Nieuwsweetjes oktober 2016

Er is de afgelopen maand vrij veel gebeurd, en dat betekent een uitgebreide Nieuwsweetjes!

♠ Het is herfst! en ik hou ervan. Dagen met gouden zonneschijn waarop het nog aangenaam genoeg is om buiten bezig te zijn, terwijl de avonden al wat killer zijn, en dat nodigt dan weer uit om de houtkachel aan te steken. Oktober is een echte herfstmaand, die ook wel bekend staat als wijnmaand. Het tot wijn maken van de Europese druivenoogst is dan ook in volle gang.
Mijn buurman bracht me weer flink wat van zijn druiven, genoeg voor een paar flessen wijn. De gistingsfles is gevuld, al wat ik nu nodig heb is een flink portie geduld voordat het sap in wijn is veranderd.

♠ Onlangs woonde ik een lezing bij van Esther Dobber van EFM Voeding & Advies. Uit de titel “Voeden of vullen” maakte ik op dat er over enerzijds puur en anderzijds bewerkt voedsel gesproken zou worden. En dat bleek zo te zijn. Esther legde het verschil hiertussen duidelijk uit. Zij werkt aan bewustwording over hoe het zit in voedingsland. Ook geeft zij “supermarktsafari’s”, waarbij zij met kleine groepjes de supermarkt ingaat om etiketten te bestuderen en zodoende het verschil te leren tussen voeding en vulling. Bij de lezing gingen we natuurlijk niet op pad, maar Esther had wel boodschappen voor ons gedaan. En hierbij werd ik toch nog verrast ondanks dat ik bewust mijn boodschappen. Ik stuif doorgaans linea recta met lijstje door de winkel zodat de verleidingen meestal niet door mij worden opgemerkt, en zodoende kende ik de valkuil van de ambachtelijk uitziende verpakkingen met toch flink bewerkte producten niet echt. ‘ t Is eigenlijk logisch, ook de marketing is aan verandering onderhevig, dus blijft het opletten geblazen wat je in je mandje of karretje stopt. Al met al een leerzame middag.

♠ De afgelopen maand heb ik weer wat heerlijke streekproducten kunnen aanschaffen.
Tijdens een bezoek aan Salland en de Achterhoek kwam ik terecht op een streek- en brocantemarkt in Markelo. Leuke sfeer, en er was een ruim aanbod aan streekproducten, waarvan ik natuurlijk wat heb gekocht: 1 kilo bloedperen (prachtig rood dooraderde peertjes met een echt ouderwetse smaak). Ook kocht ik honing: een potje vroege voorjaarshoning, en een potje dopheide-vossebessenhoning.
Thuisgekomen bleek dat onze plaatselijke imker ook weer honing had geslingerd, dus daar staat ook weer wat van in huis. Deze specifieke honing gebruik ik om verschillende redenen: Uiteraard omdat het puur natuur is (zoals honing hoort te zijn), en verder omdat het een product uit de directe omgeving is; en dat het een ongeraffineerd zoetmiddel is ook niet onbelangrijk.

♠ Dat er in de landen rond de Middellandse zee een aangenaam klimaat heerst is bij velen wel bekend. In dat mildere klimaat gedijen veel kruiden bijzonder goed, vandaar dat die ook wel als mediterrane kruiden bekend staan.
Van een vriend die terugkwam van een bezoek aan Italië kreeg ik een prachtige bos heerlijke gedroogde oregano, mooie takjes compleet met bloemetjes, verse oogst dus! Dit bracht me er toe om meteen te gaan schrijven: een artikel over tuinkruiden is in de maak.

