Energiebesparing in de keuken

21-07-2016   | |   Keukentafel , Kookschrift

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2016-7999

Met een beetje opletten bij het klaarmaken van je eten bespaar je al snel op energie. Zal het niet meteen de hoofdprijs in energiezuinigheid opleveren, toch zijn deze  kleine stapjes best de moeite waard, want zoals het spreekwoord zegt: Vele kleintjes maken een grote. Dus consequent doorvoeren en het wordt een tweede natuur.

Allereerst denk ik aan roerbakken, een techniek die veelvuldig in China wordt toegepast. Waarom? In de chinese binnenlanden is brandstof schaars, door de ingrediënten klein te snijden en bij elkaar in de wok klaar te maken wordt de bereidingstijd flink verkort. Dat hadden die oude chinezen al goed bekeken.

Ook door voor twee dagen te koken bespaar je op energie. Denk bv. aan
Lees verder >>



Lekkers voor later

20-06-2016   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2013-4345

Terwijl ik dit schrijf deel ik alweer in de gulle overvloed van Moeder Natuur met oogst uit eigen tuin. Aardbeien en frambozen rijpen goed, en wat ben ik blij met de rabarberplanten! Naast dat het in verschillende toetjes op tafel komt, heb ik er ook al van ingemaakt. Niets is heerlijkers dan eigen inmaak, waar je zo lekker je eigen persoonlijke toets aan kan geven.
Het is heel makkelijk om een pot jam in de winkel te kopen, en ook tafelzuur als zilveruitjes en augurken zijn niet onbekend. Jammer genoeg wel met eenheidssmaak.

In onze moderne tijd van supermarkten die een groot aanbod aan etenswaar hebben is het inmaken thuis jammer genoeg welhaast in het vergeetboek geraakt. Een enkele hobbyist of iemand met een kook-tic wagen zich er nog wel aan. Gelukkig maar, want door hen
Lees verder >>



Slakken

29-05-2016   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2016-7616

Als je het woord slakken leest op een site als Eetweetjes denk je waarschijnlijk aan escargots, de culinaire hoogstandjes uit Frankrijk die ook in Nederland al flink zijn ingeburgerd. Maar nee, in dit stukje wil ik het hebben over de slak in de moestuin, en dan in het bijzonder de naaktslak, een plaag die mij al menig tuinseizoen bezighoudt, waarbij dit jaar toch echt wel de kroon spant.

Je zou niet denken dat slakken behept zijn met hersens, en toch zijn deze slijmerds me iedere nacht weer te slim af, wat te zien is aan het desastreuze resultaat van afgegraasde plantenstengels. Ieder jaar is er een wedstrijd gaande tussen de jonge plantjes en de slakken, en ondanks dat de slak als traag bekend staat wint hij die race best vaak en leggen de planten het af. Praktisch betekent dat
Lees verder >>



Voorjaarskriebels

15-02-2016   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2016-7120

De zon schijnt heerlijk en ik verlang ernaar om buiten te zitten. Ondanks dat mijn tuin op het zuiden ligt is het daar jammer genoeg nog even te kil voor. Maar de voorjaarskriebels slaan wel toe, en daarom heb ik vorige week voor de zoveelste keer de zaden van de afgelopen jaren bekeken, de in de zakjes overgebleven hoeveelheid vergeleken met de kiemkracht, en mijn zadenverlanglijstje voor het komende tuinseizoen opgesteld – zou het eindelijk een definitief lijstje zijn?
De oudere zaden heb ik apart genomen, en enkele hiervan voorgezaaid: de eerste bakjes met zaaigoed staan nu op de vensterbank, we wachten met spanning af wat er nog van opkomt: rozemarijn en peterselie, en als experiment ook een bakje met bieten, niet voor de biet zelf maar voor het blad; ik verlang naar wat vers voorjaarsgroen.
Een verstreken kiemkrachtdatum betekent niet dat je het zaad weg moet gooien, wel is het zo dat lang niet alle zaden meer zullen ontkiemen. Bij een gewas dat voorgezaaid wordt zie je al vrij snel
Lees verder >>



Uit de voorraadkast

26-01-2016   | |   Keukentafel , Kookschrift

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2016-7088

Sommigen van ons zijn met het bewaarvirus behept, anderen hebben daar absoluut geen last van en halen iedere dag boodschappen. Hoewel er ook bij die laatste groep mensen af en toe toch wat te bewaren valt, bv. wanneer je niet de hele kiloverpakking rijst tegelijk kookt.
Ik schaar me tot de eerste categorie, wanneer ik minstens een week geen boodschappen zou kunnen halen is er hier nog genoeg in huis om niet van honger om te komen.

