Meststoffen

Voorjaarskriebels

Voorjaar

De zon schijnt heerlijk en ik verlang ernaar om buiten te zitten. Ondanks dat mijn tuin op het zuiden ligt is het daar jammer genoeg nog even te kil voor. Maar de voorjaarskriebels slaan wel toe. Daarom heb ik vorige week voor de zoveelste keer de zaden van de afgelopen jaren bekeken. De in de zakjes overgebleven hoeveelheid vergeleken met de vermelde kiemkracht. En verder ook mijn zadenverlanglijstje voor het komende tuinseizoen opgesteld – zou het eindelijk een definitief lijstje zijn?

Testen van de kiemkracht

De oudere zaden heb ik apart genomen, en enkele hiervan voorgezaaid. De eerste bakjes staan nu op de vensterbank. Met zaad van rozemarijn en peterselie. En als experiment ook een bakje met bieten, niet voor de biet zelf maar voor het blad. Ik verlang echt naar wat vers voorjaarsgroen. We wachten nu met spanning af wat er nog van opkomt.
Een verstreken kiemkrachtdatum betekent niet dat je het zaad weg moet gooien, wel is het zo dat lang niet alle zaden meer zullen ontkiemen. Bij een gewas dat voorgezaaid wordt zie je al vrij snel hoeveel plantjes er nog van opkomen.

Verschillen in kiemkracht

Ook is het zo dat oliehoudende zaden veel langer hun kiemkracht behouden dan zaden met een hoger zetmeelgehalte. Papaverzaad (maanzaad) is hier een goed voorbeeld, na tientallen jaren komen de zaden nog tot ontkieming.

Nieuwe zaden

Aan het eind van deze week komen de nieuwe zaden binnen bij de Lidl. Sinds ik vorig jaar wat onderzoek naar de herkomst van dit zaad heb gedaan heb ik er nog meer zin in om hiermee aan de gang te gaan.
Die zaden bij de Lidl zijn echt heel voordelig: Er zijn al pakjes van 19 cent, met daarin voldoende zaad voor een gemiddelde tuin. In deze prijscategorie vallen vooral de “gewone” groenten en de tuinkruiden maar ook veel soorten bloemen. Voor de wat duurdere zaden betaal je 49 cent per pakje en voor de specialiteiten slaat de kassa 1,49 aan. Voor een paar euro heb je dus een zomerseizoen lang verse kruiden en groente uit eigen tuin, en als  je het slim aanpakt met bewaartechnieken (drogen, inmaken, invriezen) kun je er in de winter ook nog zo nu en dan van genieten.

Voeding voor de grond

Nou is het niet zo dat je alleen aan zaden moet denken als je zelf tuiniert. Om die verse groente op tafel te krijgen is er nog wel iets meer nodig, en dan heb ik het nog niet eens over het tuinwerk. Nee, de investering houdt in dat je op tijd voeding in de grond stopt, bemesting dus. Je kan je richten op de goedkope, chemische NPK (kunstmest)-korrels, maar de biologische tuinier gaat hier uiteraard aan voorbij en kiest voor natuurlijke meststoffen om een zo hoogwaardig mogelijke voedingsbalans in de grond te realiseren. Dat bepaalt nl. mede de mineralen die uiteindelijk in je groente terechtkomen, en dat heeft weer een positieve invloed op de gezondheid.

Nog een aandachtspunt

Afhankelijk van waar je woont klinkt ook je tuingrond meer of minder snel in, ook dat zal je dus zo nu en dan moeten aanvullen. Wanneer dit het geval is, kijk dan of je dit via je gemeente of een plaatselijk grondbedrijf kan bestellen, dat is vele malen voordeliger dan wanneer je het in zakken bij tuincentrum of bouwmarkt koopt.

Kostenbesparing

  • Stikstof (N): Er zijn ook voordelige, creatieve oplossingen om nog iets te besparen op de kosten van mest: Vlinderbloemigen (o.a. peulvruchtgewassen) hebben een aparte relatie met stikstofbindende bacteriën, wanneer je na de oogst de planten rooit zitten de wortels vol met stikstofknolletjes. Schud of wrijf die er goed af en zet daarna – hetzelfde of het daaropvolgende jaar – bladgewassen op die plek, ze zullen je dankbaar zijn voor de extra stikstof. Deze wisselteelt werd al eeuwen geleden toegepast bij het kleinschalige boerenbedrijf.
  • Kalk (Ca): En ook eierschalen gooien we hier niet meer weg. De lege doppen verzamel ik in een bakje. Wanneer het bakje vol is stamp ik het zo fijn mogelijk en als de tijd daar is strooi ik het als kalk over de tuin.
  • Compost: En op een plekje achteraf in de tuin maak je van tuin- en groenteafval compost, de plantaardige meststof bij uitstek. Bijkomstig voordeel van compost is dat het de bodemstructuur verbetert.

Wanneer we de balans opmaken, dan loont zelf tuinieren toch zeker de moeite en de investering: Je krijgt biologische groente van goede kwaliteit en doet op een natuurlijke manier aan lichaamsbeweging, tegen een paar euro aan zaden en enkele tientjes aan kalk en meststoffen; vele malen voordeliger dan biologische winkel en sportschoolabonnement.

Dit bericht zit in:

Tag: groente, lente, moestuin, thema-zuinig

Categorie: Keukentafel