♠ Mag het klimaat in zuidelijke oorden aangenaam mild zijn, in ons eigen land hebben we een klimaat waarbij we de seizoenen intens kunnen beleven: Levendige Lente, Zwoele Zomer, Heerlijke Herfst, met als overgang de Winter, die als het even meezit wonderlijk Wit is.
Als voorbereiding op gezellige Warme Winteravonden ben sinds de zomer bezig met het “brouwen” van verschillende likeuren. In het verleden maakte ik al eens sinaasappels op brandewijn, maar eerlijk gezegd vind ik het zonde van het fruit want dat smaakt veel beter wanneer het niet doortrokken is met alcohol. Hoewel sommigen daar anders over denken, maar ja, smaken mogen verschillen, nietwaar? Nou vind ik fruit trekken op alcohol helemaal niet verkeerd, basisalcohol als gin of wodka wordt met de smaak van fruit vaak verrassend lekker.
Zo maakte ik in jaren dat ik sleepruimpjes te pakken kon krijgen met gin of brandewijn heerlijke sleepruimenjenever. En ook dit jaar was ik zo gelukkig om sleepruimpjes te vinden; een paar weken geleden heb ik om en nabij 2 ons geplukt die ik een dag of wat in de vriezer heb gehad, (het is eigenlijk nog te vroeg in het seizoen, maar zo gaat de vorst er toch als een soort van surrogaat overheen en als bonus barsten de schilletjes bij het ontdooien). Een fles gin met sleepruimpjes en wat suiker staat nu op de vensterbank te trekken. Daarnaast staat een typisch Schotse combinatie: Frambozen, tijm en whisky vermengen langzaamaan hun smaken.
Van rabarber en vanille maakte ik al eerder een likeur met een hele zachte smaak; en de muntlikeur is ook goed gelukt, met een intense muntsmaak, en gelukkig niet zo felgroen als uit de winkel. De creme de cassis, oftewel de zwartebessenlikeur is nog niet klaar, die moet wat langer staan voordat de smaken optimaal zijn ingetrokken. Uiteraard heb ik voor deze drankjes eigen oogst en wildpluk gebruikt.

♠ En om bij dat laatste te blijven: Wildplukken is hot! Het complete Eetweetjes-team trok er half september een middag op uit om te plukken van de gulle gaven van moeder Natuur. En dat gewoon in Amsterdam. We kwamen thuis met ettelijke kiloos crabappeltjes, flink wat hazelnoten en tamme kastanjes, en een leuk portie beukennoten. De crabappeltjes leverden 5 potjes mooie (en ook lekkere) gelei op.

♠ Hoe staat het verder met de oogst uit eigen tuin? Eigenlijk best goed! Half september beklopte ik die enorm grote pompoen, vond dat hij rijp genoeg klonk en sneed hem van de plant los. Ik wilde hem graag op een veiliger plek hebben want waar hij groeide zag ik veel te veel slakken.
De ananaskers doet het ook goed, ik kan regelmatig een flink portie rapen.
De eerste pastinaak is inmiddels ook uit de grond getrokken, die vond samen met wat wortels zijn weg in de soep. Ook staan er al een paar flessen tomatenketchup in de voorraadkast, de tomatenplanten zijn gul.
Ik had een paar slakroppen laten schieten, en daar pluis ik nu de zaadjes uit. Best wel veel werk, maar het geeft voldoening om je eigen zaden te kunnen oogsten.

♠ En tot slot de agenda:
– Gedurende oktober worden er her en der in het land bokbierfestivals gehouden waar je dit seizoensbier kan proeven.
– 13 oktober: Lezing “Voeding en welvaartsziekten” te Enkhuizen, gratis toegang, wel van te voren opgeven.
–  Om even bij stil te staan: Wereldvoedseldag op 16 oktober.
– In week 43, van 24 t/m 30 oktober wordt het keurmerk Beter Leven in de schijnwerpers gezet. Het keurmerk is een initiatief van de dierenbescherming die op deze manier werkt aan bewustwording omtrent vleesproductie, en via deze weg de vee-industrie diervriendelijker te krijgen.
– 31 oktober: Halloween. Overgewaaid uit de Angelsaksische landen, en bij dat feest hoort natuurlijk pompoen: Hol er een uit, zet hem bij de buitendeur met een waxinelichtje er in, en maak van het pompoenvlees een lekkere soep of taart.
Oja, samen met praktijk Lambregts organiseert Eetweetjes eind oktober weer een wandeling, deze keer rond het thema Halloween.

Dit bericht zit in:

Tag: alcohol, drank, herkomst, moestuin, winter, zomer

Categorie: Nieuwsweetjes