Moestuindagboek 2015 – IV

20-03-2015   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2015-3437

Thema 2015 – Moestuin

Na de zonnige dagen die ik de vorige keer nog zo roemde kelderde de temperatuur in het weekend van 14 en 15 maart. Het gietwater wat ik over de ingezaaide regels goot deed zeer aan mijn handen van de kou. Niks geen pretje om buiten te werken dus. Maar de maandag was weer milder waar ik meteen van profiteerde om een tunnelkas op te zetten. Die had ik
Lees verder >>



Moestuindagboek 2015 – III

13-03-2015   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2015-3405

Thema 2015 – Moestuin

Wat worden we zo vroeg in het voorjaar toch verwend met mooie zonnige dagen. Met dit weer is het heerlijk om buiten te werken, en de tuin vaart daar wel bij.

Bij het bedrijf wat ons GFT-afval verwerkt mag je als particulier compost halen. Wij maken daar gretig gebruik van, en de eerste zakken zijn al gehaald en in de tuin verwerkt.

Met de
Lees verder >>



Moestuindagboek 2015 – II

09-03-2015   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2015-3310

Thema 2015 – Moestuin

Met vooruitziende blik hadden we voor afgelopen zaterdag 2 kuub grond besteld. Het beloofde een dag met prima weer te worden en al om kwart over negen werd de grond (mag het een ietsje meer zijn? ja, natuurlijk!) aan de straatkant afgeleverd. Met zijn tweeën hadden we om en nabij 35 kruiwagens binnen twee uur naar de achtertuin gebracht.
Nu kon het tuinseizoen 2015 echt beginnen!

Half februari had ik
Lees verder >>



Moestuindagboek 2015 – I

  | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2013-0595

Thema 2015 – Moestuin

De moestuin is dit jaar het thema-onderwerp op Eetweetjes.
Hoe kwam ik tot moestuinieren? In deze inleiding van het moestuindagboek leg ik dat uit.

De laatste jaren nemen steeds meer mensen de hark en schoffel ter hand om te gaan moestuinieren. Moestuin, keukentuin of nutstuin, het zijn allemaal benamingen voor een stukje grond waar nuttige gewassen worden verbouwd.
Zo’n tuin kan je al op je balkonnetje realiseren in potten en bakken, of op een
Lees verder >>



Godenspijs

25-01-2015   | |   Keukentafel , Kookschrift

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2015-3052

Als afsluiting van een feestelijk etentje mag natuurlijk het dessert niet ontbreken. Ik sla liever het voorgerecht over dan dat ik het toetje misloop en bij de weinige keren dat ik in een restaurant eet werp ik steevast een kritische blik op de dessertkaart voordat ik ook maar iets bestel. Veel restaurateurs bieden nl. een keur van desserts aan, die eigenlijk weinig van elkaar verschillen: IJs, ijs en nog eens ijs. Tja, dan vind ik zich er met een Jantje van Leiden van afmaken en ondanks dat ik graag ijs lust bestel ik in zo’n geval liever koffie.

Bij de maaltijden thuis die een feestelijk tintje hebben, wijk ik graag af van het eeuwige ijs.
Zo ook tijdens de kerstmaaltijd een jaar of wat geleden toen ik van roomkaas en in de diepvries bewaarde frambozen uit eigen tuin een simpel maar lekker toetje op tafel zette. Mijn zuster verzuchtte al na slechts één enkele hap: “Ah, Godenspijs!”

De goden van de oude Grieken wisten wat lekker was: Hun eten en drinken bestond uit
Lees verder >>



50 jaar!

22-01-2015   | |   Keukentafel , Kookschrift

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2007-0098

In veel delen van Noord-holland wordt iemands vijftigste verjaardag groots gevierd.

Traditioneel nemen de festiviteiten een aanvang om 12 uur ‘s nachts, het moment dat de verjaardag aanbreekt. Familie, buren en vrienden maken er op dat moment een feestelijke vertoning van door op de stoep van de jarige luidkeels te zingen, bij voorkeur vergezeld van een levensgrote pop, die een plaatsje voor het huis krijgt en daar in volle glorie de eerstvolgende dagen staat te pronken.
De middernachtelijke visite gaat natuurlijk nog even mee naar binnen om een glas te heffen op de jarige. Na dat eerste glas gaat ieder weer huiswaarts om nog wat slaap te pakken.

