Sinaasappel-roomkaastaart

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

21-03-2014   | |   Kookschrift



Ooit dacht ik dat je deze “koelkast-taarten” (zoals ook kwark- en yoghurttaart) slechts met een pakje speciale taartmix kon maken. Maar dat hoeft dus helemaal niet.
Deze roomkaastaart is hier een favoriet bij verjaardagen en het maken is een fluitje van een cent. Voor de zekerheid (en om de taart makkelijker aan te snijden) gebruik ik wat gelatine, maar zelfs dat hoeft niet echt.

2014-7804-taart

Je hebt voor een taart van 12 punten nodig:
Voor de bodem:
150 gram digestive biscuits (of andere basiskoekjes)
ca. 60 gram boter
Voor de vulling:
400 gram verse roomkaas (volvet)
4 blaadjes gelatine
ca. 2 sinaasappels – het gaat om het sap, je hebt ca. 100 ml sinaasappelsap *) nodig
ca. 80 gram suiker
Voor de garnering:
een paar stukjes geconfijte sinaasappelschil, of wat mooi uitgesneden partjes sinaasappel, of wat fijngeraspte sinaasappelschil

Verder heb je nodig:
een springvorm met een diameter van 24 cm., een velletje bakpapier, een kleine pan, een ruime kom, een handmixer of garde. Een foodprocessor is handig maar niet noodzakelijk.

En zo maak je het:
1. Bekleed de bodem van de springvorm met het velletje bakpapier en klem dan de rand erop vast.
2. Draai de koekjes tot fijne kruimels in de foodprocessor. **) Smelt de boter in het pannetje en roer er de koekkruimels door.
3. Schep de koekkruimels op de bodem van de springvorm en druk ze goed aan tot een stevige laag. Zet de vorm in de koelkast. Was het pannetje even af.
4. Week de blaadjes gelatine in ruim koud water. Doe de roomkaas in een ruime kom en roer het los met de mixer of de garde.
5. Pers de sinaasappels uit. Verwarm het sap in het pannetje. Los de suiker al roerend op in het hete sap. Knijp de gelatine goed uit. Haal het pannetje met het sap van het vuur en roer er de gelatine door tot het is opgelost. Laat het iets afkoelen maar niet lobbig worden. Giet het dan bij de roomkaas en meng alles goed door elkaar met de mixer of garde. Schenk het mengsel over de koekkruimelbodem in de springvorm.
6. Zet de taart terug in de koelkast en laat minstens 2 uur opstijven.
7. Garneer met wat geconfijte sinaasappelschil, of strooi er wat geraspte verse sinaasappelschil over. Of garneer met mooi uitgesneden partjes sinaasappel. Snijd de taart in 12 punten.

*) Je kunt ook een mengsel van sinaasappelsap en ander citrusfruit gebruiken.
**) Als je geen foodprocessor hebt doe je de koekjes in een plastic zakje en rolt ze fijnĀ  met de deegroller.

Zie voor een gebakken versie van een roomkaastaart naar dit recept (met kweeperen of met frambozen)