Feest

02-02-2017   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

Renoir-LunchAtTheBoatParty

Nu de herinnering aan de december-feesten al aardig begint te vervagen lijkt het me een mooi moment om eens op het begrip feest in te gaan. Feest in het algemeen en feest in het bijzonder, m.a.w. feest in de ruime zin van het woord. Feest is dan ook het Eetweetjes jaarthema voor 2017.

We kennen Pasen, Pinksteren en Kerstmis, religieuze feesten vanuit de christelijke traditie. Maar ook het islamitische Offerfeest en Suikerfeest krijgt in ons land al meer bekendheid. Het joodse Jom Kippoer en Pesach kennen sommigen van ons ook wel. Tegenwoordig komen ook de heidense feesten meer in de belangstelling, denk maar aan het oogstfeest Lughnasad in augustus.

Wat is feest nou precies? Waarom vieren we feest en hoe vieren we
Lees verder >>



Feestelijk tafeldekken

13-12-2016   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2015-3237-servies

Menigeen wil bij een feestelijke gelegenheid eens goed uitpakken aan tafel. Exotische ingrediënten en ingewikkelde gerechten komen dan voorbij, terwijl de gastvrouw of -heer vanwege de stress een flauwte nabij is.
Maar goed beschouwd is dat helemaal niet nodig. Geen stress, en ook niet exotisch of ingewikkeld, want feestelijk bestaat niet uit duur en apart. Feestelijk bestaat voornamelijk uit aandacht: Liefde en aandacht bij de bereiding, en creativiteit en aandacht bij de presentatie – want het oog wil ook wat. Dat kan al met betrekkelijk eenvoudige (en voordelige) middelen.

Het begint allemaal bij het aankleden van de tafel. Een speciaal tafellaken is natuurlijk prachtig, maar een gestreken
Lees verder >>



Primitief

08-12-2016   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

In een paar maanden tijd hadden wij te kampen met diverse grote stroomstoringen. Nu ben ik daar niet meteen van onder de indruk, eigenlijk vind ik het af en toe best fijn, vooral in de zomer is er veel minder achtergrondgeluid (geen doe-het-zelvers met elektrisch tuin- of klusgereedschap) – er is veel minder “ruis” aanwezig. Maar tijdens de zoveelste storing realiseerde ik me dat we als samenleving wel erg afhankelijk zijn geworden van die stroom.

Zeker als je bedenkt dat een groot deel van ons land beneden zeeniveau ligt en we onze voeten droog houden dankzij elektrische gemalen. De belangrijkste zijn gelukkig voorzien van een dieselmotor die in geval van calamiteiten het werk kan overnemen.

In het verkeer kunnen
Lees verder >>



Zelf maken: Basisproducten

17-10-2016   | |   Herkomst , Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2016-9294-tomaat

Het is raar, maar zeker als je zelf basisproducten maakt ben je vaak duurder uit dan wanneer je die in de winkel koopt. Ketchup, mayonaise, jam: kant en klaar gekocht is het goedkoper dan zelf gemaakt. Maar in dit geval hebben we het enkel over de prijs, niet over de kwaliteit.
Want wanneer je prijs EN kwaliteit van een pot goede confiture met de laagst geprijsde supermarktjam vergelijkt is het verschil opmerkelijk. In dat geval springt de zelfgemaakte pot jam er prijstechnisch wel gunstig uit.
Vandaar dat om kwaliteit op tafel te kunnen zetten Eetweetjes het zelf maken met verse basis-ingrediënten hoog in het vaandel houdt; bewerkte voeding wordt zoveel als mogelijk gemeden, het bewerken doe ik liever zelf, in eigen keuken.

Om toch ook met het kostenaspect rekening
Lees verder >>



Vakantie!

20-08-2016   | |   Dieet en leefstijl , Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2016-8816

Als je het over vakantietijd hebt dan denk je bijna onmiddellijk aan zomer. Dat hoeft natuurlijk niet, ook in andere seizoenen kan je prima een vakantie beleven. Maar toch hebben de meeste mensen hun vakantie in de zomer, en ook Eetweetjes geniet deze zomer van een aantal vrije weken.
In de laatste nieuwsweetjes schreef ik het al, wij vieren die vakantie, en dat doen we low-budget. Dat geeft er een extra dimensie aan, het draagt bij aan het gevoel van vrijheid, je onttrekt je immers (deels) van de consumentenmaatschappij. Het woord vakantie betekent dat ook eigenlijk, het is afgeleid van het Latijnse vacatio, wat betekent “vrij zijn van verplichtingen”. De
Lees verder >>



Energiebesparing in de keuken

21-07-2016   | |   Keukentafel , Kookschrift

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2016-7999

Met een beetje opletten bij het klaarmaken van je eten bespaar je al snel op energie. Zal het niet meteen de hoofdprijs in energiezuinigheid opleveren, toch zijn deze  kleine stapjes best de moeite waard, want zoals het spreekwoord zegt: Vele kleintjes maken een grote. Dus consequent doorvoeren en het wordt een tweede natuur.

