Thema’s 2014

01-01-2014   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

Het thema van 2014 is Nederlandse provincies, en alsof het zo heeft moeten zijn, daarvan zijn er net zoveel als dat er maanden in het jaar zijn, twaalf dus.

  1.  Januari  – Groningen
  2. Februari  – Friesland
  3. Maart  – Drente
  4. April  – Flevoland
  5. Mei  – Noord-holland
  6. Juni  – Zuid-holland
  7. Juli  – Overijssel
  8. Augustus  – Gelderland
  9. September  – Utrecht
  10. Oktober  – Zeeland
  11. November  – Noord-brabant
  12. December  – Limburg

 



Kerstmenu, Parijs anno 1870

24-12-2013   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

We schrijven het jaar 1870. Frankrijk is de belangrijkste natie op het Europese vasteland en de hoofdstad Parijs is het stralend middelpunt van deze wereld.
De zomer loopt op zijn eind en de bevoorradingsdepots rond de stad herbergen de oogst van de akkers.

Ten oosten van Frankrijk bevinden zich de losse Duitse staatjes die zich willen
Lees verder >>



Wassail!

15-12-2013   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

Je medemensen toezingen waarbij je hen tegelijk gezondheid en voorspoed wenst voor het komende jaar, een traditie die nog volop leeft in Engeland. De zangers worden daarna onthaald op een beker, kop of glas “homemade wassail”, een hartverwarmend drankje.

Omdat ik nu eenmaal gek ben op alles wat met eten en drinken te maken heeft, heb ik ooit zelf eens wassail gemaakt. Recept gezocht op het internet… pfftt… er waren heel veel verschillende versies. Het maakt dus niet zo heel veel uit, basis is echter cider (of wijn – of ook wel gewoon appelsap), fruit, en specerijen. Dan kan je het nog “oplekkeren” met evt. een scheut (of twee, drie, vier) sterkere drank.

Zoek maar eens op Youtube, en je vind al flink wat verschillende recepten, en je ziet meteen dat het het maken van het drankje al een plezierige bezigheid op zich is :cocktail:

Maar oke, hier is dan mijn recept voor wassail (en ik vond het erg lekker! :P)

Op je gezondheid !!



Uitgestelde koffie

12-12-2013   | |   Dieet en leefstijl , Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

Een mooi initiatief, overgewaaid vanuit het Italiaanse Napels waar het een oude traditie is om in een koffiebar een “caffè sospeso” te bestellen. Je krijgt dan één koffie terwijl je er twee afrekent. Die tweede koffie wordt in de “wacht” gehouden. Komt er een klant binnen die het niet al te ruim heeft dan kan die vragen of er nog een “koffie in de wacht” staat.

Het is goed om even stil te staan bij de mensen die het niet zo ruim hebben om wat voor reden dan ook, zeker in deze tijd van het jaar. Die best wel een warme kop koffie willen drinken, maar daar geen geld voor hebben. Heb jij wel geld om een kop koffie in een café te kopen dan zou je kunnen overwegen om naast die kop koffie voor jezelf ook een “uitgestelde koffie” te bestellen.
Die “uitgestelde koffie” krijg je niet zelf, maar komt dan op een lijstje in het cafe terecht. Mensen die arm of dakloos zijn kunnen dan later een “uitgestelde koffie” cadeau krijgen.
Een simpel principe, en voor een paar euro verspreid je op deze manier wat licht en warmte.

Meer weten? http://www.uitgesteldekoffie.nl/

 



Kopi Loewak

11-12-2013   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

Met de feestdagen een lekker kopje koffie drinken? Een espresso met een vleugje kaneel? Of ga je voor iets exclusievers, en denk je daarbij aan Kopi Loewak of Civetkoffie, een koffiespecialiteit uit Zuid-Oost Azië? Exclusieve koffie met een exclusieve prijs: Variërend van 20 tot 40 euro voor 100 gram bonen.
Waarom die hoge prijs? Is die koffie dan zo anders dan andere? Het antwoord is JA, maar niet omdat de koffieboon zo speciaal zou zijn want dat is een gangbare arabica boon; in dit geval is het productieproces de oorzaak. Een productieproces dat je ronduit RAAR kunt noemen.

