De Provisiekast

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

12-09-2015   | |   Boekenplank



2015-5859

De ondertitel “Hoe je een voorraadje aanlegt en conserveert – met milieuvriendelijke bewaarmethodes” geeft precies weer waar het in dit boek om gaat: Allerlei bewaar- en conserveermethodes voor vruchten en groentes.

Het bestaat globaal uit drie delen:
1e Bewaar- en conserveervormen
2e Groenten en Vruchten, soorten en behandelwijze
3e Extra receptendeel

Het eerste deel behandelt de bewaar- en conserveervormen met informatie over Kuilen, Voorraadkamer of Provisiekelder, Drogen, Diepvriezen, Inmaken met suiker, Wecken, Inmaken met azijn, en Vruchten op alcohol. Wijnmaken wordt wel genoemd maar vanwege de uitvoerige procedure niet besproken.
De informatie in dit deel is goed en begrijpelijk beschreven, hoewel de duidelijkheid qua opmaak beter had gekund; alle hoofdstukken en onderwerpen lopen achter elkaar door.

In het tweede deel wordt ingegaan op specifieke bewaarmogelijkheden per soort groente of fruit. Dit deel is enigszins verwarrend en dat komt door de vertaling uit het Deens; er wordt gesproken over “marmelade” terwijl het om jam gaat, en ook het begrip “laag” snapte ik niet goed, maar ik kwam erachter dat wanneer je dit woord vervangt door “oplossing” of “vloeibaar mengsel” een en ander een stuk duidelijker is.
Verder zijn de omschrijvingen goed te volgen met adviezen voor alle voor dat product mogelijke bewaar- of conserveermogelijkheden.

En als extra zijn er in het derde deel nog een aantal recepten weergegeven.

Door het hele boek vind je kleine tot middelgrote houtskoolillustraties.


De Provisiekast
Hoe je een voorraadje aanlegt en conserveert – Met milieuvriendelijke bewaarmethodes
door Kirsten Fasmer
Oorspronkelijke titel: Forrådsbogen
Omslag en overige illustraties: Irene Hedlund
Vertaling: Cobi Nooy-Vegter
Bewerking: Lydia Nooy-Blokzijl
© 1981 Høst & Søns Forlag, Kopenhagen
© 1983 Zomer & Keuning Boeken B.V., Ede
Paperback, 127 pagina’s
ISBN 90 210 0196 9
Gekregen van familie na een boekenkast-opruiming.