Paleo dieet

19-11-2013   | |   Dieet en leefstijl , Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

paleo-scene

Het paleo-dieet is gebaseerd op de leefwijze van de mens in het paleolithicum of de steentijd, en het concept erachter spreekt me aan: de jager-verzamelaar leefwijze, actief bezig te zijn met jagen voor je vlees en verzamelen van je plantaardige voedsel – hierop heeft de mensheid het vanaf de oude steentijd tot aan de laatste ijstijd overleefd, een periode van pakweg 2,5 miljoen jaren. Vanaf het einde van die laatste Würm-ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden, heeft de agrarische samenleving opgang gemaakt, een nog relatief korte periode.

Het voedsel dat vanaf de oudste tijden verzameld werd
Lees verder >>



Shiitakekwekerij

14-11-2013   | |   Herkomst , Keukentafel , Plantaardig

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2013-5360-shiitake

Bij ons bezoek aan het Midden-Limburgse Swalmen hadden wij de gelegenheid om de prachtige, midden in het bos gelegen shiitakekwekerij van Paul Keulen en José van Willick te bezoeken. De teelt geschiedt milieuvriendelijk, de stammen worden zelfs vervoerd met een echte 1 PK werkkracht, het fjordenpaard van Paul en José.

2013-5361-shiitake

Paul vertelt gemakkelijk en met grote kennis van zaken over de teelt van
Lees verder >>



De weg terug naar paleo

03-11-2013   | |   Dieet en leefstijl , Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

Hoe hebben wij als mensheid kunnen overleven? Als je denkt aan het harde bestaan van de oermens met alle ongemakken en gevaren die hem omringde dan is dat wel een wonder.

Het moet in die oertijd niet makkelijk zijn geweest, zo zonder een autootje om je boodschappen te halen bij de supermarkt. De oermens zou niet eens begrijpen wat ik daarnet schreef. Het is ook wel een grote sprong in “de evolutie”- van “het op eigen benen voedsel te verzamelen en jagen” naar het “op je kont achter het stuur zitten en door anderen verzameld en (voor)bereid voedsel in je winkelwagentje te laden”. Onze hedendaagse manier van “voedsel vergaren” lijkt dan wel makkelijk, maar ons portie beweging om het te pakken te krijgen lopen we op die manier wel mis. Om dat te compenseren moeten we naar het fitnesscentrum, indoor wel te verstaan. Buitenlucht komt er nagenoeg niet meer aan te pas.

Leven met en volgens de seizoenen doen we al helemaal niet meer. Hoewel… we reageren  wel op het koude seizoen door nog vaker de auto te pakken.
Kunnen we nog wel leven, of overleven? Interessante vraag, zeker als je bedenkt dat
Lees verder >>



Appelstroop

18-10-2013   | |   Keukentafel , Kookschrift

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

Herfst! Favoriet seizoen met gouden zonlicht, frisse lucht en de overvloed van Moeder Natuur. Regelmatig er even op uit om een frisse neus te halen. En dan nooit met lege handen thuiskomen. Het hoeft niet veel te zijn, een enkel blad met prachtige herfstkleuren is een echte schat.
Maar soms wil ik toch wel meer dan een blad. Dan trek ik erop uit met een extra tas opgepropt in mijn jaszak en ga ik op zoek naar wild fruit. Zo had ik laatst al eens een paar kilo peren van een verwilderde boom meegenomen, en vorig weekend ben ik op appeltocht geweest. 2013-4622
Plukken hoefde ik niet, de wind had een flink handje geholpen door de takken te schudden en de appels lagen voor het oprapen. Dat heb ik gedaan en zodoende kwam ik thuis met een paar kilo kleine, zure maar wel rijpe appels.
En dan moet je ermee aan de slag.
Nou had ik al bedacht dat ik zelf eens appelstroop
Lees verder >>



Wie is er bang voor spinnen?

04-10-2013   | |   Herkomst , Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2009-0497-boerderij

De herfst is aangebroken en de spinnen weven hun web om voor de winter nog zoveel mogelijk prooi te vangen. Sommige mensen griezelen daarvan, en ik neem het ze niet kwalijk. Maar de webwevende kruisspin deert mij persoonlijk helemaal niet. Als huisdier zal ik ze niet direct gaan koesteren, maar als muggenvangers zijn ze zeker nuttig! Ik heb het namelijk niet zo op de steekmug. Dat beestje moet mij wel haten, want het kan mijn bloed wel drinken! En daar ben ik niet blij mee, dus mag die spin rustig zijn of haar gang gaan.
Waar ik ook niet blij mee, zelfs bang voor ben is de nieuwe generatie GMO *) insecten. Het monster van Frankenstein was daar nog niets bij. Deze GMO creaturen worden
Lees verder >>



