Boterkoek

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

28-06-2014   | |   Kookschrift



2014-(lard)0567

Een ouderwets lekker stukje gebak. Makkelijk en snel gemaakt.

Voor een boterkoek met een middellijn van ca. 18 cm heb je nodig:
200 gram speltbloem
160 gram boter, plus evt. een klontje om in te vetten
120 gram fijne kristalsuiker
1 lepel losgeklopt ei met wat water

Verder heb je nodig:
Een beslagkom, een glazen deksel van een ovenschaal (diameter 18 cm) of een boterkoekvorm, stukje bakpapier, een vork.
Een foodprocessor is handig maar niet noodzakelijk.

En zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 220 graden C.
2. Meng bloem met suiker en snijd de boter erdoor  tot het mengsel fijn kruimelig is. Kneed hiervan snel een samenhangend deeg.
3. Gebruik je het deksel van een ovenschaal (zoals ik altijd doe) leg daar dan een velletje bakpapier op. Gebruik je een boterkoekvorm vet die dan in.
4. Druk het deeg zo egaal mogelijk in de vorm. Maak met een vork een open rasterpatroon op de koek en bestrijk dit met een mengsel van losgeklopt ei en wat water.
5. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak 20-25 minuten tot de koek gaar en mooi goudbruin is.

Klik hier voor een engelstalige versie van dit recept.