Allereerst denk ik aan roerbakken, een techniek die veelvuldig in China wordt toegepast. Waarom? In de chinese binnenlanden is brandstof schaars, door de ingrediënten klein te snijden en bij elkaar in de wok klaar te maken wordt de bereidingstijd flink verkort. Dat hadden die oude chinezen al goed bekeken.

Ook door voor twee dagen te koken bespaar je op energie. Denk bv. aan
Lees verder >>



Lekkers voor later

20-06-2016   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2013-4345

Terwijl ik dit schrijf deel ik alweer in de gulle overvloed van Moeder Natuur met oogst uit eigen tuin. Aardbeien en frambozen rijpen goed, en wat ben ik blij met de rabarberplanten! Naast dat het in verschillende toetjes op tafel komt, heb ik er ook al van ingemaakt. Niets is heerlijkers dan eigen inmaak, waar je zo lekker je eigen persoonlijke toets aan kan geven.
Het is heel makkelijk om een pot jam in de winkel te kopen, en ook tafelzuur als zilveruitjes en augurken zijn niet onbekend. Jammer genoeg wel met eenheidssmaak.

In onze moderne tijd van supermarkten die een groot aanbod aan etenswaar hebben is het inmaken thuis jammer genoeg welhaast in het vergeetboek geraakt. Een enkele hobbyist of iemand met een kook-tic wagen zich er nog wel aan. Gelukkig maar, want door hen
Lees verder >>



Slakken

29-05-2016   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2016-7616

Als je het woord slakken leest op een site als Eetweetjes denk je waarschijnlijk aan escargots, de culinaire hoogstandjes uit Frankrijk die ook in Nederland al flink zijn ingeburgerd. Maar nee, in dit stukje wil ik het hebben over de slak in de moestuin, en dan in het bijzonder de naaktslak, een plaag die mij al menig tuinseizoen bezighoudt, waarbij dit jaar toch echt wel de kroon spant.

Je zou niet denken dat slakken behept zijn met hersens, en toch zijn deze slijmerds me iedere nacht weer te slim af, wat te zien is aan het desastreuze resultaat van afgegraasde plantenstengels. Ieder jaar is er een wedstrijd gaande tussen de jonge plantjes en de slakken, en ondanks dat de slak als traag bekend staat wint hij die race best vaak en leggen de planten het af. Praktisch betekent dat
Lees verder >>



Voorjaarskriebels

15-02-2016   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2016-7120

De zon schijnt heerlijk en ik verlang ernaar om buiten te zitten. Ondanks dat mijn tuin op het zuiden ligt is het daar jammer genoeg nog even te kil voor. Maar de voorjaarskriebels slaan wel toe, en daarom heb ik vorige week voor de zoveelste keer de zaden van de afgelopen jaren bekeken, de in de zakjes overgebleven hoeveelheid vergeleken met de kiemkracht, en mijn zadenverlanglijstje voor het komende tuinseizoen opgesteld – zou het eindelijk een definitief lijstje zijn?
De oudere zaden heb ik apart genomen, en enkele hiervan voorgezaaid: de eerste bakjes met zaaigoed staan nu op de vensterbank, we wachten met spanning af wat er nog van opkomt: rozemarijn en peterselie, en als experiment ook een bakje met bieten, niet voor de biet zelf maar voor het blad; ik verlang naar wat vers voorjaarsgroen.
Een verstreken kiemkrachtdatum betekent niet dat je het zaad weg moet gooien, wel is het zo dat lang niet alle zaden meer zullen ontkiemen. Bij een gewas dat voorgezaaid wordt zie je al vrij snel
Lees verder >>



Uit de voorraadkast

26-01-2016   | |   Keukentafel , Kookschrift

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2016-7088

Sommigen van ons zijn met het bewaarvirus behept, anderen hebben daar absoluut geen last van en halen iedere dag boodschappen. Hoewel er ook bij die laatste groep mensen af en toe toch wat te bewaren valt, bv. wanneer je niet de hele kiloverpakking rijst tegelijk kookt.
Ik schaar me tot de eerste categorie, wanneer ik minstens een week geen boodschappen zou kunnen halen is er hier nog genoeg in huis om niet van honger om te komen.

In december met zijn feestdagen gaat het er doorgaans wat overvloediger aan toe dan anders, en dan is januari echt een maand om wat zuiniger aan te doen; pas op de plaats maken dus en de voorraadkast nalopen. Bij mij zijn van de zomerse inmaak van vruchten op siroop, jam en tafelzuur nog aardig wat potten
Lees verder >>



Pagina 2 van 8912345...102030...Laatste »