Christmaspuddings

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

12-12-2013   | |   Kookschrift



2015-6956

Hieronder vind je een aantal recepten voor de typisch Engelse Christmaspuddingen.
De kerstpudding is HET nagerecht wat bij een traditioneel Engels kerstdiner niet mag ontbreken. Serveer de puddingen met cognac- of rumboter, cognac- of rumsaus.

1. Kerstpudding
(Met emmerkoren en palmsuiker). Maak deze pudding 4 tot 5 weken van te voren. Maak hem ‘s morgens, zodat je aan het begin van de middag kan gaan stomen. Red je dat niet, laat het puddingmengsel dan een nacht over staan en stoom hem de volgende morgen. Dit recept is voldoende voor 10 porties.

Je hebt nodig:
80 gram kleine gele rozijnen
60 gram van elk: kleine donkere rozijnen, krenten, gedroogde cranberries
65 gram boter
75 gram noten (blanke amandelen en pecannoten)
30 gram geconfijte sinaasappelschil
rasp en sap van 1/2 citroen en 1/2 sinaasappel
1 kleine appel
1 kleine winterwortel
1/2 theelepel speculaaskruiden
1/4 theelepel gemalen piment
1/4 theelepel gemalen kaneel
snufje vers geraspte nootmuskaat
snuf himalayazout
1 ei
4 à 5 sneden witbrood zonder korst (voor ca. 75 gram broodkruim)
90 gram volkoren emmermeel *)
40 à 50 gram palmsuiker
ca. 100 ml donker abdijbier
boter om in te vetten

Verder heb je nodig:
een vergiet, een kom, een pannetje, een snijplank, een mesje, een rasp, een citruspersje, een schoteltje, een kommetje of kopje, een foodprocessor, een grote kom, een (houten) lepel, een schone theedoek, een metalen (afsluitbare) puddingvorm van 1 liter, een grote pan (waar de puddingvorm ruim in past), een treefje, een waterketel of -koker.

2015-6660

En zo maak je het:
1. Begin met het voorbereiden en klaarzetten van de ingrediënten.
– Was het gedroogde fruit (rozijnen, krenten, cranberries). Laat het uitlekken.
– Smelt de boter in het pannetje. Laat het weer iets afkoelen.
– Hak of snij de noten grof. Dit kan je doen met mesje en snijplank maar het kan ook in de foodprocessor.
– Snij de geconfijte schil in kleine stukjes.
– Was de citrusvruchten. Rasp de schil dun af op de fijne rasp, snij ze doormidden en pers de helften uit.
– Schil de appel en de wortel. Rasp ze op de grove rasp.
– Leg de specerijen en het zout klaar op een schoteltje. Rasp een stukje van een muskaatnoot en leg een snuf hiervan erbij op het schoteltje.
– Klop het ei los in een kommetje of kopje.
– Rooster het witbrood tot goudgeel. Draai in de foodprocessor tot kruim. Je hebt ca. 75 gram nodig.
– Zet meel en suiker klaar.
2. Doe in de grote kom: gedroogd fruit, gehakte noten, gesneden geconfijte sinaasappelschil, specerijen en zout. Roer door elkaar.
3. Voeg erbij: citroen- en sinaasappelsap en -rasp, gesmolten boter, geraspte appel, geraspte wortel, losgeklopt ei, en palmsuiker. Roer opnieuw alles goed door elkaar.
4. Voeg nu het emmermeel, broodkruim en bier toe en roer goed, zeker een minuut, tot alles goed vermengd is.
Laat dit een paar uur staan, dek af met de schone theedoek. Roer de puddingmassa af en toe even door.
5. Vul de grote pan voor de helft met water. Breng dit aan de kook.
6. Vet de puddingvorm in. Schep de puddingmassa in de vorm. Sluit de vorm af met het deksel. Heb je dat niet gebruik dan een aantal lagen vetvrij papier (bakpapier) dat je goed instopt, zodat er geen water bij de inhoud kan komen.
7. Laat een treefje (een schoteltje kan ook) op de bodem van de pan zakken, en zet hier de puddingvorm op. Het water moet tot driekwart van de vorm komen.
Doe een deksel op de pan. Zet de warmtebron laag zodat het water zachtjes blijft koken. Stoom de pudding op deze manier 4 à 5 uur. Vul de pan evt. bij met kokend water uit de ketel.
8. Wanneer de pudding voldoende heeft gestoomd haal je hem uit de pan met water. Verwijder het deksel en laat hem in de vorm afkoelen, afgedekt met een schone theedoek. Eenmaal afgekoeld pak je de pudding in papier of doeken goed in, en bewaar je hem op een droge, donkere plaats goed in papier of doeken gepakt.
9. Op de dag dat je hem wilt opdienen stoom je hem opnieuw gedurende 1 à 2 uur.
10. Serveer evt. met een paar blaadjes hulst. Zorg er dan wel voor dat het niet met een “gewasbeschermingsmiddel” is behandeld.

