Onderweg

10-12-2017   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2017-2196

De laatste jaren reis ik regelmatig met het openbaar vervoer. In de bus heb je er nog niet zo’n erg in, maar op stations en in de trein merk je goed dat de laatste twintig jaar ons eetpatroon en sociaal gedrag danig zijn veranderd. Zaten we tot voor kort nog voor ons natje en droogje op gezette tijden met het gezin rond de eettafel, waar van alles en nog wat werd besproken, in het huidige drukke bestaan gunnen we ons daar geen tijd meer voor. We “scoren” ons eten onderweg naar school of werk en onderhouden onze contacten met behulp van electronica.
Het tijdstip waarop we eten is niet meer afgebakend, het is een langgerekt moment geworden. Etenstijd begint vanaf
Lees verder >>



Sinterklaas

04-12-2017   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2010-6703

Wie kent niet het beeld van een statige bisschop op een wit paard vergezeld door een kleurrijke helper? Sint Nicolaas, Zwarte Piet en ook de Schimmel zijn typische Sinterklaasbeelden.

In Nederland en Vlaanderen wordt vanouds op de avond van 5 december pakjesavond gevierd. Sint Nicolaas, ook wel Sinterklaas genoemd, geeft met gulle hand geschenken en lekkernijen aan iedereen die het verdient. Jonge kinderen geloven dat de Sint dit allemaal
Lees verder >>



Macrobiotisch dieet

11-11-2017   | |   Dieet en leefstijl , Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

yinyang

Macrobiotiek (een woord afgeleid uit het Grieks: makros = groot, bios = leven, dat omschreven kan worden als “de kunst om veelomvattend te leven) is een levenswijze gestoeld op het zenboeddhisme en ontwikkeld door de Japanner George Ohsawa. Het uit  overwegend plantaardige voedingsmiddelen bestaande macrobiotisch dieet is een onderdeel van deze leefwijze.

De ingrediënten waarmee gewerkt worden bestaan uit volle (volkoren) granen en lokaal verbouwde groenten, aangevuld met peulvruchten, zeewier, zaden, noten en vruchten, en fermentatieproducten, alles van biologische oorsprong, zonder dierlijke bemesting.
Door de jaren heen zijn deze richtlijnen aangepast; lag het accent in de
Lees verder >>



Feestelijk eten

09-11-2017   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2017-2014

Veel mensen eten bij speciale gelegenheden (bv. met kerst of pasen) extra feestelijk. Luxe en overdaad gaan in deze periodes hand in hand. Aan de volle karretjes in de supermarkt zou je niet zeggen dat er onder de oppervlakte van onze samenleving een schrijnende armoede schuilgaat, je houdt zoveel mogelijk je hoofd hoog. Aan die winkelwagentjes is nl. niet te zien wie het geld in de portemonnee heeft gestopt? Komt dat van het eigen salaris, of is door familie of vrienden geld geleend of gegeven?

Waar komt de gedachte van flink eten tijdens deze dagen eigenlijk vandaan? Het heeft zijn oorsprong in samenzijn.

In oude tijden werd de winterperiode opgeluisterd met diverse vieringen; de donkere dagen noden uit tot samenzijn, samen is immers veilig. En wat is er beter dan samen eten? Ook andere
Lees verder >>



Oven overdenking

11-07-2017   | |   Dieet en leefstijl , Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2017-1363-oven

Ik heb een combi heteluchtoven/magnetron/grill. Negen jaar geleden verving hij het simpele, kleine bakoventje. Ondanks dat ik eigenlijk geen magnetronfunctie wilde heb ik dat toen toch gekocht, op advies van zo’n verkoper: die dubbele functies waren je van het, en de turbo ventilator in deze oven zou het prima doen. En in dat laatste had de verkoper gelijk, op één enkel hotspotje na, werkt de oven goed.

Maar…. ik was en ben nog steeds geen fan van die “mag”. Dat is onlangs nogmaals bevestigd toen ik dit kritische artikel onder ogen kreeg. Sinds jaar en dag gebruik
Lees verder >>



Erfgoed

10-06-2017   | |   Dierlijk , Herkomst , Keukentafel , Plantaardig

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2015-5106

Zonnige zomerse dagen noodden om erop uit te gaan en dat deden we vorig jaar dan ook: we bezochten het Muiderslot, de Broekerveiling en het Zuiderzeemuseum. Mooie plekken waar geschiedenis, ons erfgoed, tot leven komt. Genieten met volle teugen en er nog wat van opsteken ook.

