Tijm

11-02-2018   | |   Uncategorized

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

Op een zonnige zomerdag brengt de geur van tijm me in ogenblikkelijk terug naar de vakanties in mijn jeugd, toen we ieder jaar een paar weken doorbrachten in de duinen, waar wilde kruipende tijm groeide. Ik vergeet dan even de tijd en ben weer een kind dat speelt in het zand. Het is dus waar,  herinneren doe je met je neus.

De tijm die wij als keukenkruid gebruiken is Echte Tijm (Thymus vulgaris). Het kruid komt van nature voor in het Mediterrane gebied. De plant wordt om en nabij twintig centimeter hoog, heeft rechtopstaande takjes met kleine groene blaadjes. In mei en juni bloeit de plant met bleeklila bloemetjes. De onmiskenbare tijmgeur wordt veroorzaakt door de etherische olie thymol.

Tijm past goed bij vlees- en wildgerechten, maar ook bij peulvruchten; in marinades is het ook een goede smaakmaker. Verder is tijm een belangrijke smaakmaker van de provençaalse kruidenmix, en kom je het tegen in ouderwetse hoestsiropen.

Tijm is makkelijk zelf te kweken, je zaait het voor in een bakje, en plant de kleine plantjes uit in de tuin, eventueel kan je eerst verspenen in potjes. Als de planten eenmaal zijn aangeslagen, je ziet dan dat de steeltjes wat steviger worden, kan je er volop van oogsten. De plant is in principe overblijvend, maar het nadeel is dat in het tweede jaar de stelen al aardig zijn verhout. Jaarlijks met verse opkweek beginnen is dus het lekkerste.
Het kruid is prima te drogen; ook in gedroogde vorm heeft het nog volop zijn geur en smaak.

 Exotisch fruit

10-01-2018   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

Op de groente- en fruitafdelingen van onze winkels ligt naast het aanbod van appels en peren en in het seizoen rood zomerfruit van eigen bodem nog veel meer lekkers. Dankbaar vult de Nederlandse consument zijn of haar fruitschaal met bananen, sinaasappels, kiwi’s en ananas, allemaal typische voorbeelden van exotisch fruit. Ook mango, papaya, litchee en guave zijn bij de meeste mensen hier wel bekend. Minder algemeen zijn carambola, ramboetan, nangka en doerian, maar met een beetje moeite toch wel te vinden.
Veel van dat fruit groeit echter niet in ons eigen land maar wordt uit sub(tropische) streken aangevoerd omdat in ons gematigd klimaat (met vorst in winter en vroege voorjaar) de omstandigheden ontbreken om het te kweken.

De hedendaagse transportmogelijkheden zorgen ervoor dat we jaarrond kunnen beschikken over veel soorten fruit, waarvan een flink aantal wordt geïmporteerd uit andere landen. Denk maar aan appels buiten het seizoen die dan vaak uit uit bv. Chili of Zuidafrika komen. Citrusfruit is in ons land zo ingeburgerd dat we er eigenlijk niet bij stilstaan dat dit niet in ons eigen land groeit, maar wordt geïmporteerd vanuit de subtropische landen rond de Middellandse Zee, en buiten het citrusseizoen zelfs helemaal vanuit Zuidafrika of Zuid-Amerika.
Ontwikkelingen in de transportsector zorgen ervoor dat er naast het vervoer over de weg sinds eind 2016 een treinverbinding voor versproducten vanuit Spanje naar Keulen is gerealiseerd. Met 70% minder energie-uitstoot is deze Cool Rail verbinding duurzamer dan het vervoer per vrachtwagen.
Van het tropische fruit vinden veel soorten nooit hun weg naar ons land, enerzijds door vervoersbeperkingen (een koelschip vanuit Zuidamerika is bijna twee weken onderweg), anderzijds is er een te kleine afzetmarkt.

Wat maakt nu dat we dit fruit, ondanks de lange transporttijden toch op onze bordjes willen hebben? Je kan denken aan de beschikking hebben over vers vitaminerijk fruit, de sappige zoetheid van veel van deze vruchten, zorgen voor variatie op de fruitschaal, en goede sier maken met een exotisch product.
Van belang is om exotische fruit buiten de koelkast te bewaren om voortijdige rotting door vochtige plekken in de schil te voorkomen.

