Hete vis

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

20-06-2015   | |   Kookschrift



2015-4327

In tropische landen wordt vaak met rode pepers of hiervan gemaakte pasta’s gewerkt. Dat is niet voor niets, want dit ingrediënt zorgt ervoor dat je lichaam kan afkoelen. Hoe dan? Door de peper krijg je een snelle hitte-boost waardoor je gaat zweten waardoor je je lichaamstemperatuur op peil houdt. In een warm klimaat betekent dat dus afkoelen.
Vandaar dat gerechten waarin rode pepers verwerkt worden prima gerechten zijn voor de zomer. Je kunt kant en klare boemboe-mix kopen maar je kunt een dergelijke mix ook zelf maken. Het recept voor de vis laat zien hoe makkelijk het is, en daarbij is het gerecht ook nog eens snel klaar, ideaal dus voor een zomerse dag.

Voor 2-3 personen heb je nodig:
3 uien
1,5 à 2 eetlepels sambal (badjak of manis)
krap 1 eetlepel gemalen gemberwortel (djahé)
snufje gemalen kardemom
1/2 eetlepel kurkuma
paar slagen zwarte peper uit de molen
1/4 theelepel zout
1 theelepel suiker
2-3 eetlepels arachide- of kokos-olie
ca. 3, 5 dl water
ca. 4 ons witte vis (bv. kabeljauwfilet )

Verder heb je nodig:
een snijplank, een mes, een foodprocessor/keukenmachine, een wijde ondiepe pan (hapjespan of wok), een houten spaan of lepel

En zo maak je het:
1. Pel de uien en snij ze in vieren. Doe ze met de sambal, specerijen, zout en suiker in de foodprocessor en draai tot een de ui fijn is en je een smeuige massa hebt verkregen.
2. Verhit de olie in de pan en fruit hierin het uienmengsel een paar minuten, steeds omscheppend met de houten spaan.
3. Blus af met het water tot sausdikte. Roer alles even goed door, breng aan de kook  en leg de stukken vis in de saus.
4. Wanneer de saus opnieuw kookt, zet je het vuur laag en laat het gerecht ca. 10 minuten zachtjes pruttelen.