Fraagprikken en hoepelstokken

Thema 2014 – Friesland (Terschelling) – Thema 2014

Beschrijving van de Terschellinger eetcultuur door de geschiedenis heen. De opgenomen recepten zijn voordat ze verloren zijn gegaan, nog net op tijd verzameld door de schrijfster, veelal met behulp van oudere eilanders, die ook hun stukje geschiedenis aan deze gerechten toevoegden. Typisch Terschellinger gerechten zoals marge, mesting en riedem ontbreken niet, maar ook het recept voor het bekendere kyltsje is opgenomen.

Dit boek geeft een mooi beeld van de Terschellinger folkore en tradities. Zo wordt vermeld over de jaarlijkse beestenmarkt te Midsland op de tweede donderdag van september. Zo’n  speciale dag leende zich bij uitstek voor lekkernijen als bv. trikkedeizen, fassewinten uit Harlingen, of de hartshys en kollebyntshys van het eiland zelf. Of wat te denken van bladsjys of koetongen. Van deze laatste koekjes is een oorspronkelijk recept in het boek opgenomen, maar ook een hedendaagse variant.

Het tijdsbeeld komt ook tot uiting in de foto’s, veel zwart-wit maar ook een aantal in kleur. We zien hierop slager en bakker aan het werk, beleven de nostalgie van oude voorwerpen als petroleumstel en gortbus, en verdwenen gebruiken als op’e riid en burebier komen weer tot leven. Verder zien we in de kantlijnen nog een aantal tekeningen. Een grappig detail is dat de paginanummering in een pannetje weergegeven wordt.

De Terschellinger manier van met voedsel omgaan krijgt ruim de aandacht. Vis en gevogelte ontbreken daarom niet in dit boek, maar ook voor vlees is er een plek ingeruimd. Groenten en graangerechten, drankjes, gebak en niet te vergeten de cranberry vinden ook een plaats in dit boek, van deze laatste, de bessen van het eiland, zijn zowel oude als moderne recepten opgenomen.

Het boek begint met een introductie. Achterin zijn een register en inhoudsopgave opgenomen, alsook de bronnenvermelding en een fotoverantwoording.


Fraagprikken en Hoepelstokken,
Geschiedenis en recepten van Terschellinger gerechten en hedendaagse variaties daarop
door Ankie Schol
Uitgave: Flevodruk Harlingen BV
© 1995 Flevodruk Harlingen – 1999 Tweede druk
Hardcover, 84 bladzijden 90-70886-25-1 Nugi 421.
Gekregen als verjaardagscadeau 1999

Dit bericht zit in:

Categorie: Boekenplank

Tag: eet- en drink tradities, thema-provincie