Hollandse wafels

Wafels zijn er in allerlei soorten en maten: dikke, dunne, ronde of vierkante. Met of zonder smaaktoevoegingen als suiker, vanille of stroop.
In mijn gietijzeren wafelijzer met een ∅ van ruim 15 cm maak ik gewone Hollandse wafels van een neutraal gistbeslag. Gezellig buiten rond een vuurtje en dan maar bakken. Strooi er op je bordje wat poedersuiker over, of schep er slagroom of roomijs en wat jam op, en smullen maar!

Voor ca. 6 wafels heb je nodig:
(voor de wafels)
200-225 gram bloem (spelt of tarwe)
2 theelepels instant gist
1/2 theelepel zout
2,5 à 3 dl volle melk
60-70 gram boter
2 eieren
wat olie (of boter) om in te vetten
(voor het serveren)
poedersuiker, of slagroom, of roomijs
evt. vruchtensaus of jam

Verder heb je nodig:
een beslagkom, een houten lepel, een kommetje, een schone theedoek, een wafelijzer

En zo maak je ze:
1. Verwarm de melk samen met de boter tot lauwwarm en de boter gesmolten is.
2. Zeef de bloem boven de beslagkom en meng dit met gist en zout. Maak een kuiltje in het midden.
3. Controleer de temperatuur van het melkmengsel, dat moet lauwwarm zijn en beslist niet hoger dan lichaamtemperatuur, omdat anders de werking van de gist verloren gaat. Schenk het bij de bloem en roer met de houten lepel zolang tot alles goed vermengd is en het zonder klontjes is.
4. Breek de eieren boven een kommetje, en roer ze los. Meng ze met de houten lepel door het beslag tot ze volledig zijn opgenomen.
5. Zet het beslag op een warme plaats, leg een theedoek over de kom, en laat het minstens een uur rijzen.
6. Vet het wafelijzer in en verwarm het. Giet wat van het beslag op het ijzer, doe het dicht en bak de wafel een paar minuten tot beide kanten goudbruin zijn.
7. Verdeel de wafels overeenkomstig de vorm van het ijzer, en dien op met poedersuiker en evt. wat vruchtensaus of jam.

2014-1082

Dit recept zit in:

Type: klein gebak, koek, nagerecht, nederlandse keuken