Mincemeat

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

09-12-2013   | |   Kookschrift



2015-6761

Een gerecht met klein gehakt vlees? Integendeel: dit gerecht moet je niet verwarren met minced meat (het engelse woord voor gehakt). Mincemeat is wat anders en zit tjokvol met (gedroogd) fruit!
Hiermee wordt het echt “december op zijn engels”, in Engeland is het nl. traditioneel iets wat in de aanloop naar de  feestdagen wordt gemaakt en gebruikt, als vulling voor een cake bijvoorbeeld, of in deze mincepasteitjes. Nog sneller is het om een lepel mincemeat te verdelen over een half plakje bladerdeeg, 20 minuutjes in de oven, en klaar is je gebakje!

Natuurlijk maak je mincemeat zelf! Hieronder volgen twee lijstjes met ingrediënten, in het eerste recept zitten noten, en wat variatie in kleur bij het fruit, het tweede recept is wat eenvoudiger. Maar allebei ontegenzeggelijk lekker.

Recept 1, voor 2 grote of 3 kleinere potten:
250 gram appels
klein kluitje boter
100 gram kleine gele rozijnen
100 gram gedroogde cranberries
50 gram kleine bruine rozijnen
50 gram krenten
70 gram geconfijte sinaasappelschil
75 gram dadels zonder pit
90 gram boter, gesmolten en weer afgekoeld
50 gram pecannoten
100 gram ruwe palmsuiker (gula djawa)
1/2 theelepel kaneel
1/4 theelepel piment
flinke snuf versgeraspte nootmuskaat
sap en rasp van 1/2 citroen
4 eetlepels whisky

Recept 2, voor 4 potten:
450 g appels
15 g boter
225 g krenten
225 g gewone rozijnen
225 g sultana rozijnen
125 g geconfijte citrusschil
125 g dadels
225 g zachte bruine suiker
175 g heel zachte boter
geraspte schil en sap van 1 citroen
1 tl kaneel
1/2 tl geraspte nootmuskaat
4 el whiskey, cognac of rum

Verder heb je nodig:
Grote kom, lepel, foodprocesssor of een snijplank met mes, rasp, schone theedoek, schoongemaakte (gesteriliseerde) jampotten, met bijbehorende (ook gesteriliseerde) twist-off deksels.

En zo maak je het:
1. Smelt (bij recept 1) de boter op een laag vuur, en laat het weer afkoelen, maar niet stollen.
2. Schil de appels en snipper ze.
3. Smelt het klontje boter in een pan, voeg de appel toe en bak op matig vuur tot de appels zacht zijn. Laat het afkoelen.
4. Hak de noten en dadels wat kleiner, evt. kun je ook de rozijnen en cranberries wat fijner snijden of hakken (in de foodprocessor, of met het mes op de snijplank), maar noodzakelijk is het niet.
5. Sommige palmsuikers koop je in grote stukken, als je die hebt rasp je de suiker.
6. Doe de appels in een grote kom, voeg de rest van de ingrediënten toe en meng alles goed door elkaar.
7. Laat het 24 uur in de kom staan, afgedekt met een schone theedoek. Roer het af en toe opnieuw goed door elkaar.
8. Doe het mengsel in de gesteriliseerde potten – vul niet helemaal tot de rand. Draai de deksels erop. Plak etiketten met naam en datum op de potjes.
9. Bewaar op een koele, droge, donkere plaats, de koelkast is het beste, ongeveer vier weken.