Moestuindagboek 2015 - XI

Ik geniet als ik door mijn tuintje loop, het staat nu helemaal vol. Het beplantingsschema gaf veel steun want dat zorgde ervoor dat ik overzicht hield wanneer er gezaaid of uitgeplant moest worden.
De late gewassen zoals boerenkool, winterandijvie en veldsla worden pas in de zomer gezaaid; wanneer de vroege gewassen dan geoogst zijn kunnen deze latere groenten op de opengevallen plekken worden geplant.

De tuinbonen hadden in deze tijd van het seizoen wel iets groter mogen zijn maar staan ondanks hun bescheiden formaat volop in bloei.
Ook de tomatenplanten bloeien, alle vier, ik ben echt blij dat ik voor een vroeg ras heb gekozen.
De vorig jaar uitgezette knoflook tiert welig maar een proefoogst liet zien dat er nog geen bollen onder zitten. Weggooien doen we niet, dus word zo’n kleine knoflookplant benut, het geeft bv. een pittig accent aan een aardappelsalade.

Nu de spinazie zo goed groeit maak ik daarmee regelmatig een smoothie. Heerlijk fris en fruitig, en je krijgt meteen een flinke dosis mineralen binnen.
En dan die malse sla, we hebben een hele lekkere met prachtig gekleurd blad: Het wonder der vier jaargetijden, een ras dat al zo’n goede honderd jaar verkrijgbaar is, en nog altijd lekker!
Ook hebben we al een paar keer rabarber gegeten, heerlijk als compote, maar ook erg lekker in een crumble.
Vorig jaar zaaide ik die en ik heb nu 5 planten in de tuin staan, de rest heb ik weggegeven. Rabarber zaaien loont de moeite, als ik kijk wat een plant kost bij een tuincentrum dan is het snel verdiend. Trouwens, bij zo’n gekochte plant moet je maar afwachten of die aanslaat, en het eerste jaar zal je nog weinig kunnen oogsten.

Dit bericht zit in:

Tag: groente, herkomst, moestuin, thema-moestuin

Categorie: Keukentafel