*) Je kan ook speltmeel of -bloem gebruiken, of tarwemeel of -bloem.


Hieronder volgen nog vier recepten voor lekkere kerstpuddingen.

2. Voordelige kerstpudding
(Deze pudding kan meteen worden gegeten, maar ook nog ongeveer een week worden bewaard. In dat geval stoom je de pudding voor het eten 1 uur).

Je hebt nodig:
50 g vers broodkruim (volkoren, bruin of wit)
1 losgeklopt ei
50 g bloem
mespunt dubbelkoolzure soda
1 tl koek- en speculaaskruiden
225 g mincemeat
1 el karnemelk
1 el keukenstroop

Verder heb je nodig:
grote pan
een (pudding)vorm voor stoompudding of schaaltje met een inhoud van 600 ml

En zo maak je het:
1. Vet de vorm in.
2. Meng het broodkruim met het losgeklopte ei.
3. Zeef het meel met de koekkruiden en voeg dit samen met de mincemeat, melk en stroop bij het broodkruim. Meng alles goed door elkaar.
Schep het mengsel in de ingevette vorm en bedek het met ingevet bakpapier en een laag aluminiumfolie, zet de randen stevig vast rond de rand van de vorm.
4. Zet de vorm op een treefje of omgekeerde schotel in een pan met kokend water. Het water moet tot de helft van de vorm komen. (Of gebruik een speciale stoompan, het resultaat is dan een lichtere pudding).
Stoom gedurende 4 uur. Houd het water aan de kook, voeg als het nodig is kokend water bij.

3. Feestelijke plumpudding
(Oorspronkelijk gebakken in de oven van een hout- of kolenfornuis nadat het bakwerk voor de dag gedaan was. De pudding bleef dan de hele nacht in de oven staan. Dit gerecht kan worden opgewarmd, maar ook heel goed koud worden gegeten).

Je hebt nodig:
325 g oud brood zonder korsten (volkoren, bruin of wit)
125 g rozijnen of gehakte dadels
125 g krenten
25 g geconfijte citrusschil
50 g suiker
1 ei
125 g boter in  hele kleine stukjes
1/4 tl geraspte nootmuskaat

Verder heb je nodig:
Diepe ovenvaste schaal

En zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 180 gr. C.
Was en droog de rozijnen en krenten (evt. dadels). Snijd het brood in dobbelsteentjes. Bekleed de ovenschaal met bakpapier en vet hem in.
2. Week de dobbelsteentjes brood 10 minuten in water, knijp het vocht eruit, en meng ze met de andere ingredienten.
3. Doe het mengsel over in de voorbereide vorm, en dek het af met aluminiumfolie.
4. Bak het een half uur in de voorverwarmde oven, verlaag dan de temperatuur tot 140 gr. C, en bak nu nog 2 uur. (Je kunt de pudding daarna in de afkoelende oven laten staan).
5. Verwarm eventueel voordat je het gaat eten, maar over het algemeen wordt deze pudding koud gegeten.

4. De echte Engelse Kerstpudding 1
(Deze pudding moet minstens een paar weken voor Kerstmis worden gemaakt, hij blijft tot 6 maanden houdbaar/ De hoeveelheid opgegeven in dit recept is voldoende voor 15 porties).

Je hebt nodig:
225 g gewone rozijnen
225 g sultana rozijnen
225 g krenten
225 g vers broodkruim (volkoren, bruin of wit)
50 g witte amandelen – fijn gehakt
1 appel – gesnipperd
geraspte schil en sap van 1 citroen
4 kleine eieren – losgeklopt
250 g bruine suiker
225 g niervet – in fijne stukjes *)
50 g geconfijte citrusschilletjes
50 g bloem (volkoren of wit)
1 volle theelepel gemengde specerijen – gemalen **)
3 eetl sherry of cognac
boter om in te vetten

*) I.p.v. niervet kan ook roomboter worden gebruikt, dit zorgt voor een neutralere smaak.
**) Hiervoor kan je koek- en speculaaskruiden gebruiken, of zelf een mengsel samenstellen van bv. kaneel, piment, kruidnagel, gemberwortel, kardemom, nootmuskaat.

Verder heb je nodig:
Puddingvormen geschikt voor het stomen van pudding:
1 vorm met een inhoud van 1,2 liter plus 1 vorm met een inhoud van 300 ml OF
1 vorm – inhoud 1 liter plus 1 vorm – inhoud 600 ml.
Zeer grote kom.
Een stoompan. Heb je geen stoompan dan kan je ook een grote pan nemen, waar je een treefje onderin legt, en deze vult met kokend water. Evt. kan je ook gebruikmaken van een hogedrukpan. Volg dan de gebruiksaanwijzing van de pan.
Een schone theedoek.

