Moestuindagboek 2015 - XVIII

Augustus, de nachten worden alweer langer, en de natuur bereidt zich zachtjesaan alweer voor op het koudere seizoen. In de tuin ben ik begonnen met opruimen. Van de groene sperziebonen had ik het ras Saxa die een lekkere boon levert, maarĀ  een vrij korte oogstperiode heeft. De laatste boontjes zijn geoogst, en de planten liggen sinds 9 augustus op de composthoop. Afgedragen frambozenscheuten zijn afgeknipt, de wildernis daar is weer enigszins getemd.

Dat we afstevenen op de herfst houdt niet in dat er geen groei meer plaatsvindt: de scheuten van de late herfstframbozen schieten omhoog. Bij de maisplanten die gemiddeld 2,25 meter hoog zijn zie ik steeds meer kolven verschijnen. Ondanks de slechte start doen de augurken het nu heel goed, en er staan al verscheidene potten met zoetzuur hiervan in de voorraadkast.
De late bladgroenten hebben het prima naar hun zin, de boerenkool groeit als kool en de andijvie is hard op weg om kroppen te vormen.
Om de paar dagen raap ik de ananaskers, en van de tomaten oogsten we dagelijks. Ook heb ik al bramen geplukt waarvan ik met wat blauwe bessen erbij jam heb gekookt.
Bijna al het maanzaad is nu geoogst, en van de dille kan ook al zaad geoogst worden; de zonnebloemen beginnen te bloeien.

Dit bericht zit in:

Tag: fruit, groente, moestuin, thema-moestuin, zomer

Categorie: Keukentafel