade (bv van witlof, veldsla of rode kool).
Ook erg lekker erbij zijn stoofpeertjes.