En zo ga je te werk:
1. Was en droog de rozijnen en krenten. Vet de vormen in, en bekleed ze met vetvrij papier, bakpapier of folie. (Dit zorgt ervoor dat de pudding makkelijker uit de vorm komt).
2. Meng alle ingredienten door elkaar in de grote kom. (Laat je evt. helpen met het roeren, het is een hele klus).
3. Vul de vormen tot ca. 1 cm onder de rand, het mengsel niet te veel aandrukken.
4. Bedek de vormen met vetvrij papier (bakpapier) en daarna nog met een stuk aluminiumfolie. Zet de folie stevig vast onder de rand van de vorm.
5. Stoom de puddingen ***) 4 uur (voor vormen met 1,2 liter inhoud) of 2 uur (vormen met 600 ml inhoud). Hoe langer je stoomt des te donkerder wordt de pudding.
Heb je geen stoompan, stoom dan in een gewone grote pan met kokend water en een treefje of roostertje op de bodem, deksel op de pan. Zorg ervoor dat het water aan de kook blijft en voeg van tijd tot tijd kokend water bij. Eventueel kan je de puddingen ook in de hogedrukpan bereiden, dat zorgt voor een aanzienlijke tijdwinst. Volg hiervoor de gebruiksaanwijzing van de hogedrukpan.
6. Verwijder de puddingen uit de pan, haal het papier en folie eraf en laat ze afkoelen onder een schone theedoek. Als ze zijn afgekoeld pak ze in schoon vetvrij papier en folie, en bewaar ze op een koele plek tot ze nodig zijn.
7. Op de dag van het kerstdiner stoom je de pudding 2 uur (1,2 ltr inh) en 1 uur (600 ml inh). Evt. kun je ook in de hogedrukpan stomen om tijd te besparen.

***) De kleinere pudding kan samen met de grotere worden gestoomd, maar moet dan eerder uit de stoompan worden gehaald.

5. De echte Engelse Kerstpudding 2
(Maak deze pudding enkele weken van te voren. Voldoende voor 10 porties)

Je hebt nodig:
175 gram tarwemeel (volkoren of bloem)
1/2 theelepel zout
1 theelepel koek- of speculaaskruiden
1/2 theelepel gemalen kaneel
1/4 theelepel geraspte muskaatnoot
125 gram vers broodkruim (wit of volkoren)
125 gram geraspt niervet *)
75 gram rietsuiker
125 gram rozijnen
225 gram krenten
225 gram sultana rozijnen
50 gram geconfijte citrusschilletjes, gehakt
1 middelgrote appel, geraspt
1 middelgrote wortel, geraspt
sap en geraspte schil van 1 citroen en 1 sinaasappel
1 afgestreken eetlepel keukenstroop
2 losgeklopte eieren
200 ml stout bier
boter om in te vetten

*) I.p.v. niervet kan ook roomboter worden gebruikt, dit zorgt voor een neutralere smaak.

Verder heb je nodig:
1 puddingvorm geschikt voor het stomen van pudding met een inhoud van 1,2 liter OF
2 vormen – inhoud van 600 ml OF
4 vormen – inhoud 300 mlEen grote kom
Een schone theedoek
Een grote pan waarin de puddingvorm(en) passen.
Een roostertje of treefje voor op de bodem van deze pan.

En zo ga je te werk:
1. Verwijder evt. steeltjes en pitjes van het fruit.
2. Zeef boven de grote kom het meel met zout en specerijen.
3. Voeg het broodkruim, het vet, de suiker, het gedroogde fruit en de geconfijte schilletjes toe en meng alles goed door elkaar.
4. Voeg de geraspte appel en wortel toe samen met de geraspte schil en het sap van de citrusvruchten, de stroop, de eieren en het bier. Alles weer goed door elkaar mengen.
5. Laat dit enkele uren of een nacht afgedekt rusten. Roer daarna nogmaals goed door. Vet de puddingvorm(en) in.
Vul de vorm(en) met het mengsel tot ongeveer 2.5 cm. onder de rand. Bedek de vorm(en) met een dubbele laag ingevet bakpapier en een extra laag aluminiumfolie, stop het papier en folie goed in de vorm bij de randen.
6. Zet de vorm(en) voorzichtig op een treefje of roostertje in een grote pan die tot de helft gevuld is met kokend water. Je kunt ook een speciale stoompan gebruiken, het eindresultaat zal dan lichter van kleur worden. Stoom de puddingen als volgt:
– de vorm van 1.2 liter inhoud gedurende 8 uur
– de vormen van 600 ml inhoud gedurende 6 uur
– de vormen van 300 ml inhoud gedurende 4 uur
Hou het water aan de kook, zorg dat er voldoende water in de pan blijft, vul zonodig bij met kokend water.
7. Op de dag dat de pudding(en) gegeten gaan worden stoom je ze opnieuw: De 1,2 liter vorm gedurende 3 uur, de kleinere vormen gedurende 2 uur.