Pruimen zoet en zuur

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

03-09-2013   | |   Kookschrift



2007-1074-inmaak

Deze inmaak ziet er niet alleen prachtig uit, maar smaakt ook nog eens bijzonder lekker! Probeer het eens bij een stuk koud vlees, als bv. fricandeau of rollade.

Voor ongeveeer 2,5 kilo – het recept kan gemakkelijk gehalveerd worden – heb je nodig:
Рca. 2 kilo mooie grote pruimen, maar ook ander fruit kan gebruikt worden, zoals peren, perziken, abrikozen of kwetsen  Рje kan ook een mengsel nemen van deze vruchten *)
– 1 kilo suiker
– ca. 600 ml kruidige azijn (zie recept) **)
– 1 flinke theelepel koriander zaadjes ***)
Р1 à 2 theelepels citroensap

Verder heb je nog nodig:
– potten met wijde hals en azijnbestendige deksels, vlak van te voren met kokend water en kristalsoda schoongemaakt
– een theedoek om de potten op te laten uitdruipen.
– een grote pan met dikke bodem
– een ruime kom
– een vergiet

1. Verwijder de schil van de pruimen, je kunt ze eventueel halveren, en verwijder de pit. Werk voorzichtig zodat de pruim niet in stukjes uiteen valt.
2. Doe de kruidige azijn met de suiker in een pan en verwarm dit zachtjes. Laat de suiker al roerend oplossen, voeg de korianderzaadjes, citroensap en vruchten toe.
3. Laat dit heel voorzichtig pruttelen tot het fruit zacht is. Laat het absoluut niet hard koken, anders wordt het fruit rafelig, kwetsen kunnen zelfs barsten, je gerecht ziet er dan lelijk uit.
4. Doe het fruit voorzichtig over in het vergiet dat je op de kom hebt gezet, laat het fruit goed uitlekken, doe de vloeistof terug in de pan.
5. Breng de vloeistof aan de kook en kook het in tot het stroperig is. (Dit is moeilijk te zien als het heet is, je moet het op je gevoel doen).
6. Vul ondertussen de potten (weer heel voorzichtig) met de vruchten.
7. Schenk de azijnsiroop heet over het fruit en draai de deksels op de potten.
8. Laat het afkoelen en plak etiketten met naam en datum op de potten. Bewaar op een koele, donkere, droge plaats.

*) Peren: Schillen, in vieren of achten snijden, klokhuis verwijderen.
Perziken: Schillen, halveren, of in kwarten verdelen, pitten verwijderen.
Abrikozen: Schil verwijderen, halveren, pitten verwijderen
Kwetsen: Wassen en steeltjes verwijderen

**) Gebruik daarbij de volgende kruiden: kaneel, korianderzaadjes, kruidnagelen, stukje muskaatnoot (of foelie), evt. schijfje gember

***) Ik hou van het contrast van het lichte fruit met de donkerder zaadjes. Op de foto heb ik karwijzaadjes gebruikt, maar je kan experimenteren met verschillende kleine zaden. Ook kruidnagels kan je gebruiken, maar neem er dan niet teveel van, anders gaat het overheersen.