In december met zijn feestdagen gaat het er doorgaans wat overvloediger aan toe dan anders, en dan is januari echt een maand om wat zuiniger aan te doen; pas op de plaats maken dus en de voorraadkast nalopen. Bij mij zijn van de zomerse inmaak van vruchten op siroop, jam en tafelzuur nog aardig wat potten in de kast, en ook in de vriezer is nog wel het een en ander te vinden, zoals een verdwaald pakje erwtjes uit de moestuin, een literbeker soep, rood zomerfruit, een pak koolvis. En bij de potten en pakken met noten, zuidvruchten en graanproducten is ook nog genoeg te vinden om voor afwisseling te zorgen.
Met een beetje creatief denkwerk stel je leuke low-budget maaltijden samen met
Lees verder >>



Zomergroet

24-01-2016   | |   Keukentafel , Kookschrift

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2016-7062

De naam watergruwel heeft een beetje een nare bijklank. Eigenlijk ten onrechte, want gruwel is in dit geval afgeleid van grut of gries, en heeft dus een connectie met graan; dit graan wordt als bindmiddel gebruikt. Watergruwel of zoals het in het noordoosten van ons land wordt genoemd: krentjebrij, is een gerecht van gort met krenten en/of rozijnen die in rode bessensap worden gekookt. Je kan het kopen in literpakken, maar meestal maak je het zelf lekkerder.

Er bestaat ook een Deense/Noordduitse versie van een graangerecht met bessen, op zijn Deens rødgrød, op zijn Duits Rote Grütze. Hierbij wordt rood fruit gebruikt, het graan dat als bindmiddel wordt gebruikt kan in grootte variëren van gepeld graan tot gries, en alles wat daar tussen ligt (soms ook met sago of aardappelmeel), en het gerecht wordt opgediend met room of andere zuivel.

Nu heb ik een moestuin waarin ook plaats is voor kleinfruit,  en ‘s zomers pluk ik daar de vruchten van. Wat niet meteen gegeten wordt verwerk ik tot inmaak, of het gaat de vriezer in. Omdat ik januari zo’n echte maand vind om “restjes op te maken”  – eten uit voorraad dus –
Lees verder >>



Chocoladesaus

20-01-2016   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2016-7053

Veel chocoladegerechten bevatten zuivel, en ook in chocoladesaus kom je het vaak tegen. Zo’n volle, romige saus is natuurlijk erg lekker, maar dat je ook een prima chocoladesaus zonder zuivel kan maken zie je in het volgende, snel te bereiden recept. Prettige bijkomstigheid is dat het nog voordelig is ook.

Voor ca. 125 ml heb je nodig:
100 ml water
7 eetlepels
Lees verder >>



Zuinig aan in de keuken

03-01-2016   | |   Keukentafel , Kookschrift

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2015-6870

Al jaren lijden we onder de economische crisis. Over de oorzaak gaan we het hier niet hebben, en ook niet wat we er aan kunnen doen, want van grootschalige economie heb ik geen kaas gegeten.
Waar we het wel over gaan hebben is hoe we er mee om kunnen gaan door op een economische manier te werk te gaan in de keuken. Naar mijn idee leent dit onderwerp zich prima als thema voor 2016.
Dus vanaf nu regelmatig een tip om op een zuinige manier maaltijden te bereiden, of anderszins te besparen wanneer je in de keuken aan het werk bent.

Deze eerste keer gaan we het hebben over stamppot. De winter is een tijd waarin dit simpele eenpansgerecht met voordelige ingrediënten regelmatig op tafel komt. Typisch passend bij de winter zijn stamppotten als hutspot, boerenkool- of zuurkoolstamp om er een paar te noemen. Bij een stamppot worden de gare aardappelen en groente flink door elkaar gestampt en geroerd. Eventueel kan je er
Lees verder >>



Boodschappen doen

27-12-2015   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2013-2632

Bakker, slager, groenteboer, melkboer en kruidenier: de meeste van deze kleine neringdoenden zijn verdrongen door de grote supermarktconcerns.
De laatste decennia nl. heeft de supermarkt bij het boodschappen doen een prominente rol ingenomen. Je treft in deze winkels een groot assortiment voedingsmiddelen en ook voor “non-food” artikelen kan je er terecht.

In supermarkten is nagenoeg alles verpakt, op vers afgebakken brood, groente, fruit en vers gesneden vleeswaren na, hoewel soortgelijke producten ook voorverpakt in de schappen liggen. De verpakking geeft een waarborg dat alles onder optimale hygiëne is geproduceerd, minder fijn vind ik dat al deze waren meer of minder zijn bewerkt door de voedingsmiddelenindustrie.
Alle voorverpakte waren moeten voorzien zijn van een etiket waarop de naam van het product, een opsomming van de ingrediënten, de houdbaarheidsdatum en een productiecode of partijcode. Verder moet ook de naam en het adres van de producent vermeld worden.

In de meeste supermarkten vind je aan de
Lees verder >>



Wat eten we met de kerstdagen?

20-12-2015   | |   Keukentafel , Kookschrift

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

kerstdiner2015

Het schijnt nodig te zijn dat je je druk maakt over wat er met kerst gegeten moet worden. Degenen die dat niet willen halen een dertien-in-een-dozijn gourmetschotel in huis, anderen volgen de met kleurige foto’s geïllustreerde kerstrecepten uit de supermarktbladen. Dan blijft er een kleine groep creatievelingen over die het heerlijk vindt om alles zelf te bedenken. Ik kan me wel vinden bij die laatste groep. Maar tegenwoordig gaat het me te ver om echt alles uit de kast te halen. Genoeg is nu eenmaal genoeg.

Dat is wel eens anders geweest, ik kan me herinneren dat ik geïnspireerd door het tijdschrift Tip in de jaren 80 een 7-gangen diner op tafel zette. Wat
Lees verder >>



Pagina 2 van 8512345...102030...Laatste »