Haringsalade

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

26-06-2015   | |   Kookschrift



2015-4393

Bij een koud buffet zijn salades ideaal en deze haringsalade is daarbij een fleurige blikvanger, zeker als je hem opdient op een bedje van frisgroene slabladeren. Wat ook belangrijk is met buffetgerechten, het kan heel goed een paar uur van te voren klaargemaakt worden.

Het onderstaande recept is voor ca. 1,5 kg (dit is voldoende als onderdeel bij een buffet voor 12 tot 15 personen)
Je hebt nodig:
4 middelgrote aardappelen (ca. 400 gram)
4 à 5 rode bieten (ca. 600 gram)
4 à 5 zure haringen
1 flinke zure bom, of 4 tot 6 augurken partysticks
3 eetlepels Griekse yoghurt
1,5 eetlepel fritessaus
evt. een scheutje water
1 theelepel Keltisch zeezout
voor de garnering:
slabladeren

Verder heb je nodig:
twee pannen met deksel, een schone theedoek, een snijplank, een mes, een kom, een ondiepe schaal

En zo maak je het:
Voorbereiding:
1. Borstel de bieten schoon en draai het loof eraf. Vul een pan met ruim water en leg de bieten hierin. Breng het aan de kook en laat 30-45 minuten zachtjes koken tot de bieten gaar zijn. Giet het water af en laat de bieten afkoelen.
2. Schil de aardappels, snij ze in langwerpige plakken van ruim een halve centimeter dikte. Was ze en breng ze met voldoende water aan de kook. Laat zachtjes 15 tot 20 minuten koken tot ze gaar maar nog wel stevig zijn. Laat ze afkoelen.
Bereiding:
3. Was de slabladeren en dep ze droog in een schone theedoek.
4. Meng de yoghurt met fritessaus en zout tot een egale massa. Voeg zonodig een beetje water toe om de saus iets dunner te maken.
5. Snij de bieten in plakken van ca. een halve centimeter dikte, en verder in blokjes. Snij ook de aardappelen in blokjes. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in kleine stukjes. Snij de zure bom of de partysticks in stukjes. Snij de haringen doormidden en in dikke reepjes.
6. Meng biet, aardappel, appel, augurk en haring en de saus voorzichtig door elkaar.
7. Bekleed de serveerschaal met de slabladeren en schep de haringsalade erop.