Buttercake

27-08-2014   | |   Engels , Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2014-(lard)0567

Buttercake (Dutch traditional: Boterkoek)

This recipe is for a dutch special: A large cookie with a high butter content.

For a cake of 18 cm ∅ you need:
200 grams speltflour
160 grams butter (the real stuff, NO margarine!) – cut up in big chunks
120 grams fine sugar
iny tiny pinch of salt
1 tablespoon
Lees verder >>



Candida dieet

25-08-2014   | |   Dieet en leefstijl , Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

140825-candida

Een hoop mensen hebben te kampen met een candida-infectie (of denken hieraan te lijden, i.e. candida syndroom) en nemen dan hun toevlucht tot een zgn. candida-dieet.

Wat is eigenlijk candida?
Men noemt dit vaak een schimmelinfectie, hoewel candida eigenlijk geen schimmel is maar een gist, nl. Candida albicans. Deze komt van nature voor op en in het menselijk lichaam; hij gedijt het beste in een warme, vochtige omgeving, zoals in huidplooien (liezen), in slijmvliezen (mond, darmen, vagina). Gezonde mensen hebben in normale omstandigheden geen last van de Candida albicans.
Echter, als de normale gezonde omstandigheden veranderen kan de candida zich snel vermeerderen waardoor er pijn- of jeukklachten op de aangedane lichaamsdelen ontstaan.

Wat wordt verstaan onder een candida-dieet?
Lees verder >>



Overijssel

31-07-2014   | |   Herkomst , Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2009-8225

Thema 2014 – Overijssel – thema 2014

Het land over de IJssel, hoewel, het ligt er natuurlijk aan van welke kant je het bekijkt.

Overijssel wordt onderverdeeld in drie landstreken (Kop van Overijssel, Salland en Twente) en heeft veel verschillende landschapstypen en daarmee heel wat te bieden. Zo vind je:

– Zeeklei grenzend aan de Flevopolders in het westen;
– Laagveen in het noordwesten waarbij de Wieden en Weerribben bijzonder waterrijk zijn;
– Rivieren met uiterwaarden lopen door en langs de hele provincie: IJssel, Vecht, Zwartewater, Regge en Reest;
– Oude zandgronden verspreid door Twente (hogere gronden) en Salland (zandkopjes en zandlaagtes);
– Ontginningsgronden – de woeste heidegronden werden ontgonnen om aan groeiende bevolking voedsel en
Lees verder >>



Buiten koken

28-07-2014   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2014-0065

Een van de dingen die je een groot gevoel van vrijheid geeft is toch wel buiten koken en eten.
Vlees roosteren boven de barbecue of aardappels poffen in een kampvuur: het maakt onze oerinstincten wakker en brengt ons op die manier dichter bij de natuur.

Je kan op een kampvuur ook met pannen koken: stoofpotten maken of broodjes bakken. Hiervoor zijn speciale pannen in de handel, meestal van gietijzer omdat dat materiaal prima geschikt is om op de gloeiende kolen van een kampvuur te staan. Gietijzer heeft een open structuur en geleidt de warmte gelijkmatig en langdurig, wat het een heerlijk materiaal maakt om voedsel mee te bereiden.
Ik ben sinds kort de trotse bezitter van zo’n prachtige gietijzeren pan, een zgn. Dutch Oven. Een
Lees verder >>



Nieuwsweetjes 20 juli

20-07-2014   | |   Keukentafel , Nieuwsweetjes

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2014-9721

♥ Het huis stond op zijn kop deze week omdat er nieuwe vloerbedekking werd gelegd. Alles moest daarvoor uit de kamer, keuken en gang gehaald. Dan pas kom je erachter wat een hoop serviesgoed je wel hebt. Leuke schalen, mooie kannen, glaswerk. Je kan gerust zeggen dat het teveel is, daarom hebben we het een en ander naar de kringloopwinkel gebracht.
Omdat alles van zijn plaats was in zowel kamer als keuken hebben we op een van die dagen (toen vanwege een nieuwe verflaag op de kozijnen de voordeur een paar uur open moest blijven) onze keuken in de voortuin opgezet. Een laag stellingbankje voor de spullen, en ons onovertroffen omgebouwde olievat als kooktoestel, deze keer gestookt met houtskoolbriketten omdat de temperatuur op die manier makkelijker te regelen is. Wok erboven op en aan de slag maar.

