Bietencampagne

07-11-2014   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2014-2074

Wanneer je in een landelijke omgeving woont waar akkerbouw wordt bedreven kan het je in de herfst bijna niet ontgaan: De bietencampagne is volop aan de gang! Een magnifiek gezicht is het, die grote bergen met bieten bij de boerderijen. Minder mooi zijn de door de klei en nattigheid gladde wegen in dit jaargetij, op deze landelijke wegen is het tijdens de bietencampagne dus oppassen geblazen.
Campagne lijkt een beetje een vreemde term maar is te verklaren doordat er slechts een deel van het jaar daadwerkelijk suiker van bieten wordt gefabriceerd, en die periode wordt de campagne genoemd.

De bietencampagne begint zodra de eerste geoogste bieten bij de suikerfabriek binnenkomen, en loopt van half september tot pakweg half januari.

Het is zaak om de bieten zo snel mogelijk te verwerken, het suikergehalte in de bieten
Lees verder >>



Zeeland – zee en land

27-10-2014   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2009-2436

Thema 2014 – Zeeland – thema 2014

Zeeland. Provincie van land en zee. Vruchtbare kleigrond en rijke visgronden.
Een land dat nauw verbonden is met de zee. Er wordt gevist op zee, voor de kust, in de Westerschelde en in de afgedamde Oosterschelde en er zijn kwekerijen voor zowel vis als schelpdieren. Het haringkaken (een techniek waardoor de haring langer goed blijft) is uitgevonden door een Zeeuw: Willem Beukelszoon.
Zeeland spant de kroon als het om schelpdieren gaat: Mosselen, oesters, alikruiken (kreukels op z’n Zeeuws) en kokkels, in Zeeland vind je ze allemaal. En in dit rijtje van zeespecialiteiten verdient de Oosterscheldekreeft natuurlijk ook een plaats. Dit dier is hier gekomen na de afdamming van de Oosterschelde in 1863. De eerste kreeft werd in 1883 opgevist.
Op de grens van water en land vind je typische groenten, zoals zeekraal en lamsoor.
Het Zeeuwse land zelf wordt gevormd door zeeklei, dat bijzonder vruchtbaar is en een goede
Lees verder >>



Lekker biologisch?

21-10-2014   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

Vorig jaar schreef ik al een artikel over de hype die is onstaan inzake biologisch voedsel. Een van mijn bedenkingen toen al was dat de term “biologisch” te pas en te onpas werd gebruikt.

Biologische producten moeten aan een aantal eisen voldoen. Maar als je dan denkt dat je zuiver biologisch voedsel eet, dan kun je alsnog bedrogen uitkomen want een van die gestelde eisen is dat biologisch voor minimaal 95% biologisch moet zijn. Dus met die andere 5% mag gewoon worden aangerotzooid. We worden met onze o zo goede regelgeving ronduit bedot.

Met onverpakt voedsel is het nog moeilijker om zeker te zijn of het wel zo biologisch is. En dat de huidige bewuste
Lees verder >>



De Moeder’s Geuren moppen

17-10-2014   | |   Keukentafel , Kookschrift

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2014-1452

Tijdens de Open dag bij de Moeder’s geuren proefde ik deze “Moeder’s Geuren moppen”; ze waren verukkelijk!
Ik heb gevraagd of ik het recept mocht delen en voel me vereerd met de toestemming die ik daarvoor kreeg.

Voor ongeveer 40 koekjes heb je nodig:
– 300 gram amandelmeel
Lees verder >>



Herfstviering 2014

03-10-2014   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2014-1186

Toen Esther (van praktijk Lambregts) en ik in juni in de Zaanstreek een midzomerviering bijwoonden bedachten we dat het leuk zou zijn om in september samen iets in onze eigen buurt te organiseren in het kader van de herfst.
De warme, lome zomerdagen zorgden ervoor dat dit idee een beetje op de achtergrond raakte, maar begin september kwam het weer in onze herinnering.
Als datum prikten we 28 september om voldoende tijd te hebben om alles voor te bereiden. En van die voorbereidingen genoten we: we gingen erop uit de natuur in, we verzonnen mogelijke activiteiten, en dat alles in een rustig herfsttempo.

Zondag 28 september was het dan zover, we waren er klaar voor.

