Zomergroet

24-01-2016   | |   Keukentafel , Kookschrift

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2016-7062

De naam watergruwel heeft een beetje een nare bijklank. Eigenlijk ten onrechte, want gruwel is in dit geval afgeleid van grut of gries, en heeft dus een connectie met graan; dit graan wordt als bindmiddel gebruikt. Watergruwel of zoals het in het noordoosten van ons land wordt genoemd: krentjebrij, is een gerecht van gort met krenten en/of rozijnen die in rode bessensap worden gekookt. Je kan het kopen in literpakken, maar meestal maak je het zelf lekkerder.

Er bestaat ook een Deense/Noordduitse versie van een graangerecht met bessen, op zijn Deens rødgrød, op zijn Duits Rote Grütze. Hierbij wordt rood fruit gebruikt, het graan dat als bindmiddel wordt gebruikt kan in grootte variëren van gepeld graan tot gries, en alles wat daar tussen ligt (soms ook met sago of aardappelmeel), en het gerecht wordt opgediend met room of andere zuivel.

Nu heb ik een moestuin waarin ook plaats is voor kleinfruit,  en ‘s zomers pluk ik daar de vruchten van. Wat niet meteen gegeten wordt verwerk ik tot inmaak, of het gaat de vriezer in. Omdat ik januari zo’n echte maand vind om “restjes op te maken”  – eten uit voorraad dus –
Lees verder >>



Chocoladesaus

20-01-2016   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2016-7053

Veel chocoladegerechten bevatten zuivel, en ook in chocoladesaus kom je het vaak tegen. Zo’n volle, romige saus is natuurlijk erg lekker, maar dat je ook een prima chocoladesaus zonder zuivel kan maken zie je in het volgende, snel te bereiden recept. Prettige bijkomstigheid is dat het nog voordelig is ook.

Voor ca. 125 ml heb je nodig:
100 ml water
7 eetlepels
Lees verder >>



Zuinig aan in de keuken

03-01-2016   | |   Keukentafel , Kookschrift

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2015-6870

Al jaren lijden we onder de economische crisis. Over de oorzaak gaan we het hier niet hebben, en ook niet wat we er aan kunnen doen, want van grootschalige economie heb ik geen kaas gegeten.
Waar we het wel over gaan hebben is hoe we er mee om kunnen gaan door op een economische manier te werk te gaan in de keuken. Naar mijn idee leent dit onderwerp zich prima als thema voor 2016.
Dus vanaf nu regelmatig een tip om op een zuinige manier maaltijden te bereiden, of anderszins te besparen wanneer je in de keuken aan het werk bent.

Deze eerste keer gaan we het hebben over stamppot. De winter is een tijd waarin dit simpele eenpansgerecht met voordelige ingrediënten regelmatig op tafel komt. Typisch passend bij de winter zijn stamppotten als hutspot, boerenkool- of zuurkoolstamp om er een paar te noemen. Bij een stamppot worden de gare aardappelen en groente flink door elkaar gestampt en geroerd. Eventueel kan je er
Lees verder >>



Boodschappen doen

27-12-2015   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2013-2632

Bakker, slager, groenteboer, melkboer en kruidenier: de meeste van deze kleine neringdoenden zijn verdrongen door de grote supermarktconcerns.
De laatste decennia nl. heeft de supermarkt bij het boodschappen doen een prominente rol ingenomen. Je treft in deze winkels een groot assortiment voedingsmiddelen en ook voor “non-food” artikelen kan je er terecht.

In supermarkten is nagenoeg alles verpakt, op vers afgebakken brood, groente, fruit en vers gesneden vleeswaren na, hoewel soortgelijke producten ook voorverpakt in de schappen liggen. De verpakking geeft een waarborg dat alles onder optimale hygiëne is geproduceerd, minder fijn vind ik dat al deze waren meer of minder zijn bewerkt door de voedingsmiddelenindustrie.
Alle voorverpakte waren moeten voorzien zijn van een etiket waarop de naam van het product, een opsomming van de ingrediënten, de houdbaarheidsdatum en een productiecode of partijcode. Verder moet ook de naam en het adres van de producent vermeld worden.

In de meeste supermarkten vind je aan de
Lees verder >>



Wat eten we met de kerstdagen?