De koffie wordt nl. eerst gegeten door loewaks (een civetkatachtige, vandaar de naam civetkoffie) die het vruchtvlees van de koffiebes verteren, maar
Lees verder >>



De kleurrijke markt

07-12-2013   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

Goh zeg, dat is wel even een verschil. Genoot ik vorige week nog heerlijk van de Turkse zon, nu moet ik het weer doen met de donkere dagen voor Kerstmis. Normaal gesproken vind ik deze dagen wel wat hebben, het sombere licht, de lage temperaturen, alles als een aanloop naar het Feest van het Licht tijdens de winterzonnewende. Maar nu heb ik er wat moeite mee. Ik verlang terug naar die warme atmosfeer, dat zonnige licht wat alles zo kleurrijk er uit laat zien.
Die sfeer was zeker aanwezig op de Turkse boerenmarkt in Manavgat, toen ik daar afgelopen week overheen struinde, op een heerlijke zonnige dag onder een strakblauwe lucht. Al die kleuren! Dat warme oranje van de sinaasappels, het diepe rood van de
Lees verder >>



Bloedgroepdieet

21-11-2013   | |   Dieet en leefstijl , Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

De meningen over dit dieet zijn verdeeld, de een ziet het als de doorbraak op gezondheidsgebied en zweert erbij, een ander ziet dit in dieet een onverantwoord, zelfs gevaarlijk voedingsadvies.
Of het nou het een of het ander is, je kan daar pas over oordelen wanneer je beschikt over voldoende informatie en bevindingen van mensen uit de praktijk.

De man achter het bloedgroepdieet is Peter d’Adamo. Het is in medische kringen een bekend feit dat verschil in bloedgroep ook verschil in bevattelijkheid voor sommige ziekten met zich meebrengt. Het uitgangspunt van d’Adamo was dan ook dat de bloedgroep een biologisch profiel heeft en de sterkte van het immuunsysteem en het spijsverteringsstelsel bepaalt.
Lees verder >>



Paleo dieet

19-11-2013   | |   Dieet en leefstijl , Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

paleo-scene

Het paleo-dieet is gebaseerd op de leefwijze van de mens in het paleolithicum of de steentijd, en het concept erachter spreekt me aan: de jager-verzamelaar leefwijze, actief bezig te zijn met jagen voor je vlees en verzamelen van je plantaardige voedsel – hierop heeft de mensheid het vanaf de oude steentijd tot aan de laatste ijstijd overleefd, een periode van pakweg 2,5 miljoen jaren. Vanaf het einde van die laatste Würm-ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden, heeft de agrarische samenleving opgang gemaakt, een nog relatief korte periode.

Het voedsel dat vanaf de oudste tijden verzameld werd
Lees verder >>



Shiitakekwekerij

14-11-2013   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2013-5360-shiitake

Bij ons bezoek aan het Midden-Limburgse Swalmen hadden wij de gelegenheid om de prachtige, midden in het bos gelegen shiitakekwekerij van Paul Keulen en José van Willick te bezoeken. De teelt geschiedt milieuvriendelijk, de stammen worden zelfs vervoerd met een echte 1 PK werkkracht, het fjordenpaard van Paul en José.

2013-5361-shiitake

Paul vertelt gemakkelijk en met grote kennis van zaken over de teelt van
Lees verder >>



Oogstdag op de Historische Groentehof

11-11-2013   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2013-5376-groentehof

In het Limburgse Beesel vind je een unieke tuin waar honderden soorten groenten, tientallen soorten appels en peren, aardbeien, frambozen, kersen, vele vers geurende kruiden en eetbare bloemen meest biologisch worden geteeld. En dit zijn niet zomaar groenten en fruit, hier vind je vele soorten vergeten, bijzondere en zeldzame soorten en rassen.

Deze Historische Groentehof is in 2003 opgezet door Jac Nijskens, die met passie de “vergeten” groente onder de aandacht brengt bij een groeiend aantal mensen. Hij wordt hierin bijgestaan door een team van enthousiaste vrijwilligers, die van alle markten thuis zijn: Tuinlieden, Koks, Gastheren en -vrouwen, Gidsen.
En het heeft succes: De vergeten groenten worden steeds populairder.
Lees verder >>



Pagina 10 van 90« Eerste...89101112...203040...Laatste »