Kwetsentaart

Kwetsentaart

Kwetsen: Ik vind ze er prachtig uitzien, die dieppaarse enigszins puntige pruimen. Uitstekend om mee te koken en bakken. Natuurlijk zijn ze ook lekker om zo te eten, als ze tenminste goed rijp zijn.
Maar vandaag wilde ik er lekker iets mee bakken. Geïnspireerd door de traditionele Canadese cherry pie kwam ik tot deze lekkere kwetsentaart.
Eenvoudig te maken, en zeker geschikt voor een zondags nagerecht.

Voor een taartje van 18 à 20 cm ∅ heb je nodig

Voor het deeg:
Piedeeg – zie recept 3 bij basisrecepten deeg voor taartbodems
wat extra bloem om te bestuiven
boter om in te vetten
Voor de vulling:
10 à 12 mooie kwetsen
ruim 1 eetlepel bloem
35 à 40 gram suiker

Verder heb je nodig

Een deegkom, een kommetje, evt. een velletje bakpapier, een deegroller, een ondiepe ovenvaste schaal 18 à 20 cm ∅, een foodprocessor is handig maar niet noodzakelijk.

En zo maak je het

Het deeg:
1. Vet de ondiepe ovenvaste schaal in. Maak het deeg volgende de eerste drie stappen van het basisrecept 3.
De vulling:
2. Verwarm de oven voor op 200 graden C.
3. Was de kwetsen en snij ze doormidden, verwijder de pit.
4. Meng de bloem met de suiker in het kommetje.
5. Bekleed het schaaltje met 2/3 deel van het deeg. Snij van het overige deel smalle repen.
6. Strooi een laagje van het bloem-suikermengsel op de bodem, en schik dan de kwetsen erop. Strooi nog wat van het bloem-suikermengsel over de kwetsen. Bedek het ten slotte met de smalle deegrepen in een rasterpatroon.
7. Zet de taart in de voorverwarmde oven en bak 20 minuten op 200 graden C. Verlaag dan de temperatuur naar 180 graden en bak nog 20 à 25 minuten tot het deeg mooi goudbruin is.

Dit recept zit in:

Type: fruit, gebak, nagerecht, steenvruchten