Duivekater

Duivekater

Thema 2014 – Noord-holland – thema 2014

Duivekater. Voor mij zo gewoon, maar bij velen onbekend.
Uit de naam kan je het niet halen, en daarom zal ik maar meteen verklappen dat het een feestbrood is.
Waar de naam duivekater vandaan komt is niet zeker, waarschijnlijk is het afgeleid van het oudgermaanse “deuvels kakor” (duivelskoek). Er zijn ook bronnen die beweren dat het brood genoemd is naar een zekere bakker Deuvekater die in de 15e eeuw in Leiden leefde. Dit laatste lijkt me sterk omdat de duivekater sterk regionaal gebonden is, alleen in de Zaanstreek en de dorpen ten noorden van Amsterdam werd dit brood gebakken.

Nieuwendam was zo’n dorp, nu geheel ingesloten door de grote stad. Bakker Kroes aldaar maakte wel zulke lekkere duivekaters dat mensen die naar elders verhuisden met de feestdagen door hem een duivekater lieten opsturen. Het recept bleef uiteraard geheim, tot aan het moment dat hij stopte met zijn bakkerij en hij het recept aan drie van zijn knechts verkocht die op hun beurt het recept ook weer geheim houden.
Een van dezen was Sjoerd van Willis, wiens zonen hun vader in het bakkersvak zijn opgevolgd. Patrick van Willis zwaait de scepter in de warme bakkerij in ons dorp. Iedere nacht wordt hier nog op ambachtelijke  wijze ons dagelijks brood gebakken, en dat dit brood lekker is bewijst de vaak meterslange rij klanten voor de toonbank.
Het recept van de duivekaters kent Patrick inmiddels uit zijn hoofd, deze prachtige glimmende, schenkelvormige broden worden door hem niet alleen met de feestdagen gebakken maar zijn het hele jaar door in de winkel verkrijgbaar.

Bronnen: Wikipedia
Oneindig Noord-holland

Dit bericht zit in:

Tag: eet- en drink tradities, feest, gebak, graan en meel, zoet

Categorie: Keukentafel