♥ We zitten weer midden in de hondsdagen, de periode van het bederfelijke weer. Nooit van gehoord? Of wel maar wil je er wat meer over weten? In dit artikel wordt er dieper op ingegaan.



Nieuwsweetjes 13 juli

13-07-2014   | |   Keukentafel , Nieuwsweetjes

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2014-9538-fruit

♥ Had ik het in de vorige nieuwsweetjes nog enthousiast over zomerse picknicks, aan het begin van deze week zouden die compleet in het water zijn gevallen.
Maar gelukkig was het vorige zondag nog wel een goede zomerdag, weliswaar niet zonnig maar wel warm en droog. Prima weer voor de waterpicknick tijdens de puzzelvaartocht die we maakten door ons prachtige veenweidegebied. Menige deelnemer had zich voorbereid met een meegebrachte picknickmaaltijd. Ook wij smulden van wat we meebrachten: Versgebakken crackers met tonijnsalade, koude kip, heerlijke cake met daarbij een goed glas soave. Omdat we een flinke route moesten afleggen hebben we al dit lekkers in de boot tijdens het varen opgegeten; we zijn aan het meegebrachte fruit niet toegekomen zodat ik daar de volgende dag een frisse sorbet van heb gemaakt.
In de regenachtige dagen aan het begin van de week ben ik aan de gang gegaan met inmaken.  De oogst daarvan was 4 potten ananasjam, 2 potten zoet-zure bietjes en 2 potten zoetzuur van watermeloenschil.

2014-9608

♥ De tuin beleeft momenteel een ommekeer. Alle vroege peulvruchten zijn geoogst en gerooid. De sperziebonen, een late peulvrucht, vertoonden de afgelopen week hun eerste bloemetjes. Een groot deel van de uien heb ik geoogst. Een deel van de zomerbietjes staat nu in de voorraadkast als zoetzuur. De later gezaaide bewaarbieten zijn goed opgekomen en al mooie kleine plantjes.
Een paar weken geleden zaaide ik winterandijvie en een late slasoort (Brune d’Hiver). De stikstof dat door de vroege peulvruchten in de grond is achtergelaten is een prima voedingsstof voor deze bladgewassen. Ook heb ik op die plek een regeltje veldsla gezaaid.
Sinds de vogels de bessen hebben ontdekt is de oogst drastisch teruggelopen. Netten erover spannen doe ik niet want daar raken ze toch maar in verstrikt met alle nare gevolgen van dien. Dan maar wat minder bessen. Trouwens, voor onszelf zijn die bessen ook snoepgoed. Regelmatig pluk je er eentje en eet die ter plekke op. Heerlijk!
De oudste en grootste kruisbessenstruik heeft dit jaar niet gedragen, donderdag heb ik de andere twee struikjes  leeggeplukt, de oogst bedroeg nog net geen pond. Prima hoeveelheid voor een lekker toetje met geslagen room.

♥ Deze week ik kocht ik vlees van jonge blaarkoppen die voornamelijk gras eten en slechts weinig bijgevoerd krijgen.
Blaarkoppen zijn dubbeldoelkoeien, wat betekent dat ze zowel als zuivel- en vleeskoe gehouden kunnen worden. Ze eisen weinig,  en kunnen bij niet te strenge winters gewoon buiten blijven; op het bedrijf waar ik het vlees haalde kunnen de koeien naar believen het hele jaar in en uit de stal lopen. Die beweging, het natuurlijke voedsel, en geen nodeloos lange reis naar het slachthuis, dat proef je echt terug in het vlees. Hierbij vergeleken smaakt het biologische vlees uit de supermarkt eigenlijk naar niks.

