Speculaasjes

Speculaasjes

Sinterklaasavond, ik ben er klaar voor. We vieren dit jaar geen pakjesavond, maar natuurlijk mogen speculaasjes niet ontbreken. Die heb ik vanmiddag gebakken van speltbloem, een aardig stapeltje waarvan ik een vriendin die op bezoek was ook wat van heb meegegeven, net zoals dat Sinterklaas ook lekkers uitdeelt.

Om zelf speculaasjes te maken heb je nodig

150 gram zachte boter
125 gram keukenstroop
1 eetlepel melk
300 gram speltbloem
1 volle eetlepel goede speculaaskruiden *)
1/2 theelepel dubbelkoolzure soda

*) Vraag bij je warme bakker of hij ook speculaaskruiden verkoopt, die zijn beter van kwaliteit dan wat je in de zakjes in de supermarkt koopt.

Verder heb je nodig

Een speculaasplank
ca. 2 eetlepels rijstemeel

En zo maak je ze

1. Roer de boter met de stroop goed door elkaar. Voeg de lepel melk toe en roer die er ook door.
2. Meng meel met speculaaskruiden en dubbelkoolzure soda en voeg dit bij het boter-stroopmengsel. Kneed hiervan een soepel stevig deeg.
Laat dit een kwartiertje rusten boven in de koelkast.
3. Bestuif de speculaasvorm met wat rijstemeel, schud het overtollige er weer uit. Druk het deeg in de vormpjes en snijd het teveel af met een platliggend mes. Tik de speculaasjes uit de vorm op de bakplaat, of maak ze enigzins los met behulp van het mes.
4. Tegen de tijd dat je ruim de helft van het deeg tot speculaasjes hebt gevormd verwarm je de oven voor op 180 graden C.
5. Bak de speculaasjes ca. 11 minuten in de voorverwarmde oven.
6. Laat ze na het bakken een minuut afkoelen op de bakplaat, daarna verder op een rooster.

Dit recept zit in:

Type: klein gebak, koek, sinterklaas, traditie