Kopen, schoonmaken en bewaren van vis

16-09-2013   | |   Keukentafel , Kookschrift

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

De gouden regel bij het kopen van vis is: VERSHEID. Eerst kijk je hoe de vis gepresenteerd wordt door de handelaar. Dan let je op:
– de geur, die moet fris en aangenaam zijn
– het vlees, dat moet stevig en veerkrachtig zijn
– de schubben, die moeten goed vastzitten en glanzen
– de buik, die mag niet gespannen of gezwollen zijn
– het oog, dat moet helder, levendig en glanzend zijn, en het moet de hele oogkas vullen
– de kieuwen, die moeten vochtig en roze of bloedrood zijn.

Bij het berekenen van de hoeveelheid vis die
Lees verder >>



Een snertverhaal

08-09-2013   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

In een echte zomer, met van die heerlijke dagen vol warmte en zonneschijn, dan pas ik mij aan de warmte en ben ik lui. Niet te hard van stapel lopen en rustig aan doen want dan breekt het lijntje niet.

Het terugkerende werk van eten koken, op die echt hete dagen van de zomer sloof ik me niet teveel uit in mijn keukentje op het zuiden, ik maak koel en lekker eten, bv. een goed gevulde sla, of soms ook wel een lekker brood met groente uit de tuin en een vruchtensla. Ondanks dat het lekker is, gaat al die frisheid op een gegeven moment toch vervelen, en zo rond half augustus, als de hondsdagen op hun end lopen, krijg ik last van wat ik noem de “spekkriebel”. Dan verlang ik weer naar stamp- en stoofpotten, met worst of spek.

Begin september hou ik het echt niet meer, en gaat de soeppan op. Niet voor de koele gazpacho, nee, we gaan dan voor een groentesoep waarbij ik begin met spekjes uit te bakken, volgens de traditionele Bourgondische keuken. Om van de watertanden!
En nu we het toch over soep hebben, de hollandse soep voor koudere dagen is
Lees verder >>



Biologisch in de mode?

07-09-2013   | |   Dieet en leefstijl , Herkomst , Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

Ik heb niets tegen biologisch voedsel, maar heb wel wat moeite met de hype die er rondom het begrip biologisch gaande is. De term wordt te pas en te onpas gebruikt. De biologische producten rijzen als het ware de pan uit.
Wat biologisch in feite wil zeggen is dat het productieproces gecontroleerd wordt, en daarbij gelden de volgende kenmerken:
– Producten moeten voor minimaal 95% uit echte biologische ingrediënten bestaan.
– Het moet duidelijk zijn waar de ingrediënten precies vandaan komen.
– Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. *)
– Er is geen kunstmest gebruikt. **)
– Bij de productie van vlees is rekening gehouden met dierenwelzijn.

Al komt een product uit Verweggistan en wordt het met vliegtuigen naar ons getransporteerd, als het volgens bovenstaande criteria is geteeld of gefokt mag het biologisch genoemd worden. Ook als het gewas
Lees verder >>



Letterlijke kost

06-09-2013   | |   Boekenplank , Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

Een lief familielid van mij is bezig met dingen te ordenen, op te ruimen. Toen hij erachter kwam dat ik door de jaren heen een flink aantal kookboeken vergaard had, bood hij mij zijn verzameling aan. Daar was ik even stil van, ik weet dat er bij hem op de plank een aantal juweeltjes (JUWELEN)  staan. Maar natuurlijk kon ik tegen zo’n aanbod geen nee zeggen.
Vandaag ben ik dus in de auto gestapt naar hem toe. Ik heb nog even getwijfeld of ik niet liever de fiets zou pakken, maar ben achteraf blij dat ik toch de auto heb genomen, de fiets had het allemaal niet kunnen dragen. Ik kreeg van hem ettelijke
Lees verder >>



Pruimentijd

03-09-2013   | |   Herkomst , Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2006-4457

De pruimentijd loopt grofweg van eind juli tot in september, afhankelijk van het pruimenras. Het afgelopen voorjaar (2013) was erg koud met als gevolg dat de pruimenoogst gemiddeld drie weken later valt dan wat gangbaar is (of was?).

Wij hebben jarenlang een Reine Victoria in de tuin gehad. Dat boompje kochten we met het idee om zelf fruit te kunnen oogsten. Er stonden al wat rode bessenstruiken in de tuin, maar we hadden ruimte genoeg en het is zo lekker om je eigen fruit te hebben, dus wilden we er wat meer bij. En dat hebben we geweten, de eerste jaren
Lees verder >>



Pagina 10 van 89« Eerste...89101112...203040...Laatste »