Drukke winkels

20-12-2014   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2014-2831

Met de aankomende kerstdagen ga je toch wat vaker boodschappen doen. Ik tenminste wel. Mijn verstand zegt dat ik me niet al te druk moet maken, maar deze dagen zijn bij uitstek geschikt om wat extra’s te doen en daarmee wil je dan goed voor de dag komen. En dat betekent: de drukte van de drukke winkels in.
Ik ben gelukkig niet meer zo gek om eind november het kerstmenu al te plannen; de ervaring leert dat ongeacht wat er op het menu staat de hoofdzaak is dat het goed bereid is. Een mooi gedekte tafel met wat versiering verhoogt de feestelijke sfeer, maar het meest belangrijke is wel goed gezelschap, of je nou met zijn tweetjes bent of met een grote groep.

Goed, iets extraas dus, dat sta ik mezelf wel toe. En
Lees verder >>



Het leven is goed in het Brabantse land

27-11-2014   | |   Herkomst , Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2014-1175

Thema 2014 – Noord-Brabant – thema 2014

Noord-Brabant ligt in het zuiden van ons land. De toevoeging noord doet wat merkwaardig aan, maar het huidige grondgebied van de provincie was het noordelijke deel van het hertogdom Brabant, verreweg het grootste deel hiervan ligt in het zuidelijker gelegen huidige België.

De grondsoorten die we hier vinden zijn zeeklei en rivierklei (in het uiterste westen en langs de Maas), veengrond (de Peel), maar het grootste deel wordt ingenomen door zandgronden.
Op de akkers wordt veel snijmais geteeld, daarnaast veel consumptieaardappelen en groente (sperziebonen, erwten, uien, waspeen). Ook vindt er veel opengrondstuinbouw plaats en daarnaast ook glastuinbouw.
Aan veeteelt springen de varkens er met kop en schouders boven uit. Maar ook de pluimveehouderij neemt een belangrijke plaats in. De varkens- en pluimveedichtheid in Noord-Brabant en met name de Peel is een van de grootste ter wereld.

Verder is de industrie met betrekking tot voeding
Lees verder >>



De eskimo ten dode opgeschreven?

11-11-2014   | |   Dieet en leefstijl , Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2012-4343

Regelmatig, nee vaak! komt de discussie “wel of geen vlees” aan de orde in Gezondheidsland. Er zijn fervente tegenstanders, en er zijn mensen die juist vóór het eten van dierlijke producten zijn. De gemoederen in deze discussies laaien vaak hoog op, waarbij beide partijen zich star opstellen en niet geneigd zijn opvattingen van de andere partij in overweging te nemen.

Enkele van de punten die regelmatig aangehaald worden zijn:

* Het is zielig voor het dier.
* De mens kan uitstekend op planten overleven.
* De menselijke darmen zijn niet geschikt voor het verteren van vlees.
* De mens is omnivoor.
Lees verder >>



Bietencampagne

07-11-2014   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2014-2074

Wanneer je in een landelijke omgeving woont waar akkerbouw wordt bedreven kan het je in de herfst bijna niet ontgaan: De bietencampagne is volop aan de gang! Een magnifiek gezicht is het, die grote bergen met bieten bij de boerderijen. Minder mooi zijn de door de klei en nattigheid gladde wegen in dit jaargetij, op deze landelijke wegen is het tijdens de bietencampagne dus oppassen geblazen.
Campagne lijkt een beetje een vreemde term maar is te verklaren doordat er slechts een deel van het jaar daadwerkelijk suiker van bieten wordt gefabriceerd, en die periode wordt de campagne genoemd.

De bietencampagne begint zodra de eerste geoogste bieten bij de suikerfabriek binnenkomen, en loopt van half september tot pakweg half januari.

Het is zaak om de bieten zo snel mogelijk te verwerken, het suikergehalte in de bieten
Lees verder >>



Zeeland – zee en land

27-10-2014   | |   Dierlijk , Herkomst , Keukentafel , Plantaardig

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2009-2436

Thema 2014 – Zeeland – thema 2014

Zeeland. Provincie van land en zee. Vruchtbare kleigrond en rijke visgronden.
Een land dat nauw verbonden is met de zee. Er wordt gevist op zee, voor de kust, in de Westerschelde en in de afgedamde Oosterschelde en er zijn kwekerijen voor zowel vis als schelpdieren. Het haringkaken (een techniek waardoor de haring langer goed blijft) is uitgevonden door een Zeeuw: Willem Beukelszoon.
Zeeland spant de kroon als het om schelpdieren gaat: Mosselen, oesters, alikruiken (kreukels op z’n Zeeuws) en kokkels, in Zeeland vind je ze allemaal. En in dit rijtje van zeespecialiteiten verdient de Oosterscheldekreeft natuurlijk ook een plaats. Dit dier is hier gekomen na de afdamming van de Oosterschelde in 1863. De eerste kreeft werd in 1883 opgevist.
Op de grens van water en land vind je typische groenten, zoals zeekraal en lamsoor.
Het Zeeuwse land zelf wordt gevormd door zeeklei, dat bijzonder vruchtbaar is en een goede
Lees verder >>



Lekker biologisch?