Een opsomming van de diverse soorten die bij ons (soms met wat zoekwerk) vers te verkrijgen zijn, met een selectie van productielanden voor de Nederlandse markt.
• Ananas: voornamelijk Middenamerika
• Avocado: Centraal Amerika
• Banaan: Zuid- en Middenamerika, maar ook Kameroen en Ivoorkust
Cactusvijg: Landen rondom de Middelllandse Zee
• Carambola (stervrucht):
• Cherimoya: Spanje en Portugal, Israël
Citrusfruit (diverse soorten): Middellandse Zeegebied, Zuidafrika, Zuid-Amerika
• Dadel: Noord-Afrika, Midden-Oosten
• Doerian: Maleisië, Indonesische archipel
• Granaatappel: Turkije, Midden-Oosten
• Guave: Zuidafrika, Thailand, Mexico
• Kaki (sharonfruit): Zuidwest-Europa, Israël
• Kiwi:
• Kokosnoot: Tropische zone
• Litchee: Israël, Zuidafrika
• Longan: Thailand, China
• Mango: Midden- en Zuidamerika
• Nangka (jackfruit): Thailand
• Papaya: Zuidafrika, Zuid- en Middenamerika, Thailand, Filippijnen
• Passievrucht: Zuidamerika met name Brazilië, Zuidafrika, Zimbabwe
• Pitahaya: Colombia, Equador, Israël
• Physalis (ananaskers): Midden- en Zuidamerika (maar kan zonder veel moeite ook in Nederland geteeld worden).
• Ramboetan: Zuidoost-Azië
• Vijg: Zuid-Europa, Turkije,
• Watermeloen: Zuidelijk Afrika (oorspronggebied) – geteeld afkomstig uit landen rond de Middellandse Zee 1)
• Zuurzak: Zuidoost-Azië, Suriname

Gebruikte bronnen: Wikipedia (tropisch fruit)Wikipedia (koelschip)Cool Rail -Honing

18-07-2017   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2017-1374-honing

Honing is een lichtverteerbaar zoetmiddel dat al door onze prehistorische voorouders werd gebruikt, en het heeft lange tijd stand gehouden als voornaamste bron van zoet. En het is zoet, bijna twee keer zo zoet als kristalsuiker! Honing wordt door bijen gemaakt en is dus van dierlijke oorsprong. Ook hommels maken honing, maar in tegenstelling tot de honingbij leggen zij hiervan geen grote voorraden aan.

Hoe wordt honing eigenlijk gemaakt? Uit de bloemen die de bijen bezoeken zuigen ze nectar, die dan in hun speciale honingmaag terechtkomt waar de daar aanwezige enzymen de meervoudige suikers tot enkelvoudige afbreken. Terug in de bijenkast dragen
Lees verder >>Rasp

28-06-2017   | |   Uncategorized

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2017-1176a-rasp

Een rasp is een handig stukje gereedschap om dingen kleiner te maken, niet noodzakelijk tot de keuken beperkt, want timmerlieden gebruiken het om stukken hout in een bepaalde vorm te modelleren; hierbij is het raspsel een afvalproduct. Bij de keukenrasp is het geraspte product juist wel gewenst.
Denk aan kaas, bv. op de pizza of een gratinlaagje op de aardappelpuree, een groot brok erover werkt niet. Daarom: Raspen!
Ook de komkommer voor de tzatziki wordt geraspt; het is dan makkelijker om het vocht eruit te knijpen en de tzatziki wordt er voller door. Trouwens, in je mond voelt het ook prettiger aan, want omdat de komkommer verkleind is wordt het in plaats van een toevoeging een onderdeel van het geheel.
En een salade van een wortelgroente oogt aantrekkelijker als de groenten tot lange sliertjes geraspt zijn dan wanneer ze gesneden zouden zijn. Daarbij neemt de geraspte groente beter de smaken van de andere ingrediënten, als bv. dressing, op.
Maar ook vergeraspte nootmuskaat is veel lekkerder dan de gekochte gemalen versie. En verse citroenrasp verdient toch ook de voorkeur dan de suikerversie uit de potjes, zeker als je het aan een hartig gerecht wil toevoegen. Kortom, een rasp is onmisbaar in de keuken.

Je hebt keukenraspen in verschillende modellen, en met verschillende grofheden. In mijn keukenla ligt een gewone platte standaardkeukenrasp met twee grofheden. Makkelijk voor kleine hoeveelheden en het dingetje neemt weinig plaats in. Voor grotere hoeveelheden gebruik ik de rasp van de foodprocessor.Suiker

06-03-2017   | |   Keukentafel

Geschreven door eetweetjes (Tineke)

2017-0335-suiker

Als we het over suiker hebben denken we meestal aan tafelsuiker: witte of lichtbruine zoetsmakende kristallen. Deze tafelsuiker, of ook wel kristalsuiker bestaat uit sacharose, een zgn. dubbele suikermolecule (disacharide) die is samengesteld uit 2 verschillende enkelvoudige suikers (monosachariden), nl. glucose en fructose.
Voorbeelden van monosachariden zijn: Fructose (vruchtensuiker) en glucose of dextrose (druivensuiker).
Onder de disachariden vinden we: Lactose (melksuiker), maltose (moutsuiker of graansuiker) en sucrose (komt voor in vruchten en (wortel)groente).
Het is ingewikkelde chemie, die we maar even laten voor wat het is. Wat voor de keuken telt is de smaak: Zoet!

Op het Indiase subcontinent is suiker al sinds oude tijden op
Lees verder >>