Oetker Inmaakboek

In dit inmaakboek komen verscheidene inmaaktechnieken komen aan bod, zoals steriliseren, inmaak in suiker, inmaak in azijn, inmaak in zout en inmaak op alcohol.
Omdat dit boek op de markt is gebracht door een fabrikant van geleermiddelen is het niet verwonderlijk dat bij een aantal recepten hiervan gebruik wordt gemaakt. Nadeel daarvan is dat je heel secuur alles moet afwegen, en de bereidingstijd tot op de seconde nauwkeurig moet hanteren. En als ik de recepten voor jam bekijk denk ik dat met de opgegeven hoeveelheid suiker die geleihulp of Opekta 2 in 1 niet eens nodig is, integendeel, mijn jam zou nog best geleren met minder suiker en zonder deze toevoegingen!

De aparte hoofdstukken beginnen met een duidelijke uitleg van de basisregels van de bereidingen. Ook wordt er aandacht aan hygiënisch werken besteed.

Zowel bij de jam- en geleirecepten als bij de inmaak in azijn zijn een aantal leuke recepten en combinaties opgenomen. Wat dacht je bv. van Jam van aardbeien, kiwi’s en groene peper? Kruidig appelzoetzuur of Relish van perziken en abrikozen? Maar natuurlijk vind je ook recepten voor zoetzure uitje en augurken. Ook wordt er aandacht besteed aan kruiden-oliën en -azijnen.

Ik vind het een boekje met een aantal leuke ideeën voor recepten. Het heeft een handig formaat, is gedrukt op glad papier en de erin opgenomen kleurenfoto’s nodigen uit om direct aan de slag te gaan. Als basisinmaakboek vind ik het echter tekort schieten, vooral als ik het recept voor de rumtopf bekijk – daar wordt ervan uitgegaan dat je het basisprincipe van een rumtopfbereiding al kent. Jammer is ook dat bij de jambereidingen geen uitleg wordt gegeven om alleen met suiker te werken. Neemt niet weg dat als je al een beetje bekend bent met inmaken dit een leuke aanvulling op je recepten kan zijn, en door de fraaie kleurenfoto’s ook een leuk doorbladerboek.


Oetker Inmaakboek – meer dan 170 recepten volgens oud en nieuw procédé
Hardcover, 142 pagina’s
Oorspronkelijke titel: Einmachbuch
© MCMLXXXIII Ceres-Verlag Rudolf August Oetker KG, Bielefeld
Nederlandse uitgave © MCMLXXXIV Zuidnederlandse Uitgeverij, Aartselaar
Uitgegeven door Deltas
Nederlandse tekst: Rika Vliek-v.d. Kamp
ISBN 90-243-3074-2
Ik weet niet meer hoe ik aan dit boekje ben gekomen, waarschijnlijk ooit, lang geleden, eens gekocht.

 

 

Dit bericht zit in:

Categorie: Boekenplank

Tag: inmaak, jam