Dit waren de ingrediënten:
– een heerlijke herfstdag met een aangename temperatuur en gouden zonlicht
Lees verder >>



Van alles wat in Utrecht

30-09-2014   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

Loosdrechtse plassen

Thema 2014 – Utrecht – thema 2014

De provincie Utrecht ligt midden in het land en is omringd door de provincies Zuid-holland, Noord-holland, Flevoland (via het Eemmeer) en Gelderland.
Het westen maakt deel uit van het Groene Hart, een oer-hollands landschap van weiden en water (plassen, rivieren, sloten). Een gebied wat zich leent voor landbouw en dan met name veeteelt. In het noordwesten vind je de grote verveningsplassen van Loosdrecht en Vinkeveen, voor vissers een interessant gebied. Verder vinden we nog het Eemland in het noorden, dat bestaat uit het stroomgebied van de 18 km lange rivier de Eem, de Heuvelrug die van het noordwesten tot het zuidoosten de provincie “doorsnijdt” en al sinds prehistorische tijden is bewoond, en het Kromme Rijngebied tussen de Heuvelrug en de rivier de Lek.

De provincie kent
Lees verder >>



Veelzijdig Gelderland

30-08-2014   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2014-7895

Thema 2014 – Gelderland – thema 2014

Als ik aan Gelderland denk dan zie ik in mijn verbeelding bloeiende hoogstamboogaarden in de Betuwe, ruik ik het boerenland van de Bommelerwaard, proef de bosbessen die we plukten in onze vakanties op de Veluwe, denk ik aan zomerse uiterwaarden met grazend vee, en voel ik als het ware de rust die het coulissenlandschap van de Achterhoek uitademt.

In de jaren zestig van de vorige eeuw leerde ik op school dat
Lees verder >>



Buttercake

27-08-2014   | |   Engels , Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2014-(lard)0567

Buttercake (Dutch traditional: Boterkoek)

This recipe is for a dutch special: A large cookie with a high butter content.

For a cake of 18 cm ∅ you need:
200 grams speltflour
160 grams butter (the real stuff, NO margarine!) – cut up in big chunks
120 grams fine sugar
iny tiny pinch of salt
1 tablespoon
Lees verder >>



Candida dieet

25-08-2014   | |   Dieet en leefstijl , Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

140825-candida

Een hoop mensen hebben te kampen met een candida-infectie (of denken hieraan te lijden, i.e. candida syndroom) en nemen dan hun toevlucht tot een zgn. candida-dieet.

Wat is eigenlijk candida?
Men noemt dit vaak een schimmelinfectie, hoewel candida eigenlijk geen schimmel is maar een gist, nl. Candida albicans. Deze komt van nature voor op en in het menselijk lichaam; hij gedijt het beste in een warme, vochtige omgeving, zoals in huidplooien (liezen), in slijmvliezen (mond, darmen, vagina). Gezonde mensen hebben in normale omstandigheden geen last van de Candida albicans.
Echter, als de normale gezonde omstandigheden veranderen kan de candida zich snel vermeerderen waardoor er pijn- of jeukklachten op de aangedane lichaamsdelen ontstaan.

Wat wordt verstaan onder een candida-dieet?
Lees verder >>



Overijssel

31-07-2014   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2009-8225

Thema 2014 – Overijssel – thema 2014

Het land over de IJssel, hoewel, het ligt er natuurlijk aan van welke kant je het bekijkt.

Overijssel wordt onderverdeeld in drie landstreken (Kop van Overijssel, Salland en Twente) en heeft veel verschillende landschapstypen en daarmee heel wat te bieden. Zo vind je:

– Zeeklei grenzend aan de Flevopolders in het westen;
– Laagveen in het noordwesten waarbij de Wieden en Weerribben bijzonder waterrijk zijn;
– Rivieren met uiterwaarden lopen door en langs de hele provincie: IJssel, Vecht, Zwartewater, Regge en Reest;
– Oude zandgronden verspreid door Twente (hogere gronden) en Salland (zandkopjes en zandlaagtes);
– Ontginningsgronden – de woeste heidegronden werden ontgonnen om aan groeiende bevolking voedsel en
Lees verder >>



Pagina 7 van 90« Eerste...56789...203040...Laatste »