21-10-2014   | |   Herkomst , Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

Vorig jaar schreef ik al een artikel over de hype die is onstaan inzake biologisch voedsel. Een van mijn bedenkingen toen al was dat de term “biologisch” te pas en te onpas werd gebruikt.

Biologische producten moeten aan een aantal eisen voldoen. Maar als je dan denkt dat je zuiver biologisch voedsel eet, dan kun je alsnog bedrogen uitkomen want een van die gestelde eisen is dat biologisch voor minimaal 95% biologisch moet zijn. Dus met die andere 5% mag gewoon worden aangerotzooid. We worden met onze o zo goede regelgeving ronduit bedot.

Met onverpakt voedsel is het nog moeilijker om zeker te zijn of het wel zo biologisch is. En dat de huidige bewuste
Lees verder >>



De Moeder’s Geuren moppen

17-10-2014   | |   Keukentafel , Kookschrift

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2014-1452

Tijdens de Open dag bij de Moeder’s geuren proefde ik deze “Moeder’s Geuren moppen”; ze waren verukkelijk!
Ik heb gevraagd of ik het recept mocht delen en voel me vereerd met de toestemming die ik daarvoor kreeg.

Voor ongeveer 40 koekjes heb je nodig:
– 300 gram amandelmeel
– 200 gram rietsuiker
– 1 ei
Lees verder >>



Herfstviering 2014

03-10-2014   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2014-1186

Toen Esther (van praktijk Lambregts) en ik in juni in de Zaanstreek een midzomerviering bijwoonden bedachten we dat het leuk zou zijn om in september samen iets in onze eigen buurt te organiseren in het kader van de herfst.
De warme, lome zomerdagen zorgden ervoor dat dit idee een beetje op de achtergrond raakte, maar begin september kwam het weer in onze herinnering.
Als datum prikten we 28 september om voldoende tijd te hebben om alles voor te bereiden. En van die voorbereidingen genoten we: we gingen erop uit de natuur in, we verzonnen mogelijke activiteiten, en dat alles in een rustig herfsttempo.

Zondag 28 september was het dan zover, we waren er klaar voor.

Dit waren de ingrediënten:
– een heerlijke herfstdag met een aangename temperatuur en gouden zonlicht
Lees verder >>



Van alles wat in Utrecht

30-09-2014   | |   Dierlijk , Herkomst , Keukentafel , Plantaardig

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

Loosdrechtse plassen

Thema 2014 – Utrecht – thema 2014

De provincie Utrecht ligt midden in het land en is omringd door de provincies Zuid-holland, Noord-holland, Flevoland (via het Eemmeer) en Gelderland.
Het westen maakt deel uit van het Groene Hart, een oer-hollands landschap van weiden en water (plassen, rivieren, sloten). Een gebied wat zich leent voor landbouw en dan met name veeteelt. In het noordwesten vind je de grote verveningsplassen van Loosdrecht en Vinkeveen, voor vissers een interessant gebied. Verder vinden we nog het Eemland in het noorden, dat bestaat uit het stroomgebied van de 18 km lange rivier de Eem, de Heuvelrug die van het noordwesten tot het zuidoosten de provincie “doorsnijdt” en al sinds prehistorische tijden is bewoond, en het Kromme Rijngebied tussen de Heuvelrug en de rivier de Lek.

De provincie kent
Lees verder >>



Veelzijdig Gelderland

30-08-2014   | |   Dierlijk , Herkomst , Keukentafel , Plantaardig

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2014-7895

Thema 2014 – Gelderland – thema 2014

Als ik aan Gelderland denk dan zie ik in mijn verbeelding bloeiende hoogstamboogaarden in de Betuwe, ruik ik het boerenland van de Bommelerwaard, proef de bosbessen die we plukten in onze vakanties op de Veluwe, denk ik aan zomerse uiterwaarden met grazend vee, en voel ik als het ware de rust die het coulissenlandschap van de Achterhoek uitademt.

In de jaren zestig van de vorige eeuw leerde ik op school dat
Lees verder >>



Pagina 6 van 88« Eerste...45678...203040...Laatste »