Fetapasteitjes

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

11-12-2013   | |   Kookschrift



2010-4272

Makkelijk te maken pasteitjes, zowel koud als warm lekker.
Hoort bij de joodse zuivelgerechten.
Lekker als onderdeel van een buffet, als snack bij een borrel, maar ook prima als koud hapje bij een picknick.

Voor ongeveer 35 stuks heb je nodig:
(het is heel makkelijk om het recept aan te passen voor een halve hoeveelheid)
Deeg:
2,25 dl zonnebloemolie
2,25 dl water
600 g bloem (spelt of tarwe)
1 dl yoghurt
1 ei – losgeklopt
Vulling:
2 courgettes
1 a 2 el zonnebloemolie
400 g feta – verkruimeld
2 eieren
evt. 1 el zonnebloemolie
zout en peper

En zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 180 gr. C.
2. Giet de olie met het water in de pan en breng dit aan de kook. Haal de pan van het vuur, voeg bloem en yoghurt toe en roer alles met een houten lepel tot een stevig deeg.
3. Laat het deeg op een koele plaats rusten terwijl je de vulling maakt. Bak de courgettes eventjes in iets olie. Laat ze een beetje afkoelen en prak ze met een vork fijn. Voeg de kaas, eieren, evt. de olie (afhankelijk van de smeuïgheid), zout en peper toe en meng alles goed door elkaar.
4. Kneed het deeg tot het smeuïg en elastisch is. Rol het uit tot een platte lap en snijd er cirkels met een diameter van 10 cm uit. Leg een volle theelepel vulling op elke cirkel en vouw het deeg dicht in de vorm van een halvemaan. Snijd overtolig deeg weg, zodat er mooie pakketjes ontstaan. Druk de randen met je vingers stevig aan.
5. Leg de pasteitjes op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk ze met losgeklopt ei en bak ze in 50-60 minuten goudbruin.

Variatietips:
– Gebruik eens volkorenmeel voor het pasteideeg.
– Vervang de courgette door spinazie (ontdooide deelblokjes, of een paar handjes vers gekookte en gesneden spinazie).
– Als kaas kan je ook tulum gebruiken (Turkse harde geitenkaas, wordt verkocht in glazen potten).