Taart met onrijpe pompoen

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

19-08-2013   | |   Kookschrift2013-2987

Die pompoen lokte me, ik heb er weerstand aan kunnen bieden, maar na twee dagen hield ik dat niet meer vol en heb ik hem toch geplukt. Ik zag de taart al voor me! Met rozijnen, azijn en een schepje suiker.
Maar toen ik in de keuken stond durfde ik die combinatie toch niet aan en heb ik het restje advocaat genomen wat ik nog had staan. De testpersoon (mijn man) vond het een lekker taartje dus daarom deel ik het recept graag met jullie.

 

Pompoentaartje van onrijpe pompoen
Je hebt nodig:
voor het deeg
150 gram speltbloem, 50 gram havermeel, ca. 50 gram boter, ca. 30-40 gram (basterd)suiker, water (ca 35-40 ml)
voor de vulling:
de helft van een onrijpe kleine pompoen, een flinke hand rozijnen (ik heb niet van die grote handen), scheut advocaat, eetlepel suiker.
Een ronde ondiepe vorm van ca. 15 cm doorsnee
1. Meng melen en suiker door elkaar.
Wrijf de boter erin zodat het kruimelig wordt (ik gebruik hiervoor mijn foodprocessor, maar het kan ook op de hand – meng dan eerst de twee meelsoorten en snijd daarna de boter in kleine stukjes en wrijf dat met je vingers door het meel tot je een fijnkruimelig mengsel hebt, en voeg dan de suiker eraan toe). Voeg het water er met kleine beetjes aan toe tot de kruimels er een beetje plakkerig uit gaan zien. Wees voorzichtig met het water, je kan later altijd nog iets toevoegen als het te droog zou blijken).
2. Kneed er nu snel op de hand een stevig maar toch soepel deeg van.
Zet dit even weg terwijl je de vulling maakt.
3. Snijd de onrijpe pompoen in parten, schil die en haal het deel waar de pitten zitten weg. Snijd het in plakjes. Was de rozijnen. Doe in een kom of schaaltje samen met een eetlepel advocaat (of twee) en een lepel suiker. Roer door elkaar, de vulling wordt enigzins smeuig maar mag niet te nat worden, hou daar rekening mee met de advocaat.
4. Verwarm de oven voor op 180 graden C.
Leg een stuk bakpapier in de vorm. Rol ruim de helft van het deeg uit tot een cirkel die je in de vorm legt zodat bodem en wanden bekleed zijn. Verdeel de vulling erin. Rol het andere stuk deeg uit tot een cirkel die iets groter is dan de vorm en leg deze over de taart heen. Druk de randen op lichtjes op elkaar, en snijd het gelijk af. Druk daar met de tanden vanĀ  een vork nogmaals de randen goed op elkaar vast. Maak met een puntig mes een paar sleuven in het deegdeksel.
5. Zet de taart in de voorverwarmde oven en bak ca. 45 minuten.
Laat afkoelen in de vorm.