Rijstschoteltjes

Liever iets te veel dan tekort is mijn gedachte, en daarom overkomt het me regelmatig dat ik teveel rijst kook. Je kan het dan de volgende dag stomen of opbakken, maar je kan er ook een toetje mee maken natuurlijk. Rijstpannekoekjes bijvoorbeeld of als je het makkelijk wil, een rijstpudding uit de oven.
Hieronder vind je twee recepten (beide voor 4 personen) voor ovenschoteltjes waarin een rest rijst wordt verwerkt.
Het eerste recept is suikervrij en vergt weinig tijd, het tweede recept bevat wel suiker en je bent er wat langer mee bezig vanwege het kloppen van de eieren.

Rijstschoteltje 1
Je hebt nodig:
6-8 eetlepels gare rijst
3 eieren
ca. 125 ml melk
3 volle eetlepels geraspte droge kokos
1 eetlepel palmsago (bolletjes) *)
1 eetlepel gedroogde mangostukjes
1 eetlepel gedroogde ananasstukjes
1 eetlepel gemalen gedroogde vijgen
boter om in te vetten
(voor de zoetekauwen evt. een beetje (ananas)jam of palmsuiker voor het serveren – het gerecht is dan niet meer suikervrij)

Verder heb je nodig:
een kom, een ovenvaste schaal

En zo maak je het:
1. Meng in de kom alle ingredienten door elkaar. Laat een kwartiertje staan.
2. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet de ovenvaste schaal in met boter.
3. Doe het mengsel in de ovenschaal en bak ca. 30 minuten in de voorverwarmde oven.
4. Als je van zoet houdt en suiker kan verdragen kan je bij het serveren een klein likje jam of een beetje suiker erop doen (echt nodig is dit niet).

*) De palmsago kan je ook weglaten, of vervangen door een lepel rijstbloem of tapiocameel.

Rijstschoteltje 2
Je hebt nodig:

2 koppen gare rijst
75 gram (blanke) rozijnen
1 sherryglas vermouth *)
25 gram geconfijte sinaasappelschil
5 gedroogde abrikozen
25 gram gedroogde cranberries
3 eieren
5 el (palm)suiker
1/2 theelepel gemalen anijszaad
2 eetlepels maanzaad
boter om in te vetten.

Verder heb je nodig:
een kommetje, een pannetje, een snijplankje met mes, een beslagkom, een mixer, een zeef, ovenschaal

En zo maak je het:
1. Doe de rozijnen in het kommetje en week ze een uurtje in de vermouth. Snij ondertussen de sinaasappelschillen en abrikozen in kleine stukjes.
2. Doe rozijnen en vermouth in het pannetje, breng aan de kook en laat het een minuut of 10 zachtjes sudderen. Laat ze uitlekken in de zeef en iets afkoelen.
3. Breek de eieren boven de beslagkom, voeg de suiker daarbij en klop dit 10 tot 15 minuten met de mixer op de hoogste stand tot een luchtige, lichte creme.
4. Beboter de ovenschaal. Verwarm de oven voor op 180 gr. C.
4. Meng nu met de mixer de rijst, het gemalen anijszaad, sinaasappelschil, cranberries, abrikozen en rozijnen door de eiercreme. Klop goed door.
5. Roer op het laatst het maanzaad er snel doorheen.
6. Doe de massa in de ingevette schaal en zet die ca. 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Dit recept zit in:

Type: granen en meel, nagerecht, restverwerking