Ketchup van Bregtje

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

26-07-2017   | |   Kookschrift



2017-1458-ketchup

Onlangs proefde ik een verse tomatenketchup, helemaal puur. De kokkin was zo lief om het recept met Eetweetjes te delen. Opmerkelijk is dat er in deze ketchup geen druppel azijn is verwerkt, het zuur van de tomaten bleek genoeg te wezen. Ook de specerijen heeft Bregtje in de kast laten staan, en toch…. ik kon niet anders zeggen dan: Heerlijk!
Een aandachtspuntje is wel dat omdat er geen azijn in het recept is verwerkt deze ketchup niet houdbaar is.

Voor ca. 3 dl heb je nodig:
3 pruimtomaten (al of niet ontveld)
ca. 1 dl water
1 dubbel blikje tomatenpuree (140 gram) *)
1 theelepel honing
mespunt zout

Verder heb je nodig:
een snijplank en mes, een pan, een lepel, een staafmixer

En zo maak je het:
1. Snij de tomaten doormidden, snij de groene steelaanzet weg, en snij de tomaten dan in stukjes.
2. Doe ze met het water in de pan en breng ze aan de kook. Laat lekker pruttelen tot ze zacht zijn.
3. Voeg dan de tomatenpuree, honing en zout toe, en laat de massa inkoken tot sausdikte. Roer regelmatig om aanzetten te voorkomen.
4. Maak met de staafmixer een gladde saus, en laat afkoelen.
5. Gebruik het meteen, doe wat je over hebt in een schoon afsluitbaar potje. Bewaar, hooguit enkele dagen, in de koelkast.

*) Bregtje gebruikt dubbel geconcentreerde tomatenpuree van tomaten (99,5%) en zout.

Voor een houdbare ketchup volg je dit recept.