Chocoladetruffels

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

13-12-2013   | |   Kookschrift



De eerste keer dat ik een truffel proefde zal ik nooit vergeten. Het was zo’n gekochte, waarvan de witte vullingĀ  smolt in je mond, en de cacao waarmee de buitenkant was bestoven ervoor zorgde dat je het nog redelijk goed kon vastpakken. Nog steeds vind ik deze snoepjes lekker, maar ze halen het niet bij een zelfgemaakte truffel.
Daarom deel ik graag een aantal recepten om dit lekkers zelf te maken.

1. Rumtruffels
(voor ongeveer 12 stuks)

Je hebt nodig:
75 g pure chocolade
1 koffielepel slagroom
1 eidooier *)
15 g boter
1 a 2 koffielepels rum
chocoladehagelslag

*) Zorg ervoor dat het ei zo vers mogelijk is, en neem het liefst een ei van een kip die heeft mogen scharrelen.

En zo maak je het:
1. Breek de chocolade in stukjes in een kom. Hang de kom boven een pan met zachtjes kokend water. De kom mag het water niet aanraken. Laat de chocolade smelten, en haal dan van de warmtebron af.
2. Voeg room, eidooier, boter en rum toe en klop het mengsel tot een dikke pasta.
3. Vorm balletjes van het mengsel en rol ze door de hagelslag. Laat ze afkoelen.

2. Chocoladetruffels
(voor ongeveer 25 stuks)

Je hebt nodig:
125 g pure chocolade
15 g boter
125 g poedersuiker
125 g fijne cake kruimels (of fijn verkruimelde digestive biscuits)
2-3 el rum of likeur
Gehakte walnoten en/of chocoladehagelslag en/of cacaopoeder
optioneel: 1 eidooier *)

*) Zorg ervoor dat het ei zo vers mogelijk is, en neem het liefst een ei van een kip die heeft mogen scharrelen.

Verder heb je nodig:
Bonbonpapiertjes

En zo maak je het:
1. Breek de chocolade in stukjes, smelt het samen met de boter in een kom die boven een pan met tegen de kook aan gehouden water hangt. Let erop dat de bodem van de kom het water niet raakt.
2. Haal de kom van de pan, roer de gezeefde poedersuiker erdoor, daarna de cakekruimels en dan de eidooier. Voeg rum of likeur naar smaak toe. Als het mengsel aan de zachte kant is laat het 5-10 minuten staan om iets op te stijven
3. Maak er balletjes van ter grootte van een walnoot.
4. Om af te maken rol je de balletjes door de fijngehakte walnoten, of de hagelslag, of het cacaopoeder. Laat ze opstijven, en doe ze daarna over in bonbonpapiertjes.