Herfstviering 2014

Toen Esther (van praktijk Lambregts) en ik in juni in de Zaanstreek een midzomerviering bijwoonden bedachten we dat het leuk zou zijn om in september samen iets in onze eigen buurt te organiseren in het kader van de herfst.
De warme, lome zomerdagen zorgden ervoor dat dit idee een beetje op de achtergrond raakte, maar begin september kwam het weer in onze herinnering.
Als datum prikten we 28 september om voldoende tijd te hebben om alles voor te bereiden. En van die voorbereidingen genoten we: we gingen erop uit de natuur in, we verzonnen mogelijke activiteiten, en dat alles in een rustig herfsttempo.

Zondag 28 september was het dan zover, we waren er klaar voor.

Dit waren de ingrediënten:
– een heerlijke herfstdag met een aangename temperatuur en gouden zonlicht
– een goed gezelschap met lieve mensen
– een uitgezette speurtocht, met vragen over planten, bomen en dieren
– een bezoek aan een biologische boerderij
– een houtvuur en
– een aantal lekkernijen

2014-1150-herfst

We wandelden vanaf de praktijk van Esther met de uitgeprinte speurtocht in de hand en zochten aan de hand van de opgegeven route onze weg. Onderweg trakteerde Esther ons op het verhaal van Sjaantje, Theodoor en de Reiger. We leerden via de bij de speurtocht vermelde “weetjes” van alles over wat we onderweg tegenkwamen: namen van bomen en planten, welke dieren er in ons gebied leven, en boer Benno vertelde ons hoe de boerderij sinds 2013 na het gewijzigde concept reilt en zeilt.

2014-1163-herfst
Onderweg dronken we van meegebracht vruchtensap en water, en knabbelden we op broodkrakelingen.
Aan het eind van de tocht genoten we op de binnenplaats achter Esther’s praktijk rond een herfstvuur van herfstthee, taarten van herfstfruit, zoete broodjes, heerlijke pompoensoep en lekker speltbrood.

2014-1180
Omdat het herfstseizoen in algemene zin staat voor loslaten was er de mogelijkheid om in het vuur zaken die je los wilde laten daadwerkelijk in rook op te laten gaan door een notitie op papier te laten verbranden, waarvan vooral door de kinderen gretig gebruik werd gemaakt. Het is natuurlijk spannend om te zien hoe snel je papiertje vlam vat 😉

Heel leuk was ook dat de verslaggeefster van de krant de hele viering heeft bijgewoond en er een mooi artikel overschreef.

2014-1193-krant

Zelf de herfstgerechten maken? Hier vind je de recepten:
Op Eetweetjes: Broodkrakelingen, anijsperentaart, appeltaart, zoete opgerolde broodjes,
Op de site van praktijk Lambregts: Pompoensoep

Dit bericht zit in:

Categorie: Keukentafel