20-12-2015   | |   Keukentafel , Kookschrift

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

kerstdiner2015

Het schijnt nodig te zijn dat je je druk maakt over wat er met kerst gegeten moet worden. Degenen die dat niet willen halen een dertien-in-een-dozijn gourmetschotel in huis, anderen volgen de met kleurige foto’s geïllustreerde kerstrecepten uit de supermarktbladen. Dan blijft er een kleine groep creatievelingen over die het heerlijk vindt om alles zelf te bedenken. Ik kan me wel vinden bij die laatste groep. Maar tegenwoordig gaat het me te ver om echt alles uit de kast te halen. Genoeg is nu eenmaal genoeg.

Dat is wel eens anders geweest, ik kan me herinneren dat ik geïnspireerd door het tijdschrift Tip in de jaren 80 een 7-gangen diner op tafel zette. Wat
Lees verder >>



Moestuindagboek 2015 – XXV

19-12-2015   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2015-6845

Het is half december, en dat er in deze periode nog iets te melden zou vallen over de moestuin had ik niet verwacht. Dat heb ik dus mis en vandaar nog een nieuwe bladzijde in het moestuindagboek.

Toen ik van de week door de tuin liep zag ik dat de knoflook zijn eerste scheuten al boven de grond heeft staan. En ook viel mijn oog op een mooie rijpe framboos. Die at ik natuurlijk meteen op; omdat we in de donkerste dagen van het jaar leven viel de zoetheid een beetje tegen, maar toch, wat is het apart om op 17 december een framboos te oogsten. Dat is wat je noemt een winterse verrassing uit eigen tuin!

Veel groente staat
Lees verder >>



Moestuindagboek 2015 – XXIV

19-11-2015   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2015-6633

We schrijven half november en de frambozenoogst is nu echt wel voorbij. Al die bij elkaar geoogste handjesvol hebben ervoor gezorgd dat ik in de vriezer nu bijna 2 literbakken vol met dit lekkers heb liggen.

De blauwe mais is droog en van de kolven geplukt. De korrels zijn tot meel gemalen en hiervan zijn de eerste broden al gebakken. Het is niet mis wat er allemaal aan vooraf gaat voor dat het brood op tafel staat: Zaaien, opkweken, oogsten, drogen, de korrels loshalen, malen, deeg maken, bakken. Dat dwingt respect af, maar geeft ook voldoening; samen maakt het dat eerlijk voedsel hoog gewaardeerd wordt.

De rabarber is in
Lees verder >>



Moestuindagboek 2015 – XXIII

07-11-2015   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2015-6621

De tuin ziet er leeg uit met al die vrijgekomen grond. Bedacht ik in augustus al of ik misschien iets meer fruit zou neerzetten, nu heb ik dat omgezet in daden door de gestekte zwarte bessenstruiken in zo’n leeg stuk neer te zetten.
En omdat we het toch over fruit hebben: Nog steeds oogst ik van de frambozen, ze geven nu een rijkere oogst dan van de zomer. En iedere keer gaan ze de vriezer in, om hier van de winter heerlijk van te kunnen smullen.

Wat het ook nog goed doet is de munt. Ik wist eigenlijk niet dat
Lees verder >>



Moestuindagboek 2015 – deel XXII

03-11-2015   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2015-6199

Wat een heerlijk weer hebben we de afgelopen maand gehad. Echt zo’n gouden oktobermaand: Fris en zonnig: dit is herfst op zijn best!
In de tuin kon het opruimen gewoon doorgaan, met dit weer absoluut geen straf. Alle mais is geoogst, de laatste kolven op 12 oktober, en ligt op de vensterbank te drogen tot verder gebruik. Af en toe pluk ik al een van de drogere kolven kaal, een fijn en rijk gevoel om die korrels door je handen te laten glijden.
Het stuk grond dat weer vrij kwam heb ik meteen benut door
Lees verder >>



Moestuindagboek 2015 – deel XXI

03-10-2015   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2015-5934

We zijn al weer vier weken verder sinds de laatste dagboekbijdrage. De regen van augustus zette nog flink door in september, maar zo zoetjesaan werd het toch minder en ook konden we weer af en toe van een zonnige dag genieten. En dat maakte het tuinwerk ook weer een stuk plezieriger. Dat werk bestaat vooral uit opruimen:
– De laatste augurkjes zijn geplukt, de kale ranken liggen op de composthoop en het gaas ligt weer netjes opgerold in de schuur.
– De tomaten zijn op één plant na ook weggehaald. De opbrengst was
Lees verder >>



Pagina 3 van 8912345...102030...Laatste »