Gevulde emmertjes

Gevulde emmertjes

Ik had trek in iets “koekigs”, en omdat de bodem van mijn speltmeelblik in zicht komt ben ik eens gaan experimenteren met emmer. Zoals beschreven in het artikel over granen en graanproducten bevat emmer minder gluten dan de hedendaagse tarwevarianten maar toch heeft het voor brood en koekjes prima bakeigenschappen.
Het werden dus koekjes van emmer. De naam lag al voor de hand, deze koekjes zouden emmertjes gaan heten, en wat is er nou leuker dan om het emmertje ook nog even te vullen! Om bij de tijd van het emmergraan te blijven gebruikte ik daarvoor gedroogd fruit, als zoetmiddel voor de koekjes nam ik honing.
Dit worden geen nette koekjes, het vormen gebeurt gewoon met je handen.
Hoe ze smaken? Nou, gewoon erg lekker.

Voor 9 à 10 emmertjes heb je nodig

Deeg:
ca. 150 gram emmermeel
75 gram boter
40 à 50 gram honing
Vulling:
5 à 6 eetlepels gedroogde bessen of ander gedroogd fruit, evt. kleiner gesneden

Verder heb je nodig

Een deegkom, evt. een keukenmachine/foodprocessor

En zo maak je ze

1. Verwarm de oven voor op 180 graden C. Leg een velletje bakpapier op een bakplaat.
2. Wrijf of snij de boter door het meel tot het als fijn broodkruim aanvoelt. Dit gaat het makkelijkste met een keukenmachine.
3. Zet de kom met meel op je weegschaal en meet nu de honing af . Kneed tot een soepel deeg.
4. Voeg de vulling toe en kneed dit door het deeg.
5. Vorm balletjes ter grootte van een golfbal en druk deze met je handen plat tot een dikte van ca. 1 cm. Leg de koeken op de bakplaat, zorg dat ze elkaar niet raken.
6. Bak ca. 20 minuten in de voorverwarmde oven.
7. Haal de bakplaat uit de oven, laat een paar minuten afkoelen en leg ze dan op een rooster om helemaal af te koelen.

Dit recept zit in:

Type: fruit-gedroogd, klein gebak, koek