♥ We kijken ondertussen terug op een jaar eetweetjes. Een jaar waarin ik veel geleerd heb, niet alleen wat betreft voeding en eten, maar ook over samenwerken met andere mensen. Een vruchtbaar jaar dus!
Na het eerste jaar is dit het huidige eetweetjes-aanbod:
♦ Er is een uitgebreid deel met niet alledaagse recepten die alfabetisch terug te vinden zijn in deze receptenindex.
♦ Steeds meer van mijn voedingsgerelateerde boeken vinden ook hun plekje op de eetweetjes-boekenplank.
♦ Aan de keukentafel komt uiteraard van alles ter sprake: Tradities tijdens feestdagen, kritische artikelen, achtergrondinformatie, en nog meer.
♦ In oktober 2013 is de rubriek nieuwsweetjes toegevoegd, een wekelijkse update over wat er aan het eetweetjesfront plaatsvindt. Werd dit eerst vrijdags geplaatst, nu gebeurt dat op de zondag. In diezelfde maand zijn ook de ABC-weetjes op de site gezet. Hier vind je handige tips, productinformatie en keukentermen en -gereedschap. Dit deel van de site is nog verre van compleet, als je bij een dergelijke vraagbaak al ooit van compleet kan spreken.
♦ Sinds november 2013 heeft eetweetjes ook een facebookpagina. Hier worden o.a. de links naar nieuwe eetweetjes-informatie neergezet. Je vind deze pagina op https://www.facebook.com/eetweetjes
♦ In januari 2014 is gestart met de thema-maanden. Voor dit jaar zijn dat de twaalf Nederlandse provincies.
In dit tweede jaar blijven we doorgaan op de ingeslagen weg met nieuwe recepten (ook in het engels), boekrecensies, meer artikelen en veel informatie.



Cereal killers

30-06-2014   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

Krijgen we juiste voorlichting over ons voedsel? Of worden we op het verkeerde been gezet?

In deze documentaire (die tot 4 juli zonder kosten is te zien) wordt daar dieper op ingegaan.



Zuid-holland

20-06-2014   | |   Herkomst , Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2009-1959

Thema 2014 – Zuid-holland – thema 2014

Na Noord-holland besteden we deze maand aandacht aan Zuid-holland.  De indeling in een noordelijk en zuidelijk deel van Holland is pas in 1840 tot stand gekomen.
Zuid-holland grenst in het westen aan de Noordzee, in het noorden aan Noord-holland, het oosten aan Utrecht en Gelderland, in het zuid-oosten aan Noord-brabant en in het zuiden aan Zeeland.
De vorming van het landschap van Zuid-holland loopt parallel met dat van Noord-Holland, zij het dat er iets minder overstromingen plaatsvonden. Maar net zoals het geval is met Noord- bestaat ook Zuid-holland grotendeels uit polders. Slechts de duinenrij ligt boven zeeniveau.

Grofweg kan je deze provincie in drie delen splitsen: het westen en midden is sterk verstedelijkt met tussen Den Haag, Delft en Rotterdam het om zijn glastuinbouw bekende Westland; het oosten heeft een open landschap en maakt deel uit van het Groene Hart waar landbouw – met name veeteelt – een grote rol speelt; en het zuidelijk
Lees verder >>



Duivekater

30-05-2014   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

Thema 2014 – Noord-holland – thema 2014

Duivekater. Voor mij zo gewoon, maar bij velen onbekend.
Uit de naam kan je het niet halen, en daarom zal ik maar meteen verklappen dat het een feestbrood is.
Waar de naam duivekater vandaan komt is niet zeker, waarschijnlijk is het afgeleid van het oudgermaanse “deuvels kakor” (duivelskoek). Er zijn ook bronnen die beweren dat het brood genoemd is naar een zekere bakker Deuvekater die in de 15e eeuw in Leiden leefde. Dit laatste lijkt me sterk omdat de duivekater sterk regionaal gebonden is, alleen in de Zaanstreek en
Lees verder >>



Luilak

29-05-2014   | |   Keukentafel , Kookschrift

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

Thema 2014 – Noord-holland – thema 2014

Oh! de spanning! Al tijden van te voren spaarde je moeder de lege conservenblikken op want in de week voor Pinksteren moest het gebeuren: met sisal touw en blikken een lange slinger maken. Daarvoor pakte je uit de schuur van je vader de hamer en een flinke spijker, zo’n echte draadnagel, om gaten in de blikken te maken, om ze op die manier aan het touw te rijgen. En niet vergeten om aan een van de uiteinden een flink stuk touw over te laten. Vrijdagavond voor Pinksteren zal de enige avond van het jaar wezen dat de Noord-hollandse kinderen zonder morren vroeg naar bed willen. Maar…. dan wel met moeder’s verzekering dat ze je wakkermaakt rond een uur of drie, half vier. Want dan ging het gebeuren. Dan bond je het
Lees verder >>



Pagina 7 van 88« Eerste...56789...203040...Laatste »