Fruitig stoofvlees

Voor dit fruitig stoofvlees heb je nodig (voor 4 à 5 personen):
ca. 500 g runderstooflappen (bv. magere runderlappen, sucadelapjes)
2 uien
50 g boter
3 el meel (spelt, tarwe, boekweit)
2 winterwortels
2 teentjes knoflook – uitgeperst
zout
4 kruidnagels
1 rode grapefruit
2 el marmelade
ca. 3 dl rode wijn
evt. peper

En zo maak je het:
1. Boen de grapefuit goed schoon. Snijd de schil dun af, zo min mogelijk wit meesnijden. Blancheer de schil 2-3 minuten in kokend water, haal het dan uit de pan, bewaar het water. Snijd de schil in dunne reepjes. Pers het sap uit de grapefruit. Verwijder de pitjes uit het vruchtvlees.
2. Snijd het vlees in grote dobbelstenen, bestrooi het met zout.
3. Pel de uien en snijd ze in ringen (of repen). Schrap de wortels en snijd ze in stukjes.
4. Verhit de boter, voeg de kruidnagels toe, en braad hier het vlees en de uien aan. Voeg dan de bloem toe, en roer dit goed door. Laat een minuutje meekleuren.
5. Voeg de wortel en de uitgeperste knoflook toe en laat een paar minuten meebakken.
6. Roer dan de marmelade door het mengsel en voeg de helft van de geblancheerde schilletjes toe, al het sap en het vruchtvlees, het blancheerwater van de schilletjes, en de rode wijn. Roer alles goed door, en laat het minstens 2 uur stoven, tot het vlees zacht en gaar is. Goed opletten dat het niet te droog wordt. En niet vergeten af en toe te roeren, anders zet het aan.
7. Proef en voeg evt. wat zout en/of peper. Laat dit dan nog een minuut of 10 meestoven.
8. Serveer het gerecht gegarneerd met de achtergehouden kleingesneden schilletjes.

Dit recept zit in:

Type: alcohol, citrusfruit, hoofdgerecht, rund, stoven, vlees