Voorjaarskriebels

15-02-2016   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2016-7120

De zon schijnt heerlijk en ik verlang ernaar om buiten te zitten. Ondanks dat mijn tuin op het zuiden ligt is het daar jammer genoeg nog even te kil voor. Maar de voorjaarskriebels slaan wel toe, en daarom heb ik vorige week voor de zoveelste keer de zaden van de afgelopen jaren bekeken, de in de zakjes overgebleven hoeveelheid vergeleken met de kiemkracht, en mijn zadenverlanglijstje voor het komende tuinseizoen opgesteld – zou het eindelijk een definitief lijstje zijn?
De oudere zaden heb ik apart genomen, en enkele hiervan voorgezaaid: de eerste bakjes met zaaigoed staan nu op de vensterbank, we wachten met spanning af wat er nog van opkomt: rozemarijn en peterselie, en als experiment ook een bakje met bieten, niet voor de biet zelf maar voor het blad; ik verlang naar wat vers voorjaarsgroen.
Een verstreken kiemkrachtdatum betekent niet dat je het zaad weg moet gooien, wel is het zo dat lang niet alle zaden meer zullen ontkiemen. Bij een gewas dat voorgezaaid wordt zie je al vrij snel
Lees verder >>



Uit de voorraadkast

26-01-2016   | |   Keukentafel , Kookschrift

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2016-7088

Sommigen van ons zijn met het bewaarvirus behept, anderen hebben daar absoluut geen last van en halen iedere dag boodschappen. Hoewel er ook bij die laatste groep mensen af en toe toch wat te bewaren valt, bv. wanneer je niet de hele kiloverpakking rijst tegelijk kookt.
Ik schaar me tot de eerste categorie, wanneer ik minstens een week geen boodschappen zou kunnen halen is er hier nog
Lees verder >>



Zomergroet

24-01-2016   | |   Keukentafel , Kookschrift

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2016-7062

De naam watergruwel heeft een beetje een nare bijklank. Eigenlijk ten onrechte, want gruwel is in dit geval afgeleid van grut of gries, en heeft dus een connectie met graan; dit graan wordt als bindmiddel gebruikt. Watergruwel of zoals het in het noordoosten van ons land wordt genoemd: krentjebrij, is een gerecht van gort met krenten en/of rozijnen die in rode bessensap worden gekookt. Je kan
Lees verder >>



Chocoladesaus

20-01-2016   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2016-7053

Veel chocoladegerechten bevatten zuivel, en ook in chocoladesaus kom je het vaak tegen. Zo’n volle, romige saus is natuurlijk erg lekker, maar dat je ook een prima chocoladesaus zonder zuivel kan maken zie je in het volgende, snel te bereiden recept. Prettige bijkomstigheid is dat het nog voordelig is ook.

Voor ca. 125 ml heb je nodig:
100 ml water
7 eetlepels
Lees verder >>



Zuinig aan in de keuken

03-01-2016   | |   Keukentafel , Kookschrift

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2015-6870

Al jaren lijden we onder de economische crisis. Over de oorzaak gaan we het hier niet hebben, en ook niet wat we er aan kunnen doen, want van grootschalige economie heb ik geen kaas gegeten.
Waar we het wel over gaan hebben is hoe we er mee om kunnen gaan door op een economische manier te werk te gaan in de keuken. Naar mijn idee leent dit onderwerp zich prima als thema voor 2016.
Dus vanaf nu regelmatig een tip om op een zuinige manier maaltijden te bereiden, of anderszins te besparen wanneer je in de keuken aan het werk bent.

Deze eerste keer gaan we het hebben over stamppot. De winter is
Lees verder >>



Boodschappen doen

27-12-2015   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2013-2632

Bakker, slager, groenteboer, melkboer en kruidenier: de meeste van deze kleine neringdoenden zijn verdrongen door de grote supermarktconcerns.
De laatste decennia nl. heeft de supermarkt bij het boodschappen doen een prominente rol ingenomen. Je treft in deze winkels een groot assortiment voedingsmiddelen en ook voor “non-food” artikelen kan je er terecht.

In supermarkten is nagenoeg alles verpakt, op vers
Lees verder >>



Wat eten we met de kerstdagen?

20-12-2015   | |   Keukentafel , Kookschrift

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

kerstdiner2015

Het schijnt nodig te zijn dat je je druk maakt over wat er met kerst gegeten moet worden. Degenen die dat niet willen halen een dertien-in-een-dozijn gourmetschotel in huis, anderen volgen de met kleurige foto’s geïllustreerde kerstrecepten uit de supermarktbladen. Dan blijft er een kleine groep creatievelingen over die het heerlijk vindt om alles zelf te bedenken. Ik kan me wel vinden bij die laatste groep. Maar tegenwoordig gaat het me te ver om echt alles uit de kast te halen. Genoeg is nu eenmaal genoeg.

Dat is wel eens anders geweest, ik kan me herinneren dat ik geïnspireerd door het tijdschrift Tip in de jaren 80 een 7-gangen diner op tafel zette. Wat
Lees verder >>



Moestuindagboek 2015 – XXV

19-12-2015   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2015-6845

Het is half december, en dat er in deze periode nog iets te melden zou vallen over de moestuin had ik niet verwacht. Dat heb ik dus mis en vandaar nog een nieuwe bladzijde in het moestuindagboek.

Toen ik van de week door de tuin liep zag ik dat de knoflook zijn eerste scheuten al boven de grond heeft staan. En ook viel mijn oog op een mooie rijpe framboos. Die at ik natuurlijk meteen op; omdat we in de donkerste dagen van het jaar leven viel de zoetheid
Lees verder >>



Moestuindagboek 2015 – XXIV

19-11-2015   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2015-6633

We schrijven half november en de frambozenoogst is nu echt wel voorbij. Al die bij elkaar geoogste handjesvol hebben ervoor gezorgd dat ik in de vriezer nu bijna 2 literbakken vol met dit lekkers heb liggen.

De blauwe mais is droog en van de kolven geplukt. De korrels zijn tot meel gemalen en hiervan zijn de eerste broden al gebakken. Het is niet mis wat er allemaal aan vooraf gaat voor dat het brood op tafel staat: Zaaien, opkweken, oogsten, drogen, de korrels loshalen, malen, deeg maken, bakken. Dat dwingt respect af, maar geeft ook voldoening; samen maakt het dat eerlijk voedsel hoog gewaardeerd wordt.

De rabarber is in
Lees verder >>



Moestuindagboek 2015 – XXIII

07-11-2015   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2015-6621

De tuin ziet er leeg uit met al die vrijgekomen grond. Bedacht ik in augustus al of ik misschien iets meer fruit zou neerzetten, nu heb ik dat omgezet in daden door de gestekte zwarte bessenstruiken in zo’n leeg stuk neer te zetten.
En omdat we het toch over fruit hebben: Nog steeds oogst ik van de frambozen, ze geven nu een rijkere oogst dan van de zomer. En iedere keer gaan ze de vriezer in, om hier van de winter heerlijk van te kunnen smullen.

Wat het ook nog goed doet is de munt. Ik wist eigenlijk niet dat
Lees verder >>



Pagina 3 van 9012345...102030...Laatste »