Pectine

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

03-10-2013   | |   KookschriftZelf pectine maken. Waarom zou dat niet kunnen? Altijd handig om wat in voorraad te hebben als je gelei of jam wilt maken van vruchten die van zichzelf weinig pectine bevatten!

Ik heb er (nog) geen ervaring mee, maar ik kan me voorstellen dat je de uitdaging aan wilt gaan om zelf uit appels de pectine te isoleren.
Ik heb daarom het een en ander erover opgezocht. Om een “pectine-basis” te maken gebruik je appels. Het kan evt. ook van ander fruit, maar appels zijn gewoon het makkelijkst.
Het beste is wanneer je appels neemt die net niet rijp zijn. Grote of kleine valappels zijn prima, ook als ze beurse plekken of barsten hebben opgelopen door de val, of appels die aangevreten zijn door vogels of insecten, al die appels kan je gebruiken. Het is daarom een werkje dat je in de herfst moet doen.

Was de appels goed, maar schil en boor ze niet. De meeste pectine bevindt zich nl. vlak onder de schil en rondom de pitjes. Snij slechte plekken gewoon weg (de beurse plekken, de barsten, de insecten- of vogelvraat).
Weeg de goede stukken en snij ze dan in schijfjes. Doe de schijfjes in een pan en voeg voor ieder pond appels (500 gram) een halve liter water toe. Breng aan de kook en kook dit een kwartier stevig door, zonder deksel op de pan.
Vang het vocht op, zeef dit door een laagje kaasdoek. Zorg ervoor dat je niet op de appels duwt!
Doe de appelpulp terug in de pan en voeg weer dezelfde hoeveelheid schoon water toe. Breng weer aan de kook en laat weer een kwartiertje koken, maar nu zachtjes. Laat het daarna 10 minuten staan voordat je het opnieuw zeeft door een laagje kaasdoek. Ook nu weer niet op de appelpulp duwen of persen.
Laat de pulp nu zover afkoelen dat je het kan aanraken zonder je handen te branden.
Nu mag je wel zoveel mogelijk sap eruit persen. Combineer dit sap met het vocht wat je eerder hebt opgevangen. Er zou ongeveer een liter vocht per pond gebruikte appels moeten zijn.
Je hebt nu een pectine-basis waar je direct mee aan de gang kan gaan door het te combineren met (sap van) pectine-arm fruit om gelei of jam te maken.

Of je kan het bewaren voor later gebruik. Kies je voor het laatste, breng dan de pectine-basis aan de kook en schenk het onmiddelijk in hete, gesteriliseerde (inmaak)potten *).  Deksels er stevig opdraaien en de potten omgekeerd zetten om een vacuüm te creëren. Evt. kan je nog steriliseren in een heetwaterbad.
Je kan de pectine-basis ook invriezen. Laat het daarvoor afkoelen en giet het in vriesbakjes.
Bewaar deze pectine-basis niet te lang, het gaat door het bewaren nl. in kracht toch achteruit.

Gebruik 200 tot 300 ml van deze pectine-basis per kilo pectine-arm fruit, op het moment dat het fruit al zacht is maar voordat je de suiker toevoegt.
Algemene bereidingswijze voor jam vind je in dit artikel.

*) De potten: Je kunt oude jampotten met twist-off deksels gebruiken. Die mogen geen roestplekjes vertonen. De potten afwassen, en steriel maken, door ze uit te koken, ook de deksels. Omgekeerd neerzetten op de schone theedoek tot ze gevuld worden.