Het Muiderslot, uit de 13e eeuw is een burcht als uit een sprookje, compleet met torens en omgeven door een slotgracht. Pure nostalgie. Er zijn historische tuinen, volgens een 17e eeuws ontwerp. Een warmoeshof (groentetuin) en een kruidenhof (met keuken-, genees- en verfkruiden), kaarsrecht doorsneden door een
Lees verder >>



Paasfeest

13-04-2017   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2015-3599-pasen

Meerdere malen is Pasen al aangestipt op Eetweetjes, en de trouwe volgers weten dan ook dat de viering van dit christelijke feest niet tot mijn favorieten hoort. Dat heeft vooral te maken met de aanloop naar Pasen, de zgn. lijdenstijd, culminerend in de marteldood van Jezus, op notabene Goede Vrijdag. Bij het Paasfeest viert men wel de wederopstanding, wat een vreugevolle gebeurtenis is, maar toch….

Het is mogelijk dat Pasen wortels heeft in het oudere Lentefeest, het is niet moeilijk om in de ontluikende natuur van het voorjaar het symbool te zien voor
Lees verder >>



Lentefeest

19-03-2017   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2014-7851-bloemen

Wanneer de dag en nacht overal op Aarde even lang zijn wordt er feest gevierd. Twee keer per jaar vindt dit plaats, zowel in het voorjaar als in het najaar. In het voorjaar, rond 21 maart, wordt het Lentefeest gevierd, in het najaar het Herfstfeest.
Het Lentefeest is een feest vol licht en vreugde, en een uitgelezen moment om te vieren dat na het koude seizoen alles weer begint te groeien.

Het woord Lente heeft wortels in het oudere lentin of lentijn, waaruit je het woord lengen kan afleiden. Tijdens het Lentefeest, ook wel Ostara genoemd, wordt op het noordelijke halfrond dan ook het lengen der dagen gevierd: vanaf de lente-evening zijn de dagen weer langer dan de nachten, er is dus meer licht en het warme seizoen komt er weer aan. Je ziet dat overal om je heen, bomen lopen uit, planten laten zich weer boven de grond zien, de eerste bloempjes bloeien, vogels leggen hun eieren, en op de boerderijen wordt gelammerd: Volop nieuw Leven!

Bij een Lentefeestmaaltijd mogen eieren niet ontbreken, eet ze in de vorm waarin jij ze het lekkerste vindt: Roerei, omelet, eiergelei, eiersalade, gevulde eieren, noem maar op. Een en ander vergezeld van vers voorjaarsgroen, hetzij in een frisse lentesalade, hetzij met een mooie bos voorjaarsbloemen op tafel.
En niet vergeten: Bij dit feest is Genieten het sleutelwoord.



Liefde en chocola: Valentijnsdag

13-02-2017   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2013-0986-chocola

Liefde, niets kan zonder. En dan chocolade, kan je eigenlijk wel zonder? Ik ken weinig mensen die er niet van houden. Een dag waarop deze twee in een perfecte combinatie samenkomen is op 14 februari: Valentijnsdag.

In eerste instantie was Valentijnsdag bestemd voor anonieme liefde. Attente aanbidders of aanbidsters stuurden hun geheime liefde een mooie wenskaart, of ook wel een geschenk met een romantisch tintje. Tegenwoordig heeft de anonieme geliefde het veld geruimd voor alle
Lees verder >>



Amandeltaartje

06-02-2017   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2017-0183-amandeltaartje

Een amandeltaartje klinkt luxe en smaakt lekker. Dit is een recept voor zo’n taartje, eigenlijk een heel gewoon taartje, en toch absoluut niet alledaags. Lekker bij de koffie of als onderdeel van een high tea.

Voor een taartje van ca. 18 cm ∅ heb je nodig:
Deeg:
1 recept taartdeeg volgens basisrecept 3 **)
Vulling:
50 gram boter
40 gram suiker
40 gram gemalen amandelen
Lees verder >>



Pagina 1 van 8912345...102030...Laatste »