Preischotel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

16-12-2013   | |   Kookschrift



Mijn oma kon zo heerlijk prei koken. De dunne ringetjes die ik bij haar at waren knapperig. Toen ik eenmaal op mijzelf woonde wilde ik de prei ook zo hebben en het lukte me voor geen meter om dat zo mooi stevig te houden. Aan mijn oma kon ik het helaas niet meer vragen. Maar later bleek dat ik degene die het haar heeft geleerd goed te kennen en toen het eens aan de praat te pas kwam ontdekte ik het geheim van de “knapperige prei van oma”. Na de tips toegepast te hebben lukte het mij eindelijk om ook die lekkere prei op tafel te zetten.
Hieronder een recept waarin deze prei verwerkt is:

Je hebt globaal nodig voor 4 personen:
4-6 dunne zomerpreien of 3-4 niet te dikke winterpreien
3 eetlepels olie (kokosolie, arachideolie)
1 afgestreken eetlepel kerriepoeder
250 gram magere spekreepjes
2 eieren
4 eetlepels slagroom
evt. 100 gram feta
75 gram geraspte belegen goudse kaas
evt. 1 tomaat, evt. 2 eetlepels fijngeknipte peterselie.

En zo maak je het:
1. Was de preien en verwijder lelijke bladeren. Snij de preien in stukjes van 1,5-2 cm (ook het groene gedeelte). Was deze stukjes en droog ze heel goed af in een schone theedoek. Kook de prei in een droge pan, de eerste paar minuten zonder deksel. Opletten dat het niet aanbrand, schud evt. af en toe om!
Daarna met deksel op de pan nog ca. 10-15 minuten koken tot beetgaar. Vaak het deksel eraf halen om de groente even door te schudden. Zonder deksel in de pan laten staan tot verder gebruik.
2. Verwarm de oven voor op 180 graden C.
3. Verwarm in een grote koekenpan de olie, en fruit hier het kerriepoeder even in aan. Voeg hierbij de spekreepjes, en bak dit tot licht knapperig.
4. Meng de spekreepjes door de prei. Doe dit mengsel in een ondiepe vuurvaste schaal.
5. Klop de eieren met de slagroom los, en schenk dit over de prei.
6. Zet de schotel in een voorverwarmde oven (ca. 180 gr. C).
7. Leg eventueel na ruim 15 minuten kleine stukjes feta op de preischotel. Bestrooi de schotel met de geraspte kaas.
Hierboven op eventueel een in plakjes gesneden tomaat leggen en er wat verse peterselie overstrooien.
8. Zet de schotel nog 5-10 minuten in de oven.
9. Warm serveren.