Moestuindagboek 2015 - I

Thema 2015 – Moestuin

De moestuin is dit jaar het thema-onderwerp op Eetweetjes.
Hoe kwam ik tot moestuinieren? In deze inleiding van het moestuindagboek leg ik dat uit.

De laatste jaren nemen steeds meer mensen de hark en schoffel ter hand om te gaan moestuinieren. Moestuin, keukentuin of nutstuin, het zijn allemaal benamingen voor een stukje grond waar nuttige gewassen worden verbouwd.
Zo’n tuin kan je al op je balkonnetje realiseren in potten en bakken, of op een paar vierkante meter in een kleine stadstuin. Zelf heb ik het wat ruimer, ik heb zo’n 30 m² van mijn achtertuin als groentetuin ingericht, die ’s zomers voldoende oplevert om 3 mensen van groente te voorzien. Daarnaast heb ik nog ca 9 m² voor bessen en peren.
Wil je het hele jaar groente en fruit van eigen tuin dan heb je een groter stuk grond nodig, zeker als je zelf aardappelen wil telen. Voor diegenen die geen (grote) tuin hebben zijn er volkstuinen waar je een perceel grond kan huren om op te tuinieren.

In 2013 begon ook ik met een moestuin. Mijn man pleitte al jaren om groente in onze achtertuin te zetten, maar ik genoot zo van de vele bloemen die in een min of meer losse cottage-stijl door de tuin heen groeiden, waardoor het er niet van kwam.

Wat veroorzaakte dan toch die ommezwaai? Ik zag (en zie nog steeds) dat het met het door de  voedingsindustrie aangeboden voedsel kwalitatief bergafwaarts gaat, en niet in de laatste plaats vanwege de teruggelopen voedingswaarde van de verse producten. De reden is dus het feit dat ons voedsel steeds meer bewerkt en naar mijn idee vervuild wordt.
Ik wil minder afhankelijk zijn van het eenheidsvoedsel dat ons wordt voorgeschoteld, en besloot daarom twee jaar geleden om te beginnen met zelf de groenten voor mijn gezin te verbouwen. Zo had ik de kwaliteit beter in de hand.

Daarom gooiden wij in februari 2013 het roer om wat de achtertuin betrof. Het gazon moest eruit, en de bloemenborder leeggehaald. Om iets van de weggenomen ruimte van het gazon te compenseren groeven we de vijver *) naast het terras uit.
Voor grond en compost werd gezorgd en begin april was de plek waar het gazon was geweest klaar voor de plantuitjes en eerste zaden. Een dag of tien later was ook de voormalige border klaar en kon de moestuin als geheel in gebruik genomen worden.

Zelf je groente telen geeft voldoening, je bent buiten bezig, maakt contact met de aarde. En die verse krop sla uit eigen tuin die je een half uurtje voor het eten oogst, en de echt zongerijpte tomaat uit de volle grond smaakt zoveel lekkerder dan de spullen die in de winkels liggen.
En miste ik de bloemen? Niet echt want ik heb nog een randje langs het terras en in de voortuin zet ik aparte eenjarigen neer. In de achtertuin kan ik nu intens genieten van allerlei tinten groen in mooie rijen van afwisselende hoogtes.

(Wordt vervolgd)

*) De vijverbak vond via freecycle een nieuwe tuin.

Dit bericht zit in:

Tag: ambacht, fruit, groente, moestuin, plantaardig, thema-moestuin

Categorie: Keukentafel