Pinda-roomkaas ijs

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

04-07-2014   | |   Kookschrift



2014-9335

De mussen vallen bijkant van het dak af, het is hoogzomer en dan is het tijd voor ijs!
Af en toe koop ik roomijs in de supermarkt maar heel lekker is ook om zelf iets te maken.
Afgelopen week kwam ik een leuk recept tegen voor ijs van roomkaas en pindakaas. Jammer genoeg werd er als zoetmiddel kwistig gestrooid met erythritol dat o.a. misselijkheid, diarree en hoofdpijn kan veroorzaken. *) Omdat ik daar niet op zit te wachten wilde ik het recept met honing gaan maken, maar bedacht dat ik niet wist hoe honing zich gedraagt als het ingevroren wordt. Vandaar dat ik in dit recept gewone kristalsuiker gebruik.

Voor ongeveer 3/4 liter heb je nodig:
2 ons (volvette) verse roomkaas
125 gram pindakaas **)
125 gram fijne kristalsuiker
1 dessertlepel vanille-essence
175 gram creme-fraiche
30 Ć  40 gram pure (liefst 70%) chocoladechips
Voor het serveren:
50 gram pure chocolade
scheut slagroom

Verder heb je nodig:
een kom, een plastic bak met deksel, een pannetje met een schaal die erin of erop past voor de au-bain-marie

En zo maak je het:
1. Zet de vriezer op de koudste stand.
2. Doe alle ingrediƫnten behalve de chocola in de kom en roer alles goed door elkaar tot een egale massa.
3. Snij, breek of hak de chocola in stukjes en roer die door het pinda-roomkaasmengsel.
4. Doe de massa in de plastic bak, en sluit af met het deksel en zet het in de vriezer.
5. Roer de massa regelmatig (in het begin om het half uur) even door om de vorming van grote ijskristallen tegen te gaan. Laat in ca. 3 uur bevriezen.

6. Voor het serveren smelt je de 50 gram chocola au-bain-marie. Als het gesmolten is schenk je er een scheut slagroom bij en roert het snel even door tot een egale saus.
7. Schep met een ijsbolletjeslepel een bolletje in een mooi glas of coupe. Lepel er wat van de chocoladesaus overheen.

*) Bron o.a. http://www.food-info.net/nl/sweet/polyols.htm
**) Zonder suiker en met 85% pinda’s