Engelencake

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

21-07-2017   | |   Kookschrift



2017-1429-engelencake

De consequentie van het maken van advocaat is dat je eiwitten overhoudt. En ik had dus advocaat gemaakt, en ik zat dus met 5 grote eiwitten, waar ook wat mee gebeuren moest. Maar om er nou meringues mee te maken? Dat zouden er dan wel heel veel worden… En toen dacht ik opeens aan een “angelcake”, gebak op basis van eiwit, suiker en bloem. In zijn meest simpele vorm alleen belegd met wat fruit. Ondanks de eenvoud heel erg lekker. Natuurlijk kan je ook meer uit de kast trekken door aan de gang te gaan met vullingen van bv. creme, room of bavarois.
Oh, aandachtspuntje: Taarten van eiwitbeslag zijn erg veerkrachtig, snij ze daarom voorzichtig aan met een groot kartelmes.

Voor een taart van ca. 22 cm heb je nodig:
(voor het kapsel)
120 gram bloem
80 gram zelfgemaakte vanillesuiker *)
100 gram suiker
5 eiwittten
snufje zout
1/2 tot 1 eetlepel vers citroensap
1 eetlepel water
1/2 tot 1  theelepel vanille essence
(vulling)
4 eetlepels jam
verse vruchten

Verder heb je nodig:
een zeef, twee kommen waarvan 1 een grote, een mixer met gardes, een springvorm ∅ 22 cm, een velletje bakpapier, een groot kartelmes of broodzaag

En zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 180 ° C. Zorg ervoor dat de springvorm schoon en droog is. NIET invetten, wel kan je evt. een velletje bakpapier op de bodem klemmen.
2. Zeef de bloem en meng met vanillesuiker.
3. Doe de eiwitten met zout, water en citroensap in de grote kom. Klop ze schuimig, voeg honderd gram suiker er bij gedeelten bij en klop door tot de eiwitten stijf zijn en de suiker is opgenomen in het schuim. Klop op het laatst de vanille essence erdoor.
4. Spatel nu voorzichtig het bloem-suikermengsel bij gedeelten door het schuimdeeg.
5. Schep het deeg in de springvorm en strijk het glad.
6. Zet de vorm in de oven en bak ca. 45 minuten.
7. Laat het gebak helemaal afkoelen, de eerste 10 minuten in de vorm.
8. Snij de taart in twee lagen. Smeer 3 lepels jam uit over de onderste laag en dek dan weer af met de bovenste helft.
9. Smeer de laatste lepel jam uit over de bovenkant en beleg met vers fruit.

*) Wanneer je geen zelfgemaakte vanillesuiker hebt, neem dan gewone suiker en gebruik iets meer vanille essence.