Buiten koken

Een van de dingen die je een groot gevoel van vrijheid geeft is toch wel buiten koken en eten.
Vlees roosteren boven de barbecue of aardappels poffen in een kampvuur: het maakt onze oerinstincten wakker en brengt ons op die manier dichter bij de natuur.

Je kan op een kampvuur ook met pannen koken: stoofpotten maken of broodjes bakken. Hiervoor zijn speciale pannen in de handel, meestal van gietijzer omdat dat materiaal prima geschikt is om op de gloeiende kolen van een kampvuur te staan. Gietijzer heeft een open structuur en geleidt de warmte gelijkmatig en langdurig, wat het een heerlijk materiaal maakt om voedsel mee te bereiden.
Ik ben sinds kort de trotse bezitter van zo’n prachtige gietijzeren pan, een zgn. Dutch Oven. Een Dutch Oven (DO) heeft pootjes aan de onderkant, en een opstaande rand aan het deksel. Door de pootjes wordt de onderwarmte niet gesmoord en de opstaande rand zorgt ervoor dat je gloeiende kooltjes op het deksel kan leggen (zonder dat ze eraf vallen) voor bovenwarmte, een uitkomst als je brood of taart wilt bakken.

Het is voor beginnelingen een beetje aftasten naar de juiste temperatuurbeheersing, je kan dan ook het beste houtskoolbriketten gebruiken. Iedere briket geeft 7 à 8 graden Celsius warmte. Het is handig om te zorgen dat je wat gloeiende briketten achter de hand hebt liggen voor het geval je extra warmte nodig hebt. In de praktijk leer je snel om te koken of bakken met een DO.

Heel belangrijk is het schoonmaken van gietijzeren kookgerei. Daarvoor laat je de pan eerst afkoelen om daarna evt. aangekoekte etensresten met een houten spaan af te schrapen. Hardnekkig vastzittende restjes losweken met wat in de pan opgewarmd water. Daarna verder schoonmaken met heet water, je kan evt. een klein beetje uiterst mild afwasmiddel gebruiken. Naspoelen met heet water en droogwrijven. Als laatste de pan opnieuw invetten met een beetje warme neutrale spijsolie (of heel ouderwets met een stukje spek). Dat invetten is belangrijk omdat gietijzer een poreus metaal is wat snel kan roesten, met het invetten voorkom je de roestvorming. Op deze manier behandeld kan gietijzer een leven lang meegaan.

Mijn DO is afgelopen week officieel in gebruik genomen met kaneelbroodjes, kampvuurpannekoekjes en een onvervalste stoofpot. In het volgende filmpje zie je hoe het bakken van de broodjes in zijn werk ging.

 

Dit bericht zit in:

Tag: buiten eten, eet- en drink tradities

Categorie: Keukentafel