De volgende dag wordt de
Lees verder >>



Nieuwsweetjes 18 januari

18-01-2015   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

mammoet-esther

♦ Wat een regen is er gevallen de afgelopen week! De in het najaar geplante knoflook is daar helemaal niet blij mee, die houdt nl. van droge voeten. Gelukkig is het water alweer wat gezakt, we hopen er maar het beste van.

♦ Het kookschrift is weer aangevuld met twee recepten, een voor een winterse Witte bonenschotel, en ook de beloofde Koegel met peren staat er nu in.

♦ Nog even een reminder: Op 1 februari organiseren praktijk Lambregts en Eetweetjes een winterse wandeling. Meer informatie vind je hier: Winterwandeling 2015



Lekker Limburg

31-12-2014   | |   Herkomst , Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

Beekdal van de Swalm

Thema 2014 – Limburg – thema 2014

Limburg , de meest zuidelijke provincie, is een land van stromen en heuvels. De rivier de Maas stroomt van zuid tot noord door de provincie, en in deze grote rivier monden vele kleinere stroompjes uit.
Een aantrekkelijk en veelzijdig gebied, en dat wist de prehistorische mens te waarderen. Sinds oude tijden huisden hier  mensen, en al in de Nieuwe Steentijd (ca. 5.500 v. Chr) werd de provincie bevolkt door vroege boeren. Deze landbouwers hadden een voorkeur voor de vooral in het zuiden van de provincie voorkomende vruchtbare en goed te bewerken löss-gronden.

Ook tegenwoordig neemt landbouw en veeteelt  nog een aanzienlijke plaats in, dit is de provincie van de asperges, en ook vind je hier veel fruitkwekerijen en varkenshouderijen.
Maar Limburg staat niet alleen bekend om zijn landbouwproducten, ook de daarvan gemaakte specialiteiten moeten vermeld worden. Zo zijn de vlaaien en appelstroop tot ver buiten de provinciegrenzen geliefd, en de vele bierbrouwerijen mogen zeker niet onvermeld blijven.

Meer artikelen over Limburg: Oogstdag op de Historische GroentehofShiitake kwekerij in Swalmen

Bronnen:
Wikipedia: Geschiedenis LimburgProvincie Limburg
Biernet



Drukke winkels

20-12-2014   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2014-2831

Met de aankomende kerstdagen ga je toch wat vaker boodschappen doen. Ik tenminste wel. Mijn verstand zegt dat ik me niet al te druk moet maken, maar deze dagen zijn bij uitstek geschikt om wat extra’s te doen en daarmee wil je dan goed voor de dag komen. En dat betekent: de drukte van de drukke winkels in.
Ik ben gelukkig niet meer zo gek om eind november het kerstmenu al te plannen; de ervaring leert dat ongeacht wat er op het menu staat de hoofdzaak is dat het goed bereid is. Een mooi gedekte tafel met wat versiering verhoogt de feestelijke sfeer, maar het meest belangrijke is wel goed gezelschap, of je nou met zijn tweetjes bent of met een grote groep.

Goed, iets extraas dus, dat sta ik mezelf wel toe. En
Lees verder >>



Het leven is goed in het Brabantse land

27-11-2014   | |   Herkomst , Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2014-1175

Thema 2014 – Noord-Brabant – thema 2014

Noord-Brabant ligt in het zuiden van ons land. De toevoeging noord doet wat merkwaardig aan, maar het huidige grondgebied van de provincie was het noordelijke deel van het hertogdom Brabant, verreweg het grootste deel hiervan ligt in het zuidelijker gelegen huidige België.

De grondsoorten die we hier vinden zijn zeeklei en rivierklei (in het uiterste westen en langs de Maas), veengrond (de Peel), maar het grootste deel wordt ingenomen door zandgronden.
Op de akkers wordt veel snijmais geteeld, daarnaast veel consumptieaardappelen en groente (sperziebonen, erwten, uien, waspeen). Ook vindt er veel opengrondstuinbouw plaats en daarnaast ook glastuinbouw.
Aan veeteelt springen de varkens er met kop en schouders boven uit. Maar ook de pluimveehouderij neemt een belangrijke plaats in. De varkens- en pluimveedichtheid in Noord-Brabant en met name de Peel is een van de grootste ter wereld.

Verder is de industrie met betrekking tot voeding
Lees verder >>



Pagina 5 van 87« Eerste...34567...102030...Laatste »