Tomatenketchup

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

24-08-2014   | |   Kookschrift



2014-0685

De tomaten doen het goed, ik plukte van de week op een dag meer dan een kilo, en dat was natuurlijk teveel om in een keer op te eten. Daarom dook ik de keuken in om ze tot tomatenketchup te verwerken. Dit recept gaat dus uit van 1 kilo tomaten, maar het is natuurlijk heel makkelijk om het recept te verdubbelen als je meer tomaten zou hebben.
Je kunt ketchup meer of minder zoet maken en ook met de specerijen variëren, zoals je in de volgende recepten kan zien. Wat blijft is de basis van tomaten, ui en knoflook.
Het eerste recept is voor een vrij zoete en kruidige ketchup, het andere recept is wat meer neutraal.

Recept 1 – voor ca. 300 ml ketchup:
1 kilo tomaten
1 flinke teen knoflook
1 uitje
50-60 cc (balsamico) azijn
2 theelepels paprikapoeder
1/2 à 3/4 theelepel zeezout
2 eetlepels suiker
1/2 theelepel kaneel
1/4 theelepel piment
1/4 theelepel gemalen kruidnagel
1/4 theelepel gemalen kardemom
snuf versgemalen peper
snuf versgeraspte nootmuskaat
snufje cayennepeper

Recept 2 – voor ca. 6 dl ketchup:
2 kilo tomaten
1 grote ui
2 teentjes knoflook
5 à 6 eetlepels (wijn)azijn
2 theelepels (zee)zout
1 à 1,5 eetlepel suiker
2 theelepels kaneel
1 eetlepel paprikapoeder
1/2 theelepel piment
1 theelepel ketoembar

Verder heb je nodig:
Ruime pan, (schuimspaan), snijplank, knoflookpers, staafmixer of blender, schone lege potjes of flesjes.

En zo maak je het:
1. Zet een pan met water op. Als het kookt dompel je de tomaten erin om de velletjes los te maken. Haal ze er na 30-60 seconden weer uit, spoel even snel af onder de koude kraan (niet nodig als je vuurvaste vingers hebt) en wrijf de velletjes van de tomaten. Giet het water weg.
2. Halveer de tomaten, verwijder de harde kernen en snij de tomaten wat kleiner. Doe ze terug in de lege pan. Pel de ui, snij hem klein en voeg bij de tomaten. Pel het teentje knoflook en pers het uit boven de tomaten. Breng met het deksel op de pan snel aan de kook. Zet de warmtebron laag en laat een half uur à drie kwartier zachtjes pruttelen.
3. Maak alles fijn met de staafmixer of gebruik hiervoor een blender.
Voeg azijn, zout, suiker en specerijen toe en breng met deksel op de pan snel aan de kook.
4. Laat nu zonder deksel op een laag vuur inkoken tot de gewenste dikte.
5. Doe de ketchup in gesteriliseerde potjes of flesjes. Plak een etiket met naam en datum op de pot of fles. Bewaar op een koele, droge, donkere plaats. Deze ketchup is ongeopend een paar maanden houdbaar. Na opening in de koelkast zetten en niet te lang meer bewaren.