Pruimen met port

Deze “pruimen met port” is een feestelijk dessert. Doet het prima als afsluiting van een chique diner, dien het dan op in mooie kristallen glazen. Maar ook als picknicktoetje is dit heel geschikt, je lepelt het dan uit een kartonnen of plastic bekertje.
Dit gerecht bevat alcohol, dus oppassen met jeugdige eters.

Het recept is voldoende voor een gezelschap van 12 tot 15 personen, maar het is heel makkelijk om het recept aan te passen als je een kleinere hoeveelheid wil maken.
Het is wel belangrijk om dit gerecht minstens een dag van te voren te maken, het wordt lekkerder als de smaken de tijd krijgen om op elkaar in te werken. En ook niet vergeten van te voren de pruimen in de week te zetten.

Je hebt nodig:
500 gram gedroogde pruimen
ca. 200 ml ruby port *)
300 ml slagroom
50 gram basterdsuiker
Wafeltjes of oublierolletjes voor het serveren

Verder heb je nodig:
Een blender is handig. Je zou eventueel hiervoor ook de staafmixer kunnen gebruiken.

En zo maak je het:
1. Zet een dag van te voren de pruimen in voldoende water, zorg dat ze ruim onder staan.
2. De volgende dag de pruimen eventueel afgieten en opzetten met wat vers water. Laat ze zachtjes sudderen tot ze helemaal zacht zijn. Af laten koelen. In een vergiet uit laten lekken.
3.Verwijder de pitten en doe de pruimen met 175 ml van de port in de blender. Maak er een dikke puree van. Voeg zo nodig wat meer port toe.
4. Klop de slagroom tot het de dikte heeft van de pruimenpuree.
5. Schep voorzichtig de puree door de slagroom.
6. Serveer in kleine glazen, met een wafeltje of oublierolletje.

*) Als variatie zou je ook eens een zoete cream sherry kunnen nemen.

Dit recept zit in:

Type: alcohol, feestelijk, nagerecht, steenvruchten, zuivel