Ingrediƫnten voor Vlaams konijn

Vlaams konijn

Van huis uit aten wij geen konijn. Toen ik vorig jaar bij een Vlaams buffet deze klassieker opgediend zag besloot ik om het toch eens te proberen. En dat viel beslist niet tegen. Bij mijn vorige bezoek aan de poelier zag ik prachtige konijnen liggen, ik heb meteen mijn kans gegrepen om thuis ook eens dit heerlijke gerecht op tafel te zetten.

Wat heb je ervoor nodig

1 konijn in stukken (tussen de 1,5 en 2 kilo)
ca. 250 gram gedroogde pruimen
ca. 200 gram gerookt mager spek aan een stukje
2 uien
(keltisch) zeezout
versgemalen zwarte peper
35-40 gram boter
krap 1 liter donker bier (bv. 2 flesjes abdijbier en 1 flesje kriek lambiek)
laurierblaadje
tijm (vers of gedroogd)
4 eetlepels bloem (spelt of tarwe), plus evt. wat extra

Verder heb je nodig

een grote braadpan met deksel, een snijplank, een groot bord of een schaal om de stukken konijn op te leggen

En zo maak je het

1. Zet de pruimen in de week in een kom lauw water. Pel de uien en snij ze fijn. Snij het stukje spek in kleine dobbelstenen.
2. Wrijf het konijn in met zout en peper.
3. Verhit de boter in de pan en bak hierin de stukken konijn rondom aan. Voeg spek en ui toe en laat dat even meebakken tot de ui min of meer glazig is.
4. Strooi de bloem over het konijn, roer dit goed door zodat er geen klontjes ontstaan.
5. Voeg het laurierblaadje en de tijm toe en blus alles af met het bier. De stukken konijn moeten daarna bijna onder het vocht staan, voeg evt. wat extra water toe.
Breng alles aan de kook, laat een minuut doorkoken.
Zet dan de warmtebron laag, doe een deksel op de pan en laat het geheel minstens 2 uur zachtjes sudderen.
6. Verwijder het laurierblaadje en evt. de tijmtakjes.
7. Beoordeel nu de dikte van de saus; is die te dun, haal dan de stukken konijn even uit de pan en bind de saus met wat met water aangemaakte bloem. Vind je de saus te dik, voeg dan wat water toe en kook het even door.
Proef de saus en voeg zo nodig zout en/of peper toe.
8. Doe dan de stukken konijn terug in de pan. Voeg nu ook de pruimen toe en laat die nog een kwartiertje meesudderen.


Moeilijkheidsgraad: Moeilijk
Prijsniveau: Redelijk tot duur